Nedavno objavljeno

NOĆ KNJIGE

Manifestacija Noć knjige četvrti put je održana u Crnoj Gori, a koordinator je NVO Kultura plus koja okuplja zainteresovane učesnike i promoviše njihove programe. Oko 40 institucija, udruženja i organizacija obilježava Noć knjige u Crnoj Gori. Upriličena su gostovanja poznatih pisaca, scenski nastupi s ciljem da se podstakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog artefakta, a priređeni su i različiti popusti.
Uz promovisanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, biblioteka, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te kompanija koje se bave knjigom. Samo saradnja knjižara, izdavača, medija i državnih institucija, te otvaranje vrata dijalogu između književne produkcije i publike može dati novi podsticaj u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevodioca, izdavača i biblioteka. Ovaj događaj je posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio 1995. godine.
“S obzirom da se koncept manifestacije pokazao uspješan kada je 2012. prvi put organizovan u Hrvatskoj, organizatori su podstaknuli širenje manifestacije i izvan njenih granica. Godine 2014. Noć knjige se prvi put održala u Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2017. godine Noć knjige će se održati i u Bosni i Hecegovini. Zajednički koordiniramo aktivnosti i imamo isti vizuelni identitet. Dogodine se očekuje proširenje saradnje i na neke druge zemlje iz šireg regiona”, kažu organizatori. Širenje manifestacije podstaknuto je s ciljem međusobne saradnje, koja bi u budućnosti trebalo da rezultira razmjenom i gostovanjima autora, kao i boljim upoznavanjem s raznolikom književnom scenom uključenih zemalja. Noć knjige postala bi tako najznačajnija književna manifestacija ovoga tipa u regionu, ne samo po kvalitetnim programima već i po uspješnim modelima saradnje.
Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti