Nedavno objavljeno

Nova godina za ljubitelje skijanja stiže ranije

Početkom decembra otvara se sezona skijanja u skijaškim centrima u Srbiji, što je za sve skijaše događaj koji se ne propušta. Ski centri u Srbiji po mnogo čemu mogu da pariraju onima u Evropi. Skijališta, osim prostranih, dobro utabanih staza koje prolaze kroz zelene drvorede, ali i divlju prirodu planinskih vrhova, nude i dobru zabavu u pauzi skijanja, u kafićima i restoranim duž staza. Poslije aktivnog dana, odmor možete pronaći u wellness & spa centrima kojih je sve više na popularnim destinacijama u zemlji.
Dok je decembar rezervisan za početak skijaške sezone, januar je mjesec kada ima najviše skijaša jer je to sezona praznika i školskog raspusta.
Veliki srpski ski centri razvijaju se oprezno i strateški. Potpuno modernizovani Kopaonik, koji postepeno preuzima primat na Balkanu, Tornik koji se oslanja na ponudu Zlatibora, kao i Stara planina koja je sve češće u fokusu turista iz zemlje i inostranstva.
Zima u Srbiji nije lijepa samo na skijalištima, jer Nacionalni park Tara, Zlatibor i Mokra Gora pozivaju na zimsko uživanje u ovim romantičnim destinacijama. Na više destinacija u zemlji postoje i manji skijaški centri kao što su Divčibare, Zlatar, Javor, sa jednim ili dva ski lifta, koji gostima mogu priuštiti zadovoljstvo skijanja bar vikendom.
Planine u Srbiji pružaju mnogo skijašima i ljubiteljima zimskih sportova. Skijaške staze pružaju šansu i početnicima i vrhunskim skijašima. Pogodne su i za snowboard, monoski, deltaplan, motorne sanke, noćno skijanje. Brojni kafići, restorani, dobra zabava i lijepi predjeli planina u Srbiji nude pravo zadovoljstvo. Posjetite ih i doživite sunčane dane u prirodi pune avanture i zabave.

Brezovica ® Dragan Bosnić

ZLATIBOR koji se smatra vazdušnom banjom zimi je omiljeno odredište kako domaćih, tako i stranih turista. Na samo 9 km od turističkog centra Zlatibor nalazi se skijalište Tornik gdje su skijašima na raspolaganju staze Zmajevac, Čigota, Tornik i Ribnica, a prevoze ih šestosjedna žičara i dva ski lifta. Staze su pokrivene sistemom za vještačko osnježivanje. Bogati sadržaji osmišljeni su i za najmlađe i za ljubitelje adrenalinskih atrakcija: vožnja bobom na šinama, tjubing stazom i panoramsko razgledanje žičarom. Za početnike i djecu idealne su padine Obudojevice, sa nekoliko kraćih staza i manjim ski liftom i organizovanom školom skijanja, a gostima je na raspolaganju i klizalište. Na lokalitetu Tić polje nalaze se uređene staze za nordijsko skijanje i bijatlon, koje se zbog svoje konfiguracije terena ubrajaju među najljepše u Evropi. U samom centru Zlatibora nalaze se Dino i Avantura park. (www.zlatibor.org.rs)

Kopaonik ® Miloš Milenković

KOPAONIK sa skoro 200 sunčanih dana i 160 dana pod snježnim pokrivačem tokom godine, zaslužuje svoje drugo ime “Sunčana planina”. Kao najveći ski centar u Srbiji, sa oko 62 km staza uređenih za alpsko i nordijsko skijanje, pruža neizmjerno uživanje svim kategorijama skijaša. Sve staze povezane su sistemom žičara i ski liftova. Za ljubitelje noćnog skijanja osvijetljena je staza ,“Malo jezero”. Sistemom za vještačko osnježivanje pokriveno je 97% skijališta. Adrenalinski sadržaji bob na šinama, zip-line i tubing predstavljaju vid zabave na Kopaoniku tokom cijele godine. Puštanjem u rad Avantura parka – adrenalinska atrakcija za decu i odrasle, turistička ponuda Kopaonika je bogatija za još jedan sadržaj. Za najmlađe skijaše i početnike, obezbijeđen je prostor ski vrtića sa pokretnom trakom i karusel. Skijaški centar posjeduje i uređen snow park, u kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera. Ski centar Kopaonik ima i sankalište na stazi Karaman greben. Ljubitelji ove planine od ove godine imaju priliku da se voze i taksi tabačem, koji vozi na unaprijed zakazane termine. (www.raska-turizam.rs)

Stara planina ® Dragan Bosnić

STARA PLANINA postaje jedan od najvećih skijaških centara u Srbiji, posebno namijenjen ljubiteljima kvalitetnog skijanja. Pod snijegom je skoro pet mjeseci godišnje, što predstavlja potencijal za dugu sezonu za alpsko skijanje. Skijalište raspolaže sa više od 13 km uređenih staza, različitih težina, pripremljenih za skijaše svih kategorija. Na lokaciji Jabučko ravnište nalazi se gondola koja prevozi skijaše od hotela Stara planina u dalji sistem žičara i staza. Kod polazne stanice gondole nalazi se i dječji park, gdje radi i ski škola. Za ljubitelje ekstremnih sportova, obezbijeđena je staza za freeride. Staze ski centra Stara planina pokrivene su sistemom za veštačko osnježivanje. (www.jpstaraplanina.rs)

TARA ® NENAD MARIĆ

TARA ušuškana u četinarske šume nudi bezbroj mogućnosti za uživanje u prirodi i aktivnostima tokom zime. Ukoliko ste ljubitelj šetnje ili želite da planinarite, možete posjetiti neke od brojnih vidikovaca, po kojima je ova planina poznata. Najpoznatiji su Banjska stena, Kozja stena, Bilješke stene, Sjenič i Omar. Za ljubitelje skijanja postoji nekoliko uređenih staza za rekreativno skijanje. Skijalište Beli bor raspolaže sa dva ski lifta. Skijalište Nagramak na samo 4 km od Mitrovca dužine je 860 metara. Staza se nalazi u selu Sekulici na nadmorskoj visini od 1.300 m. Poseban užitak predstavlja noćno skijanje na osvijetljenoj stazi. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme. Skijalište Mitrovac na Tari raspolaže sa tri dječija ski lifta dužine 50 m. (www.taradrina.com)

Više o skijanju: www.skijalistasrbije.rs
www.srbija.travel

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti