Nemamo djecu, pa šta!

U prvoj sceni Dnevnika Bridžet Džons, ujak glavne junakinje upozorava Bridžet da joj otkucava biološki sat. Zašto bi iko trebao da se petlja u “otkucavanje nečijeg sata”? Bilo da se radi o Bridžet, koju je glumila Rene Zelveger, ili Helen Miren, čiji su komentari u septembarskom izdanju časopisa Vogue pokrenuli debatu o ženama bez djece.

Kada žena dođe u određene godine, od nje se očekuje da počne razmišljati o djeci, a ako to nije slučaj, društvo očekuje objašnjenje. “Ali zašto ona nema djecu? Ne želi ili ne može”, pričaju i pitaju se iza leđa.

U prošlosti je oskarovka Helen Miren na ovakva pitanja odgovarala prkosno: “Nemam majčinski instinkt niti ikakav interes za svojom djecom.” U najnovijem otvaranju ove teme, poznata glumica, koja je udata već 15 godina, priznaje da je očekivala da će postati majka. “To jednostavno nije bila moja sudbina. Mislila sam da će biti, čekala da se to desi, ali nije i nikad nisam razbijala glavu šta ljudi misle o tome.” Žene joj, kako kaže, nikad nisu zadavale glavobolju, uvijek su to bili stariji i dosadni muškarci s pitanjima: “Šta?! Nemaš djecu?! Bolje ti je uhvati se ukoštac s tim, stara curo.” A Helen bi odgovarala: “Ne! Od****te!”

U društvu koje i danas “nemanje djece” smatra tabuom, Helenina iskrenost je osvježavajuća. O tome se rijetko govori, čak i ako u svijetu slavnih imate poznate ženske osobe koje su takođe bez djece. Australijska pjevačica Kajli Minog, te holivudske zvijezde poput Kameron Dijaz i Dženifer Aniston, sa vremena na vrijeme su predmet tračerskih rubrika, a tema je – jesu li ili nisu u blagoslovljenom stanju.

Kad dospijete do sredine 30-ih, a da niste rodili, to neispunjavanje majčinske uloge morate da obrazlažete svojoj porodici, prijateljima, a često – i strancima. “Jednostavno se očekuje da se udate i imate djecu”, objašnjava Sju Falgad Lik, autorka knjige Childless by Marriage. “I ako to niste učinili, svi žele da znaju šta nije u redu s vama.”

Antimame

A ova pojava, žena koje nemaju djecu svojim izborom, uzima maha. U Velikoj Britaniji, na primjer, ustanovljeno je da se 25% žena u dobi za rađanje nikada neće odlučiti za majčinstvo. Od devedesetih naovamo skoro se udvostručio broj žena koje nemaju djecu u toj zemlji. Jedna od pet Amerikanki u ranim četrdesetim je bez djece, dok je to slučaj sa svakom trećom Njemicom ili Japankom.

Razlozi za ovakvo stanje variraju – često su duboko privatni, a ponekad, kao kod Helen Miren, jednostavno stvar okolnosti. Spisateljica Lajonel Šriver jedna je od žena koje su odlučile da nemaju djecu, a poznate su pod imenom “child-free” ili, kako to Šriverova kaže, “antimame”.

U romanu iz 2005. We Need to Talk About Kevin, koji su neki kritičari ocijenili neprijateljskim po porodicu, Šriverova je napisala seriju članaka opravdavajući svoju odluku o tome da nema djecu. “Imala sam sve vrijeme ovog svijeta za bebe. Udata sam, odličnog reproduktivnog zdravlja, finansijski stabilna. Ali, jednostavno, ne želim da imam djecu. Neuredna su i nezahvalna. Uzela bi mi previše vremena koje mogu da iskoristim za pisanje knjiga”, napisala je tada, izazivajući zgražavanje.

Ali, tokom godina, odluke žena širom svijeta da ne ulaze u majčinsku ulogu postale su prihvatljive. Prije samo jednog vijeka, nemogućnost rađanja djeteta bila je za supruga dovoljan argument za razvod. Kralj Engleske Henrik VIII napustio je Katarinu Aragonsku, suprugu sa kojom je proveo više od 20 godina, upravo iz tog razloga. Vladari bez djece, poput kraljica Elizabete I i Ane, gubili su tron nakon smrti, jer nije bilo nikoga iz njihovih porodica da ih naslijedi. Čak i u proteklom vijeku, prije nego što su kontracepcija i neplodnost bili pravilno shvaćeni, nemanje djece je uvijek bilo ženina krivica, a bogate porodice plaćale su siromašnim kako bi obezbijedile nasljednike.

Kad je kontraceptivna pilula ušla u široku upotrebu početkom 60-ih, sve se promijenilo. U isto vrijeme, žene su postale radna snaga, roditeljstvo je ostavljano za kasniji period, a rađanje djece, kako je cijena obrazovanja postupno rasla, postajalo sve “skuplji hobi”. “U prošlosti su žene smatrane osobama koje rađaju bebe. Danas, u postkontraceptivnom dobu i sa mogućnošću vlastite zarade, žene imaju pravo izbora, kakav god on bio”, objašnjava britanska spisateljica Fej Veldon.

Pritisak društva

“Ne mislim da pritisak da rodite djecu dolazi od drugih majki, već od društva”, tiječi su osnivačice najvećeg britanskog sajta za roditelje – Mumsnet, Džastine Roberts, ali priznaje da žene bez djece trebaju imati veću podršku, zagovornice poput Helen Miren koje će da se bore protiv stigme.

I Helen je umorna od objašnjavanja svog “majčinskog neuspjeha”. U intervjuu za Vogue kaže, i ko se ne bi složio s njom, da žene ne bi smjele da osjećaju kako su uradile nešto pogrešno jer nemaju djecu. To što je australijska premijerka, Džuliju Gilard nije spasilo od optužbi da je “neplodna”. Ni njemačka kancelarka Anđela Merkel nema djece: da li bi se iko usudio da pita najmoćniju ženu na svijetu zašto nikad nije zatrudnila? U dobi od 57 godina, Opra Vinfri prihvatila je činjenicu da nikada neće postati majka. Samo bi budala dovodila u pitanje njen izbor.

GRACIJA 38/2014.

Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno