spot_img

Njega sijede kose

Sve više žena odustaje od farbanja i prihvata sijedu kosu. Sloboda!

spot_img

Puštanje sijede kose samo je po sebi izraz stila, a kada je pravilno njegujete, postaće sjajna i mekana, dovoljno privlačna da je nosite s još većim samopouzdanjem.

Tekstura sijede kose – bilo koje kose nakon menopauze – razlikuje se od normalne jer će lojne žlijezde na vlasištu obično proizvoditi manje ulja kako starimo. To čini sijedu kosu grubljom i znatno sušom. Ovo može rezultirati i time da kosa s vremenom postaje oštrija, posebno kada je pustite da raste. Sijeda kosa takođe obično gubi sjaj te će biti osjetljivija na izlaganje sunčevoj svjetlosti, što doprinosi njenoj lomljivosti. Imajući to na umu, važno je napomenuti da je njega prirodno sijede kosu usmjerena na suzbijanje problema koji prate ovu postepenu promjenu.

Šamponi za sijedu kosu

Prvo, kako biste održavali i sačuvali boju svoje kose, trebalo bi da koristite šampon i regenerator posebno formulisane za njegu prirodno sijede kose. Kada je izložena agresivnim proizvodima, kosa može poprimiti žućkasti ton. Tražite šampone koji su blago obojeni, spriječiće da kosa dobije mesinganu nijansu. Obojeni pigment takođe neutrališe pojavu žutog tona. Ako se to ipak desi, pokušajte da zamijenite svoj uobičajeni šampon jačim šamponom blago obojenim ljubičastom bojom koji ćete koristiti nekoliko dana. Tamniji pigment prisutan u ovom tonirajućem rastvoru može privremeno dati plavičasti ton kosi, ali to će se isprati kada se vratite na proizvode koje redovno koristite.

Koristite i hidratantni šampon – za mekanu i svilenkastu kosu, i naravno za hidrataciju koja često nedostaje sijedoj kosi.

-

Najbolji regenerator za sijedu kosu

Regenerator je nezaobilazan za one koji njeguju svoju prirodno sijedu kosu. Kao i kod šampona, odaberite regenerator koji je posebno namijenjen sijedoj kosi. Obavezno provjerite sastojke i klonite se bilo kakvih artikala na bazi silikona jer će se lijepiti za dlaku i neće se brzo isprati, što će vlasištu dati masni izgled.

Pinterest

Savjeti za njegu srebrno-sijede kose

  • Održavanje živahnosti vaše prirodne kose je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir, zbog čega će neki frizeri preporučiti upotrebu maske za kosu umjesto dubinskog regeneratora u salonu kako biste izbjegli lomljenje kose.
  • Kada stilizujete sijedu kosu, držite je što dalje od vrućih sprava za uvijanje ili ravnanje.
  • Trebali biste izbjegavati i teške gelove i voskove jer će učiniti da kosa izgleda dosadno sivo i izblijedjelo. Umjesto toga, koristite sprej za laganu teksturu koji će kosi dati malo lijepog sjaja, a da ne izgleda pretjerano.
  • Na kraju, redovno se šišajte svakih 6-8 sedmica kako biste skratili vrhove, sprečavajući da vam kosa toliko poraste da postane krhka i počne se lomiti i opadati.

Grey Hair? Don’t Care!

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO