Nevjerovatno je šta sve po kući možete napraviti s tvrdim sapunom

Čak iako ste skloniji upotrebi tečnog sapuna, prava šteta je ne iskoristit sve prednosti koje donosi tvrdi sapun u domaćinstvu. Naime, tvrdi sapun ima nevjerovatne i različite mogućnosti korišćenja, a nakon što ih otkrijete kod kuće ćete uvijek imati barem jedan u zalihi

Sve veća popularnost tečnog sapuna u velikoj mjeri je zasjenila do nedavno svakodnevno upotrebljavan tvrdi sapun. No, taj mali, oblikovani i mirisni komad vrlo je zgodan i efikasan pomagač u domaćinstvu. Ovo su samo neki od brojnih problema koje tvrdi sapun rješava u tren oka.

Popravlja ladice i klizna vrata

Kada ladice i klizna vrata ne možete lako otvoriti i zatvoriti, jednostavno metalni okov namažite tvrdim sapunom. Problem će biti riješen iste sekunde.

Osvježava ladice, ormare, putne torbe i automobil

Prije nego li upotrijebite tvrdi sapun, iskoristite njegovu snagu mirisa. Odmotajte dio ambalaže sa sapuna i otvoreni dio zaštite s malim komadićem platna. Nakon toga stavite sapun u sve dijelove doma koje želite da svježe mirišu – ladice, ormare, kovčege, u ormarić s cipelama, u kutiju sa patikama neugodnog mirisa ili pak u automobil.

FreepikFreepik

Pomagač prilikom sastavljanja namještaja

Bez obzira radi li se o polici za knjige, ormariću za cipele, komodi ili pak velikom ormaru, koliko god da ste vješti, slaganje namještaja može biti poprilično zahtjevno. Tu od velike pomoći može biti sapun kojim možete namazati šarafe i tako omogućiti da lakše klize kroz drvo.

Sakrijte greške na zidu

Ako na zidu imate nekoliko malih udubljenja, poslužite se sapunom koji odgovara boji zida. Tvrdi sapun jednostavno utrljajte preko rupe sve dok ne ispunite udubljenje.

Spriječite curenje boje

Kada dođe vrijeme farbanja prozorskih okvira ili okvira ogledala, sapunom napravite ivicu uz samu granicu stakla. Kada dođe vrijeme za čišćenje, sapun će odraditi pola posla.

Olakšajte otključavanje brave

Ako bravu na vratima teško otključavate, ključ s obje strane namažite sapunom, a zatim ga ubacite u bravu. Okrenite nekoliko puta. Nakon toga brava bi trebala popustiti i biti znatno lakša za otključavanje.

Spriječite magljenje stakla i ogledala

Zamagljivanje ogledala u kupatilu spriječite tako da, kada su potpuno suvi, po površini utrljate tvrdi sapun. Nakon toga, bez korišćenja vode, samo suvom krpom uklonite sapun. Idući put nakon tuširanja neće biti zamagljenog stakla. Ovaj trik odlično funkcioniše i sa sunčanim te naočarama za vid.

Zaustavite škripanje

Tvrdi sapun spriječiće škripanja vrata, prozora i ladica. Za ovaj efekat jednostavno suvi sapun utrljajte na škripava područja i gledajte magiju na djelu.

Freepik

Zaštitite namještaj od kućnih ljubimaca

Ako imate nestašnog krznenog prijatelja noge drvenog namještaja namažite tvrdim sapunom kako biste spriječili da ih zubima i kandžama oštete.

Zaštitite ruke od prljavštine

Prije nego li se bacite na vrtlarenje ili mijenjanje ulja u automobilu, ruke namažite tvrdim sapunom. Tako ćete na rukama stvoriti zaštitni film i spriječiti da se nečistoća zavuče u nabore i pore.

Popravite zatvarač

Zatvarači na majicama nerijetko mogu zadavati poprilične glavobolje, a ako muku mučite s onim koji se teško zatvara, jednostavno ga namažite sapunom. U tren oka će kliziti kao nov.

Napravite tečni sapun

Za DIY tečni sapun potrebno je 115 g tvrdog sapuna preliti s litrom vrele vode. Dobro miješajte dok se sav sapun u potpunosti ne otopi, ohladite, a zatim ulijete u posude s pumpicama. Ne može lakše, zar ne?

tportal.hr
Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno