Neophodna hitna i sistemska reakcija na problem vrnjšačkog nasilja

Obrazovni sistem treba da se više uključi i organizovano pristupi prevenciji i suzbijanju svih vidova nasilja, a posebno vršnjačkog, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Juventas, poručujući da taj problem zahtjeva konstantnu i učinkovitu reakciju.

Iz te NVO su saopštili da su veoma zabrinuti zbog učestale pojave vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, a posljednji slučaj nasilja za koji se osnovano sumnja da je vršnjačko, a koji se, kako mediji navode, dogodio juče, poziva na hitnu reakciju i udruživanje svih nadležnih za ovu problematiku.

Iz Juventasa su podsjetili da su rezultati istraživanja te NVO i Udruženja Roditelji, pokazali da je u toku 2017. godine svaki četvrti učenik/ca trpio/la vršnjačko nasilje, dok u prvom mjesecu školske 2018. godine, skoro svaki peti učenik/ca navodi da mu/joj se desilo da doživi neki oblik vršnjačkog nasilja.

„Podgoričanin J. K. (16) napadnut je i pretučen u dvorištu Osnovne škole “Štampar Makarije”, gdje su ga trojica maloljetnika tukla i čekićem za meso. J. K. su u Urgentnom bloku konstatovali hematome u predijelu glave, povredu na jagodici i više hematoma po tijelu”, naveli su iz Juventasa.

Istakli su da problem nasilja među djecom i mladima zahtijeva konstantnu i učinkovitu reakciju.

„Tražimo da se obrazovni sistem više uključi i organizovano pristupi prevenciji i suzbijanju svih vidova nasilja, a posebno vršnjačkog. Podsjećamo na važnost implementacije Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja (2017-2021), obezbjeđivanju budžeta za implementaciju iste, te adekvatnog primjenjivanja Nacionalnog plana za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Neophodno je i što prije pristupiti izradi nove Strategije koja će imati za cilj stvaranje okruženja bez nasilja“, kazali su iz Juventasa.

Smatraju da je potrebno da školske pedagoško-psihološke službe što prije ojačaju ukupne kapacitete i dobiju socijalne radnike/ce jer je iskustvo pokazalo da bi te ustanove na taj način mogle kvalitetnije da rade sa djecom i mladima i posvete se rješavanju problema kada dođe do njih.

„Posebnu pažnju treba posvetiti djeci i mladima sa problemima u ponašanju, posebno sada u COVID 19 i Post COVID 19 periodu.  Neophodno je i kontinuirano sprovoditi dugoročne programe za utvrđivanje i otklanjanje osnovnih uzroka problematičnog ponašanja, kao i obezbjeđivanje podrške, djeci koja imaju iskustvo sa nasiljem i njihovim porodicama, uključujući pomoć za oporavak i socijalnu reintegraciju“, jasni su u Juventasu.

Izvor: PR pres servis

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...