Nedavno objavljeno

Nevena Petković: Bez humanitarnog doprinosa ne vidim smisao poslovanja

Projekat One Day Charter je nešto potpuno novo u crnogorskoj turističkoj ponudi, a detalje je prezentovala Nevena Petković

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Miko Photography Studio
MAKE UP Stefani Petrović

Nevenu Petković je životni put iz rodnog Smedereva doveo u Boku gdje je, spletom okolnosti, počela da se bavi nautičkim turizmom. Od tada je, zajedno sa prijateljima, uspjela da stvori brend One Day Charter, a istoimena firma je za kratko vrijeme postala jedan od lidera te vrste turizma u Crnoj Gori. O tome dovoljno govori podatak da se za šest godina susrela sa nekoliko hiljada gostiju iz preko 50 država svijeta. One Day Charter kompanija je najprepoznatljivija po katamaranima, posebnoj vrsti plovila sa dva trupa, a među njima je i Tahiti, najveći katamaran u Crnoj Gori i omiljeni brod u njihovoj ponudi. Konstantno šire ponudu plovila pa, osim katamarana, nude jedrilice, motorne jahte, speed boat, gumenjake i water taxi.
U Smederevu je počela i sa humanitarnim radom, kao volonter Crvenog krsta, a to je nastavila i u Tivtu. Tako je prošle godine, u saradnji sa Crvenim krstom i Porto Montenegro Yacht Clubom, organizovala humanitarnu regatu, a i ove godine planira niz humanitarnih događaja koji će animirati građane i kompanije da pomognu sugrađanima kojima je pomoć neophodna.

“Ko jednom osjeti stabilnost i komfor katamarana, odmah će prepoznati šta ovu vrstu plovila sa dva trupa čini tako posebnim u odnosu na druge”

Kada je započet i koje su osnovne aktivnosti projekta One Day Charter?
– Ideja da se kreira platforma na kojoj je moguće lako i, prije svega, povoljno iznajmiti plovilo u Crnoj Gori je nastala prije nekoliko godina. Međutim, tek u januaru 2020, nakon Boat Show-a u Diseldorfu, a tik pred pandemiju, ta ideja je konačno prerasla u projekat koji danas zovemo One Day Charter. Upravo ta ideja me je naučila da je potrebno da uhvatimo trenutak inspiracije i odmah krenemo u akciju, bez obzira na trenutne okolnosti. U suprotnom, ideja će ostati samo misao koja prođe.
Koja je njegova misija?
– Misija projekta One Day Charter je da omogući svima koji to žele da se upoznaju sa ljepotama crnogorske obale na jedinstven način, sa najbolje moguće lokacije – broda. Generalno, jahte i plovila asociraju na luksuz i nešto nedostižno, tako da je nama cilj da ih učinimo i te kako dostupnima. Naš zadatak je da gostima pružimo mogućnost da izaberu plovilo, datum i sa kim žele da plove, a sve ostalo prepuste našoj organizaciji. Cilj nam je i da gradimo jedinstvenu mrežu saradnika sa kojima ćemo, zajedničkim doprinosom i resursima, predstaviti Crnu Goru kao destinaciju vrijednu posjete, a i investiranja.
Kako ste došli na ideju da se bavite tim poslom?
– Put u nautičkom turizmu započela sam sasvim spontano prije šest godina i od tada sam imala priliku da se susretnem sa nekoliko hiljada gostiju iz preko 50 država svijeta. Sva njihova iskustva i impresije su bili od pomoći da kreiramo sadržaj koji će turistima koji posjete Crnu Goru, a prije svega Boku, učiniti boravak nezaboravnim.
Da li radite sami ili u saradnji i sa drugim firmama?
– Naši partneri su naši prijatelji. Projekat ne bi bilo moguće realizovati da nema mreže koju čine druge firme, vlasnici plovila i agencije, a koju sa ponosom gradimo od prvog dana. Veoma nam je važno da razvijamo saradnju u istom smjeru što se tiče kvaliteta usluge i poslovanja, da osluškujemo tržište i stvaramo zdravu poslovnu sredinu u kojoj možemo da stvaramo zajedničke rezultate.

“Katamaran Tahiti je omiljeni brod u našoj ponudi. U Crnu Goru je direktno iz brodogradilišta u Francuskoj stigao 2015. i od tada nudi jedinstveni ugođaj”

Prepoznati ste po katamaranima. Koja je razlika u odnosu na druge brodove i na koji način mogu da se iznajmljuju?
– Ko jednom osjeti stabilnost i komfor katamarana, odmah će prepoznati šta ovu vrstu plovila sa dva trupa čini tako posebnim u odnosu na druge. Svaki od njih ima četiri klimatizovane kabine sa toaletima, opremljenu kuhinju, salon, a spoljašnjost katamarana čine kokpit gdje gosti mogu da objeduju ili da odmaraju. Zatim flybridge na kom se nalazi skiper koji upravlja brodom i svima omiljene mreže na kojima gosti najčešće provode vrijeme i uživaju u pogledima koji im se smjenjuju tokom plovidbe. Mogu se rentirati na jedan ili više dana, a u našoj ponudi se mogu naći katamarani različitih firmi i brendova. Ove godine imamo i poseban Romantic charter koji smo osmislili za parove. Imaće mogućnost da bukiraju ovaj paket i iznenade voljenu osobu večerom na brodu uz zalazak sunca i ambijentalnu muziku.
U ponudi se nalazi i najveći katamaran u Crnoj Gori. Koje su njegove karakteristike i kako ga koristite?
– Katamaran Tahiti je omiljeni brod u našoj ponudi. U Crnu Goru je direktno iz brodogradilišta u Francuskoj stigao 2015. godine i od tada nudi jedinstveni ugođaj. Omogućava klijentima da na privatnim ili korporativnim proslavama i izletima ugoste do 100 osoba, dok posada koju čine kapetan, mornari i barmen brinu o njihovoj udobnoj i bezbjednoj plovidbi. Katamaran je obezbijeđen zvučnim i svjetlosnim sistemom, internetom, stolovima i klupama, barom, toaletima i prostranim mrežama. Takođe, svake sezone nekoliko puta organizujemo Sunset Party koji je prepoznat kao najbolja žurka na otvorenom moru. Vrijedno radimo na tome da kompanijama u zemlji i regionu ovaj jedinstveni brod predstavimo kao idealno mjesto gdje mogu da organizuju svoje team buildinge, prezentacije i poslovne susrete.
Osim katamarana, koja plovila još nudite i na koji način ih koristite?
– Osim katamarana, nudimo jedrilice, motorne jahte, speed boat, gumenjake i water taxi. Konstantno širimo ponudu plovila sa ciljem da za sve zainteresovane klijente imamo adekvatan izbor, u skladu sa njihovim željama i budžetom.
Pored te osnovne djelatnosti, da li Vaša firma za turiste i poslovne ljude i preduzeća organizuje neke druge aktivnosti?
– Pored iznajmljivanja plovila, volimo i umijemo da organizujemo različite vrste događaja i to je sfera u kojoj želimo takođe da postanemo prepoznatljivi. Bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili događajima koje organizuje One Day Charter, za svoje klijente pažljivo biramo rutu, ketering ponudu, muzički sadržaj, dekoraciju i sve ono što jedan događaj čini posebnim i za pamćenje.

“Katamaran Tahiti je omiljeni brod u našoj ponudi. U Crnu Goru je direktno iz brodogradilišta u Francuskoj stigao 2015. i od tada nudi jedinstveni ugođaj”

Sezona za plovidbu omeđena je vremenski od aprila do kraja oktobra. Kako Vaš projekat funkcioniše u preostalom dijelu godine?
– Čim se sezona za plovidbu završi odmah krećemo u pripremu naredne. Tempo poslovanja je van sezone definitivno drugačiji, ali se tom periodu i te kako radujemo. Svake godine evaluiramo završenu sezonu, sabiramo utiske i pravimo planove kako možemo naredne sezone da budemo inovativniji, kako možemo gostima da olakšamo odabir broda i koja mjesta im možemo preporučiti da posjete dok su na Crnogorskom primorju.
Uskoro se očekuje unapređenje sajta koji će olakšati zainteresovanima komunikaciju i bukiranje. Koje će biti njegove prednosti?
– Sa ponosom mogu reći da smo lideri u nautičkom turizmu Crne Gore kada je riječ o online bukiranju i online naplati usluga. Čitava naša ponuda se može brzo i efikasno pogledati na sajtu i u par klikova se određeno plovilo može bukirati, a rezervacija uplatiti putem sajta. Na postojećem sajtu je to i sada moguće, a na novom, koji će uskoro biti objavljen, sadržaj i ponuda će biti prošireni i to je upravo ono na čemu smo radili u periodu van sezone.
S obzirom na to da ste iz Smedereva, kako je došlo do toga da se kao neko iz kontinentalnog dijela bavite poslom vezanim za more i obale?
– Tokom djetinjstva sam svake godine dolazila u Tivat i s ovim prekrasnim gradom izgradila posebnu vezu, a more je, naravno, bilo posrednik. Međutim, tada nisam ni slutila da ću upravo u njemu pronaći svoj mir i sreću, prije svega privatno, a onda i poslovno. Rodni grad uvijek nosim sa sobom u mislima i vraćam mu se kad god imam priliku. Isto tako, volim da ugostim svoje drage Smederevce, koji se svaki put iznova oduševe Tivtom, a onda shvate zbog čega danas imam dva mjesta koja mogu nazvati domom.
Bavite se i humanitarnim poslom, volonter ste Crvenog krsta u Tivtu. Koje aktivnosti ste Vi i Vaša firma organizovali u humanitarne svrhe?
– Dok sam živjela u Smederevu bila sam volonter Crvenog krsta i upravo sam tamo stekla adekvatno znanje, iskustvo, divne uspomene i prijatelje za cijeli život. Onda sam isto poželjela da nastavim i u Tivtu. Jedan od najvećih ličnih ciljeva mi je bio da svoj posao povežem sa humanitarnim radom. Upravo to sam, zajedno sa svojim kolegama, uspjela da ostvarim prošle godine kada smo, u saradnji sa Crvenim krstom u Tivtu i Porto Montenegro Yacht Clubom, organizovali humanitarnu regatu, sa željom i ciljem da postane tradicija. I ove godine planiramo niz humanitarnih događaja, koji će animirati građane i kompanije da pomognu našim sugrađanima kojima je pomoć neophodna. Bez humanitarnog doprinosa ne vidim smisao nijednog poslovanja, pa ni svog.

Gracija 202

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti