spot_img

Njega kože u trudnoći

Trudnoća je period kada se u organizmu žene dešava čitav niz promjena te su neminovne i promjene na koži za koje su uglavnom krivi hromoni

spot_img

Tokom trudnoće je pojačano znojenje, izlučivanje masnoća u koži i blago je povišena tjelesna temperatura, pa je koža osjetljivija na blaže upale, posebno u prevojima pazuha i prepona. Potreba za kupanjem je česta, većina ljekara u drugoj polovini trudnoće savjetuje tuširanje, a ne kupanje u kadi jer je manja mogućnost infekcije.

U drugoj polovini trudnoće koža je obično suva, pa možete da koristite dodatke kao što su eterična ulja, ekstrakt limunovog lišća, jasmina i sl. Nakon kupanja dobro obrišite cijelo tijelo i namažite kremom ili losionom za suvu i osjetljivu kožu. Promjene na koži tokom trudnoće mogu biti veoma izražene, a promjena boje pojedinih djelova kože na tijelu javlja se obično već u prvim mjesecima. Bradavice na grudima postaju tamnije, uočljiva je smećkasta linija od pupka do stidne kosti, a po licu se mogu javiti pjegice. Trudnice baš nisu oduševljene ovim promjenama, no tješi ih saznanje da će te promjene nestati nakon rođenja djeteta, bez obzira na intenzitet.

KAKO PREVENIRATI NASTANAK STRIJA

Strije, nažalost, ne nestaju po rođenju djeteta jer su izazvane raspucavanjem kože. One samo mijenjaju boju iz modre u srebrnastobijelu i trajno ostaju na koži trbuha, grudi i bedara. Koža se u trudnoći mora njegovati i mazati masnijim sredstvima, ali ne postoji određeno koje će sa sigurnošću spriječiti njihovo stvaranje. Prije ćete ih izbjeći ako pazite na prehranu i ukoliko ne dobijete previše na tjelesnoj težini.

-

Zbog porasta tjelesne težine veća je mogućnost nastanka celulita, možete pokušati da ga ublažite redovnom njegom: svakodnevno masirajte bedra, stražnjicu i nadlaktice kremom protiv celulita. Male, crvene tačke po koži, pretežno po rukama, licu i grudnom košu su posljedica pucanja malih kapilara, koje će nakon izvjesnog vremena nestati.

Kosa je gušća i svilenkasta, manje opada, ali je i masnija pa je treba prati češće i bez balzama. Bojenje kose je, naravno, dozvoljeno u trudnoći. Uživajte u bujnoj kosi tokom trudnoće jer će nakon poroda više opadati.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO