spot_img

Nikada nije kasno da počnete sa vježbanjem

spot_img

Redovno bavljenje sportskim aktivnostima može uspješno da uspori proces starenja, da pomogne u borbi protiv dijabetesa, bolesti srca i osteoporoze. Zbog toga se fizička aktivnost preporučuje svima, bez obzira na godine. “Nikada nije kasno da budete u dobroj formi”, tvrdi Karlton Kuk, profesor sporta na Univerzitetu Leeds Metropolitan. “Većina ljudi tokom godina prestaje s vježbanjem, umjesto da način vježbanja prilagodi svojoj dobi”, dodaje profesor. Bez obzira koliko vam je godina, nikada nije kasno da se dovedete u top formu. Način vježbanja je potrebno prilagoditi godinama, načinu života i preferencijama.

ČETRDESETE Povećava se broj otkucaja srca, a mišići slabe, zbog čega se usporava cjelokupni metabolizam. Prvi put se primjećuju znakovi srednje dobi, te će za vrijeme vježbe srce biti podvrgnuto većem opterećenju. Najbolja vježba u četrdesetima je kombinacija intenzivne tjelovježbe i istezanja. Intenzivna tjelovježba će potaknuti povećanu proizvodnju hormona rasta te ojačati tijelo, dok će istezanje pomoći metabolizmu. Stručnjaci upozoravaju da se posebna pažnja posveti leđima koja znaju biti izložena raznim ozljedama, posebno ako se dugo niste bavili sportom. Upravo zbog toga vrlo je važno praviti pauze za vrijeme vježbanja, a težinu izvođenja vježbi ne bi trebalo povećavati za više od 10% svaki put. Kao intenzivna vježba preporučuje se trčanje i džogiranje, a za istezanje trbušnjaci, leđnjaci, sklekovi i čučnjevi

PEDESETE Većina počinje da osjeća negativan uticaj provođenja većine radnog vremena sjedeći za stolom. Zbog toga se nerijetko javlja bol u donjem dijelu leđa i ramenima te glavobolja. Kod žena počinje da se javlja i osteoporoza te se njima vježbanje posebno preporučuje. Zbog osjetljivijih kostiju i zglobova, u ovoj dobi trčanje baš i nije preporučljivo, ali poželjne su nešto manje intenzivne vježbe, dizanje tegova i hodanje. Jačanje mišića je iznimno važno jer se vježbom smanjuje rizik od fraktura i osteoporoze. Ono što mnoge u ovim godina muči je neugoda izazvana vježbanjem, stoga postoji odličan način vježbanja kod kuće uz razne DVD-ove sa snimljenim vježbama ili male grupe u lokalnom sportskom centru. Vježbe koje se preporučuju su joga, pilates, šetnja, plivanje te istezanje.

ŠEZDESETE Elastičnost pluća i arterija rapidno počinje da propada, stoga je redovno vježbanje i više nego nužno. Pažnju trebala usmjeriti na kardiovaskularne vježbe kojima će se ojačati pluća te aerobik koji će poboljšati rad srca. Preporučuju se plivanje, hodanje, badminton i kuglanje. Stručnjaci u ovoj dobi preporučuju vježbanje od tri do deset minuta te uzimanje kratke pauze nakon toga. Za vrijeme fizičke aktivnosti trebalo bi pripaziti da se nikada potpuno ne ostane bez daha te da se kontroliše opterećenost koljena.

SEDAMDESETE su obilježene problemima s osteoporozom i osteopenijom. S godinama kakvoća i čvrstoća kostiju opada te su prelomi češći. Elastičnost mišića sve je manja, te je važno biti što gipkiji jer se time smanjuje pritisak na kardiovaskularne funkcije. Organizam proizvodi i manju količinu vitamina D, što povećava rizik obolijevanja od depresije, gubitka kilograma te srčanog udara. Vjebanje treba fokusirati na jačanje tijela, ali na način da se izbjegne oštećenje zglobova i kostiju. Hodanje ili šetnja u društvu se posebno preporučuje, tako će ojačati kardiovaskularni sistem, a šetnja tokom sunčanog dana će povećati apsorpciju vitamina D. Osim hodanja, sedamdesete su odlične da se okušate u jogi, pilatesu, plivanju i vježbama koje uključuju lagano istezanje. Vježbanje u ovoj dobi je izrazito korisno te će svakodnevne radnje biti znatno olakšane, poput ustajanja iz kreveta, sa stolice ili penjanje stepenicama.

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO