Nova sezona u MCCG biće u znaku Betovena i kvalitetnijeg programa

Muzički centar Crne Gore (MCCG) u prethodnoj sezoni imao je više od 15 hiljada gledalaca koji su ispratili programe, a nova sezona biće u znaku Betovena i još kvalitetnijih programskih sadržaja, najavljeno je na pres konferenciji.

spot_img

Poslovna direktorica MCCG, Isidora Damjanović, kazala je da su imali izazovnu godinu u toj instituciji zbog problema sa objektom, ali da su našli način da sve započete programe privedu kraju.

„Moj utisak je da je ova sezona dosta lagano tekla i sve se završilo onako kako smo mi željeli. Moj akcenat u poslovnom smislu bio je pojačanje ljudskih resursa i donošenje zakonskih i podzakonskih akata, kako bismo pojedine segmente instutucije doveli u red“, navela je Damjanović.

Kazala je da sistematizaciju provode kraju, da je pripremljen audicioni pravilnik, a da pripremaju i novi pravilnik o radu orkestra i strategiju MCCG.

Damjanović je najavila da u sledećoj godini planiraju da se bave programima namijenjenim za djecu školskog i predškolskog uzrasta.

„Najveći izazov nam je da dovedemo na programe djecu od sedam do petnaest godina. Razvili smo ozbiljne planove kako da se tokom sledeće godine pozabavimo školskim uzrastom. Ukoliko im tada usadimo odlaske na koncerte kao kulturnu vrijednost, onda možemo da računamo na njih u starijem periodu“, rekla je Damjanović.

Poručila je da je misija rukovodstva MCCG  da stvore vrijednost.

„Naša vrijednost koju stvaramo je da je čovjek duhovno biće, da je čovjek neko ko je kulturološki determinisan, da je čovjek neko ko treba da bude pristojan u društvu i da gaji one vrijednosti koje oplemenjuju naš duh i povezuju nas u zajednicu sa onim što je najbolje u nama, a to su talenat, znanje, kreativnost, rad, vještine, estetski dometi…“, navela je Damjanović.

Kazala je da će iduća sezona biti vrlo zahtjevna, navodeći da očekuje da će MCCG sa sledećom sezonom biti institucija koja će napraviti još značajniji progres u odnosu na prethodnu sezonu.

Umjetnički direktor MCCG, Marko Simović, kazao je da se formiranje dva nova umjetnička ansambla – baletskog i horskog može kategorisati kao istorijski iskorak.

„Stvaranje ovih ansambala je naša intencija i nešto na čemu smo mi intenzivno radili u prethodnom periodu, a radićemo i u narednom. Baletski ansambl je pokazao fantastične rezultate u prethodnom periodu. Osim Podgorice, sa najnovijom predstavom su gostovali u Budvi i Sarajevu, što su mjerljivi rezultati. Nadamo se da ćemo relativno brzo, kvalitetnim i predanim radom, napraviti iskorak i istupanje sa horskim ansamblom. To su kompleksni izazovi, ali nam je važno da imamo podršku Ministarstva kulture, kao što smo je imali i u prethodnom periodu“, istakao je Simović.

Govoreći o prethodnoj sezoni, Simović je kazao da je realizovano preko 60 koncerata, da je Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) nastupio na preko 20 koncerata u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i u Pljevljima, navodeći da ih očekuje koncert i na Barskom ljetopisu.

„Priređivani su koncerti kamerne muzike, događaji u okviru edukativnog programa. Imali smo gostovanja sjajnih produkcija iz regiona. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Kulturnim centrom u Beogradu, organizovan je serijal koncerata MCCG na scenama u tom gradu. Taj projekat je imao fantastičnog odjeka u javnosti“, naveo je Simović.

Istakao je da je MCCG imao preko 15 hiljada gledalaca na programima u prethodnoj sezoni.

„Saradnja koju smo imali sa kreatorima kulturne politike pokazala se kao vrlo važna. Kvalitet programa koji prezentujemo naša je polazna tačka“, istakao je Simović.

Najavio je da će nova sezona biti otvorena 29. i 30. septembra, koncertom CSO pod dirigentskom upravom Marka Korovića, a da će solista na koncertu biti Ivo Pogorelić.

Direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija, Milena Mijović Durutović, istakla je da je MCCG, u prethodnoj sezoni, prepoznat kao institucija koja se progresivno razvija.

„Podržavajući namjeru sistemskog revitalizovanja, Ministarstvo je podržalo projektovani budžet Muzičkog centra za 2023. i u odnosu na prethodne godine odobreno je 55,6 odsto uvećanje sredstava. Institucija je ovu podršku realizovala kroz znatno veći broj programa koji promovišu visoke umjetničke domete prije svega  angažovanjem recentnih umjetnika iz Evrope“, navela je Mijović Durutović.

Ukazala je da je evidentan napredak u segmentu uređenja zakonskih i podzakonskih akata institucije, rješavanja višegodišnjih problema strukturalne prirode, jačanja kadrovskog kapaciteta kroz nova znaja i vještine.

„Programska koncepcija dovela je ove sezone više publike u Muzički centar, a posebno bih istakla brigu o programima za školski i predškolski uzrast“, rekla je Mijović Durutović.

Poručila je da Ministatsvo podržava inicijativu osnivanja dva nova ansambla – horskog i baletskog koji je kroz eksprerimentalni rad, kako je istakla, već pokazao značajne rezultate.

Dirigent Mark Korović, koji će biti šef dirigent CSO, kazao je da je Crna Gora za njega posebna, jer je njegov otac Crnogorac, navodeći da ne može da iskaže koliko zadovoljstvo i sreću osjeća što će raditi u Crnoj Gori.

„Jako sam srećan što ću imati priliku da predstavim moju kulturnu misao, jer je kultura jedan dio naše duše i želim da to još više razvijem i pokažem u Crnoj Gori. Poznajem CSO, već smo sarađivali u prethodnom periodu, poznajem njihove kapacitete, snagu i mogućnosti zato želim da to ujedinim sa svojom jakom emocijom i snagom, kao i mojim pređašnjim iskustvom. Zajednički ćemo da pojačamo kvalitet programa, uz emociju koju zajedno možemo da prenesemo publici“, naveo je Korović.

Najavio je da će predstojeća sezona biti u znaku Betovena, pojašnjavajući da će biti podijeljena na različite niovoe.

„Uzećemo teme koje su vezane za ljubav, jedinstvo, bratstvo da bismo pokazali ono najbolje. Takođe, narednu sezonu će obilježiti godišnjica Rahmanjinova, rekao je Korović.

Prema njegovim riječima, ostatak sezone obilježiće uravnotežen program.

„Jako sam srećan što ćemo u narednoj sezoni izvoditi djela Vagnera i Štrausa, koja se nikad nisu slušala u Crnoj Gori. Takođe sam naručio kompoziciju koja će biti predstavljena ovdje i poklonjena Crnoj Gori. Izvodićemo i francusku muziku, tako da će gostovati francuski umjetnici. Radujem se što ću biti u prilici da sarađujem sa umjetnicima koji su poznati u Crnoj Gori, regionu i šire“, naveo je Korović.

Najavio je i koncert koji će biti posvećen muzici za mlade.

„Kultura potiče iz dubine duše i svakoga od nas pokreće na svoj način. Želim da programom u novoj sezoni donesemo ono najljepše, najemotivnije, najnježnije što može da probudi u čovjeku, ali i da bude edukativni podstrek“, rekao je Korović.

Na pitanje novinara da li je postignuto nešto u kontekstu problema sa zgradom MCCG, Damjanović je kazala da su im po tom pitanju u jednom dijelu „vezane ruke“.

„Apsurdno je da imamo tri terase, od preko 300 metara kvadratnih, a da nemamo solarne panele koji bi nam uštedili energiju i novac. Na sedam hiljada metara kvadratnih, preko tri hiljade su hodnici, a nemamo garderobere, bekstejdž, a akustika u salama nije adekvatna. Bilo šta da radimo, to može biti privremenog karaktera. U dogledno vrijeme i uz dva nova ansambla, mora se razmišljati o novom objektu“, zaključila je Damjanović.

prcentar.me

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO