Neroli u muškim parfemima

Kada je riječ o mirisima za muškarce, njihov čest sastojak je neroli ili narandžin cvijet

spot_img

Nasuprot tamnim, orijentalnim mirisima kao što su oud i vetiver, neroli je svjež, čak nježan. Ulja ekstrahovana iz gorkog cvijeta narandže prva je koristila Ana Marija Orsini, princeza od Nerola, u Italiji, tokom 17. vijeka, kojima je mirisala svoje rukavice i kupke. Ova mirisna nota postala je toliko popularna u regiji, da su ostali počeli je zovu neroli, po njenom domu i vlasnici. Istina, mirisne rukavice mogle bi biti korak previše za modernog muškarca, ali sigurno nije loše uzeti poneki savjet od pripadnika kraljevske porodice. Kao početna nota, neroli je veoma promjenljiv, ali ako se adekvatno nanese, može biti idealan olfaktorni dodatak vašoj kupaonici.

Šta je neroli? Neroli je esencijalno ulje, ekstrahovano iz cvjetova gorke narandže, koje se uglavnom proizvodi u Tunisu i Maroku. To je pravi rad s ljubavlju: cvijet narandže bere se ručno u rano proljeće, jer jedino tada ulje može da se ekstrahuje procesom parne destilacije. Jednom destilovan, neroli ima više lica: iskričav je i citrusan, ali sa jakim cvjetnim osobinama. Iako potiče od iste biljke, neroli je svježiji od apsoluta narandžinog cvijeta, koji je često slađi.

Neroli u mirisima U mirisima, neroli se tradicionalno koristi u kolonjskoj vodi, koja je niske koncentracije, te može da se koristi na licu i tijelu. “Često se koristi kao početna, ali srednja nota, a prilično je promjenljiva pa se samostalna neće dugo zadržati na koži, te mora da bude uparena sa jačom i dugotrajnijom kompozicijom.” kaže Emanuela Melji, koja je osnovala kompaniju Experimental Perfume Club. Ovo ga čini idealnom cvjetnom notom za muške kolonjske vode, koje su mnogo svedenije od cvjetnih buketa koje nalazimo u ženskim mirisima.

Koji neroli odabrati? S obzirom da čini idealan par sa citrusima, neroli se često koristi u čistim i svježim kolonjskim vodama. “One kolonjske vode koje su bazirane na neroliju, savršene su za muškarce koji teže ka čistim, sportskim mirisima”, kaže blogerka za mirise Li-En Hodžekins (The Perfume Expert). Bez obzira na vaš ukus, neroli će biti prvi izbor kao idealan miris za ljeto, zbog svoje beskrajne svježine. Ali, postoje određene razlike i u samoj klasi laganih i cvjetnih mirisa. Bilo da ste u potrazi za mirisom koji ćete da koristite svakodnevno ili samo za izlaske, ili možda tražite nešto što ćete da nanesete tokom treninga ili odmora, slijedi nekoliko prijedloga na koje vrijedi potrošiti novac.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sebastian Jara (@theperfumeguy)

Svakodnevni sportski neroli Kada se upari sa citrusima, neroli daje svježinu kao nakon tuširanja, kako biste željeli da mirišete cijeli dan. Sada je to moguće. “Creed u svojoj kolekciji ima Neroli Sauvage, koji kombinuje čisti neroli s obilnim citrusima, te zajedno čine iskričavu, svježu i čistu mirisnu kompoziciju”, kaže Li-En. Upravo je ta svježina ono što ga čini idealnim za sportski orijentisanog muškarca, koji uživa u njegovoj energičnosti. Takođe, tu je i Le Labov Neroli 36, mješavina nerolija i citrusnih nota, uz dodatak jasmina i ruže, koji se razvijaju u osvježavajuće čist i puderast miris. U ovom slučaju radi se o istom mirisu kao nakon tuširanja, ali bez potrebe za nekadašnjim dodavanjem oblaka talka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by INA CENTER (@ina.center)

-

Neroli za ljeto, odmor i putovanja Trenutno najpopularniji miris na tržištu koji sadrži neroli je Neroli Portofino, uniseks kreacija Toma Forda. “To je klasična kombinacija delikatnog nerolija i svježih citrusa, ali takođe uključuje i biljke poput ruzmarina i mirte, te završava glatkom ambrom”, kaže Hodžekins. Što ukratko znači da je Neroli Portofino savršeni ljetnji miris, u kojem je najbolje uživati na nekoj od prelijepih terasa Mediterana. Za one hrabrije, tu je Basil & Neroli by Jo Malone London. “Radi se o velikom, sočnom i zelenom mirisu, sparnom i toplom poput kišne šume, nastalom kombinovanjem živopisnog i cvjetnog nerolija i ukusnog bosiljka”, opisuje Tomas Dankli, vlasnik nagrađenog bloga The Candy Perfume Boy. “To je šetnja Amazonom u bočici.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Парфюмерия (@parfumeriymoevse)

Sofisticiran i romantičan

Neroli se uspješno transformiše od dnevnog, sportskog do sunčanog. Neroli Outrenoir iz Guerlaina zlatnu notu nerolija kombinuje sa crnim čajem. “Rezultat je uglađeni, sofisticirani neroli, koji odlično pristaje uz crnu kravatu”, kaže Dankli. Takođe, i Hermèsov Eau de Neroli Dore jedan je od onih neobičnih koje možete da koristite u večernjim satima. “Radi se o međusobnoj igri nerolija i gorke narandže, uz neobičan dodatak šafrana”, pojašnjava Dankli. “Posjeduje eleganciju svojstvenu uglađenoj posebnosti, po kojoj je Hermès poznat.”

GRACIJA 125/februar 2018.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO