spot_img

Njega u tridesetim

Radi se o godinama kada se otkrivaju prve bore, a kako biste problem držali pod kontrolom dovoljno je da koži osigurate dovoljno vlage i zaštitite je od UV zraka

spot_img
Mlada koža se sama savršeno regeneriše, stvarajući istu količinu ćelija koje bivaju uništene, ali već nakon tridesete ovaj dobro izbalansirani proces počinje da slabi te opada sposobnost organskog obnavljanja. Koža počinje da gubi vlažnost i da se skuplja: upravo zbog gubitka volumena, na površini kože formiraju se prve sitne linije koje se kasnije pretvaraju u bore. U isto vrijeme, koža je izložena različitim atmosferskim uticajima (sunce, toplota, hladnoća, vjetar…) koji pojačavaju proces foto-starenja. Taj proces utiče na vlakna koja podupiru dermu (elastin i kolagen) na taj način što postepeno gube elastičnost. I to nije sve. Izlaganje UV zracima, pogotovo u kombinaciji sa neuravnoteženom ishranom, dovodi do hiperprodukcije slobodnih radikala, čije gomilanje u krvi ubrzava starenje cijelog organizma. Na kraju, slabljenjem zidova krvnih sudova dolazi manje krvi i kiseonika u tkivo, zbog čega se usporava metabolizam kože i sporije se stvaraju nova vlakna sposobna da je održavaju kompaktnom. Ova tri procesa (cronoaging, photoaging i starenje krvnih sudova) određuju pojavu prvih bora, što je skoro uvijek u predjelu oko očiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HelloAva (@helloavabeauty)

Svakodnevna njega
Kožu je potrebno svakodnevno održavati dovoljno hidratizovanom, a to će biti moguće samo ako u program njege uvrstite i piling jednom sedmično. Uz pomoć pilinga sa kože će se odstraniti izumrle ćelije i koža će moći bolje da asimilira korisne hidratantne supstance iz kreme. Cilj? Omogućiti vodi da dospije u kolagenska vlakna, povećavajući im volumen kako bi koža lagano nabubrila, postala kompaktna i elastična. Kako bi koža zadržala odgovarajuće rezerve vlage, njena površina mora da bude nepropusna – uz pomoć supstanci koje će da spriječe isparavanje vode. Među njima su na prvom mjestu fosfolipidi i ceramidi, molekule kojima, ne slučajno, obiluje dječija koža, a sve ih je manje već od dvadesete. Kako biste se suprotstavili procesu gubljenja dragocjenih molekula, krema protiv bora mora da ima jaku moć hidratacije, na način da povećava volumen derme i elastičnost strukture kože. Kremu je dovoljno nanositi dvaput dnevno? Obično jeste, ali moguće ju je nanositi i više puta dnevno, svaki put kada osjetite neugodno zatezanje kože – upozorenje da je suva. Isto vrijedi i za područje oko očiju, veoma osjetljiv dio lica. Naveče je najbolje koristiti laganu kremu, drenažnog dejstva, korisnog kod redukovanja otečenih podočnjaka. Danju je osnovno pravilo korištenje specifičnog kozmetičkog proizvoda sa zaštitnim filterom. UV zaštita je odavno ocijenjena najznačajnijim faktorom njege kože. Razlog zbog kojeg treba da koristite kremu sa zaštitnim filterom preko cijele godine je suprotstavljanje foto-starenju prije nego se pokažu njegovi štetni efekti.

Mala pomoć estetske medicine
Najbolje vrijeme za korištenje filera je između tridesete i četrdesete, prije nego bore postanu preduboke. Na taj način moguće je stimulisati prirodno stvaranje kolagena i poboljšati strukturu kože (prevencijom redukovanja volumena derme), što povećava njenu sposobnost samoregenerisanja i samohidratacije. Već kasnije potrebne su male intervencije estetskog hirurga na borama ekspresije. Pun izgled usana može se postići korištenjem specifičnog filera, kreiranog upravo za ljepotu usana bez modifikacije volumena. Novije generacije filera su na bazi hijaluronske kiseline i lidokaina, anestetika trenutnog dejstva. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO