Nešto između

spot_img

Pola žena pola muškarac, ni žena ni muškarac, oba pola u jednom tijelu, a ne radi se o transseksualnosti. Androgino tijelo (od grčkog andròs – muškarac, i gyné – žena) nije tijelo hermafrodita, jer njegovo stanje nema nikakve veze sa reproduktivnim organima. Androginija ili, tačnije, koegzistencija tipičnih psiholoških i spoljašnjih aspekata oba pola u jednoj osobi, može se smatrati umjetničkim djelom: italijanski Nacionalni institut za istorijska i kulturna dobra, na primjer, ocijenio je Mona Lizu androginom. Postoje, međutim, i osobe koje imaju jasno definiran pol, ali odbijaju da ih pol određuje, ne osjećajući se ni ženom, ni muškarcem, ni transseksualcem, nego nečim između, plodom mješavine tradicionalnih ženskih i muških osobina.

Inventar polne uloge

Američka dr psihologije Sandra Bem prva je proučavala ovaj fenomen i 1974. u istraživačku i kliničku praksu uvela pojam psihološke androginosti, i osmislila test BSRI (Bem Sex Role Inventory), uz čiju pomoć je moguće izmjeriti androginost svake osobe. Test sadrži 60 osobina, 20 je tipičnih muških: agresivnost, ambicioznost, analitičnost, spremnost na rizik, dominantnost, nezavisnost, itd.; 20 ženskih: saosjećajnost, lojalnost, ljubaznost, toplina, sklonost pokazivanju osjećaja, itd; a 20 neutralnih: prilagodljivost, konvencionalnost, sreća, iskrenost, ljubomora, nepredvidljivost, taktičnost, itd. Prema rezultatima testa, dakle prema broju osobina iz određene grupe, otkrivamo kakvi smo, a dr Bem je ustanovila da je trećina osoba androgina.

Termin androginost, objašnjavaju psiholozi, ukazuje na osobu ženskog ili muškog pola koja uspijeva da prevaziđe seksualne stereotipe, otkrivajući psihološke osobine tipične za suprotan pol, koje skriva u sebi. Androgine osobe su mnogo fleksibilnije od “običnih” žena i muškaraca jer njime ne upravlja čvrsti koncept jedne određene seksualne uloge. Upravo zahvaljujući tom dualitetu uspijevaju efikasno reagovati u najtežim situacijama, a dr Sandra Bem je zaključila da su zbog te fleksibilnosti uspješniji u životu i da manje pate od depresije i neuroza.

Kod pripadnica slabijeg pola androginost uglavnom uključuje i duboke strukture ličnosti, a ne samo ponašanje i držanje. Primijećeno je da su žene manje opterećene vanjskim manifestacijama i da češće prihvataju ponašanje tipično za pripadnike suprotnog pola. “Oduvijek, od seksualne slobode šezdesetih, preko feminizma, androginost žena je mnogo snažnije prisutna. Od modela, filmskih glumica do običnih osoba, mnogo je žena koje se danas ponašaju kao muškarci, kako u konkretnom djelovanju tako i u emotivno-psihološkom izrazu. Ono što psiholozi i seksolozi nazivaju psihološkom androginijom predstavlja jedan integrisani model koji osobama omogućava usklađivanje emotivnog i bihevioralnog iskustva”, kaže psiholog i psihoterapeut Fabricio Kvatrini, predsjednik italijanskog Instituta za seksologiju.

Muškost koja se mijenja

U svijetu mode androginost postoji odavno i nije novitet, ali je sve više androginih muških modela (Andrej Pejić, koji je bez problema pozirao i u grudnjaku, jedan je od primjera), i možda je to dokaz promjene u muškom univerzumu. Psiholozi, pak, tvrde da je androginija kod muškaraca mnogo više od pukog fenomena. Utvrđeno je da se neki pokazatelji muškosti mijenjaju, da je tokom posljednjih šest decenija dužina penisa prosječno smanjena deset posto. Među uzrocima su aditivi, pesticidi, teški metali, lakovi i toksični sastojci u deterdžentima, supstance koje ometaju funkciju polnog organa još pri razvoju embriona. Zanemarimo li naučne studije, androginost može biti pokušaj borbe protiv socio-kulturnih stereotipa, prekrutih podjela na ženske i muške uloge, duboko ukorijenjenih u kolektivnoj svijesti. “Uzme li se u obzir biseksualna priroda ljudskih bića, jednako je lako identifikovati i heteroseksualni i homoseksualni izraz. Nažalost, još uvijek smo veoma daleko od priznavanja ovog aspekta seksualnog identiteta, koji se uglavnom i olako smatra seksualnom orijentacijom, uz ignorisanje prirodnog postojanja zdrave ravnoteže.

U svakoj pripadnici nježnijeg pola je ženski identitet, ali joj je svojstveno i muško ponašanje. Svaki muškarac se prirodno identifikuje sa vlastitim polom, ali se zna ponašati nježno, biti pažljiv i osjećajan, dakle, kao žena. Moglo bi se reći da današnji čovjek više nije ni samo Adam ni samo Eva, te da ga ne određuje samo seksualni identitet. On je i Adam i Eva.

BEM INVENTAR POLNE ULOGE

Test BSRI karakteriše nečiju osobnost kao maskulinu, femininu ili androginu. Saznajte kakva je vaša osobnost tako što ćete da izaberete sedam osobina koje vas određuju, a zatim, na drugoj tabeli, otkrijte da li ste žena sa muškim karakterom ili muškarac sa ženskim…

 1. Samopouzdanje
 2. Popustljivost
 3. Spremnost na pomoć
 4. Odbrana vlastitih uvjerenja
 5. Razdraganost
 6. Hirovitost
 7. Nezavisnost
 8. Stidljivost
 9. Savjesnost
 10. Sportski duh
 11. Privrženost
 12. Teatralnost
 13. Asertivnost
 14. Laskavost
 15. Sreća
 16. Snažna ličnost
 17. Lojalnost
 18. Nepredvidivost
 19. Snaga
 20. Ženstvenost
 21. Pouzdanost
 22. Analitičnost
 23. Samilost
 24. Ljubomora
 25. Liderske sposobnosti
 26. Osjetljivost prema potrebama drugih
 27. Istinoljubivost
 28. Spremnost na rizik
 29. Razumijevanje
 30. Zatvorenost
 31. Lakoća u donošenju odluka
 32. Saosjećajnost
 33. Iskrenost
 34. Samosvjesnost
 35. Spremnost na smirivanje situacije
 36. Umišljenost
 37. Dominantnost
 38. Ljubaznost
 39. Dopadljivost
 40. Muževnost
 41. Toplina
 42. Dostojanstvenost
 43. Spremnost na zauzimanje stava
 44. Krhkost
 45. Druželjubivost
 46. Agresivnost
 47. Lakovjernost
 48. Neefikasnost
 49. Lidersko ponašanje
 50. Djetinjastost
 51. Prilagodljivost
 52. Individualnost
 53. Izbjegavanje teških riječi
 54. Nesistematičnost
 55. Borbenost
 56. Ljubav prema djeci
 57. Taktičnost
 58. Ambicioznost
 59. Nježnost
 60. Konvencionalnost

Skala maskulinosti, femininosti i socijalne poželjnosti

MUŠKE OSOBINE

 1. Lidersko ponašanje
 2. Agresivnost
 3. Ambicioznost
 4. Analitičnost
 5. Asertivnost
 6. Sportski duh
 7. Borbenost
 8. Odbrana vlastitih uvjerenja
 9. Dominantnost
 10. Snaga
 11. Liderske sposobnosti
 12. Nezavisnost
 13. Individualnost
 14. Lakoća u donošenju odluka
 15. Muževnost
 16. Samopouzdanje
 17. Samosvjesnost
 18. Snažna ličnost
 19. Spremnost na zauzimanje stava
 20. Spremnost na rizik

ŽENSKE OSOBINE

 1. Privrženost
 2. Razdraganost
 3. Djetinjastost
 4. Saosjećajnost
 5. Izbjegavanje teških riječi
 6. Spremnost na smirivanje situacije
 7. Ženstvenost
 8. Laskavost
 9. Nježnost
 10. Lakovjernost
 11. Ljubav prema djeci
 12. Lojalnost
 13. Osjetljivost prema potrebama drugih
 14. Stidljivost
 15. Ljubaznost
 16. Samilosnost
 17. Krhkost
 18. Razumijevanje
 19. Toplina
 20. Popustljivost

NEUTRALNE OSOBINE

 1. Prilagodljivost
 2. Umišljenost
 3. Savjesnost
 4. Konvencionalnost
 5. Druželjubivost
 6. Sreća
 7. Spremnost na pomoć
 8. Neefikasnost
 9. Ljubomora
 10. Dopadljivost
 11. Hirovitost
 12. Pouzdanost
 13. Zatvorenost
 14. Iskrenost
 15. Dostojanstvenost
 16. Taktičnost
 17. Teatralnost
 18. Istinoljubivost
 19. Nepredvidivost
 20. Nesistematičnost

Napomena: Broj koji stoji ispred svake osobine označava poziciju svakog pridjeva onako kako se on zaista pojavljuje na Inventaru

 

GRACIJA 6/2013.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO