Nedavno objavljeno

Novi koncept odbrane od sunca

Ekstra zaštita: od UV zraka do nečistoće, s defenzivnom strategijom korišćenja i u gradu

Zaštita od sunca po mjeri – ne obavezno i samo na moru ili planini. To je novi koncept ad hoc odbrane, koju je potrebno usvojiti i u gradu kako bi se stekla jedna nova i zdrava navika. Dakle, sem klasičnih sredstava koja se koriste na plaži za zaštitu lica, tijela i kose od sunca, pridružuju im se još neke strategije.

Svakodnevna zaštita

Kako bi prevenirali, zaštitili i, čak, korigovali štetu nastalu usljed sunca na gradskim ulicama, potrebno je djelovati od proljeća do jeseni. Javlja se, jednostavno, takva potreba. Živimo u ambijentu koji je daleko od tropskog i u vazduhu nema soli, ali je vlažan i onečišćen, a temperatura je svake godine sve viša. Tako je nastala zaštita od sunčevih zraka koju treba usvojiti kao svakodnevnu, skoro tokom cijele godine, kada je najjača dnevna svjetlost. Od klasičnog sunscreena prelazi se na dayscreen: dnevna zaštita tokom izloženosti kože suncu, smogu, toploti i zagađenosti.

Posljednji izvještaj Nasinih naučnika, tačnije, Global Aerosol Climatology Projecta, registrovao je daljnje istanjivanje prirodnog atmosferskog sloja. Tako koža pati. Ekstremne klimatske promjene s veoma toplim ljetom uzrokuju, osim opekotina, eritem, procese pada imuniteta, starenje kože, rak i stvaranje slobodnih radikala. Posljedice su već vidljive: usljed ambijentalnih promjena i agresivnosti sunca primjetan je porast alergija i iritacija kože. Primjetna je, takođe, pojava takozvanih “sunčevih mrlja” na koži, nekada tipičnih samo za starije osobe. Danas ih imaju i dvadesetogodišnjaci. Najugroženija područja, kada su u pitanju kuperoza, fleke, istanjivanje kože i prerane bore, su ruke, dekolte, vrat i lice.

Revolucionarni proizvodi

Šta učiniti? Kao prvo, treba izbjegavati direktno sunce. Mogu se, zatim, izabrati najavangardniji kozmetički proizvodi koji se sve više prilagođavaju čestim dermatološkim problemima. Sada i u kozmetičkim proizvodima za svakodnevnu upotrebu nalazimo mini doze UV filtera, antioksidantnih vitamina i molekula koje uništavaju smog nakupljen na površini kože. Štite kožu od gradskog vazduha, ali sadrže i sastojke umirujućeg i hranjivog dejstva na iritiranu kožu, osjetljivu i na dnevnu svjetlost nakon dugih godina pretjeranog i nekontrolisanog sunčanja. Radi se, dakle, o formulama dnevnih krema obogaćenih zaštitnim faktorom, kao što je to slučaj s nekim proizvodima za kosu ili ruževima čiji UV filteri preveniraju herpes i starenje usana.

Ali, tu su i suplementi-kozmetička sredstva, s antioksidantnim djelovanjem. Zatim, stik za nanošenje na rizične mini-zone, kreme koje kožu štite od toplote i elektromagnetskog onečišćenja. Postoje i sapuni za ruke, na kojima se prvo primjećuju znaci fotostarenja, zatim, pjene za kupanje i tuširanje, te balzami za kosu obogaćeni zaštitnim filterima.

Poznatom faktoru zaštite od sunca (SPF), pridružuju se ostali: od UVA, prisutnog u najvećem broju proizvoda, do RPF (Radical Protection Factor), patentiranog od strane Lancastera, s antioksidantnim dejstvom, zatim, Radical Skin Protector Factor (RSPF) i Radical Hair Protection Factor (RHPF). Kozmetička zaštita one-to-one, određena prema tipu kože i prema vremenskim prilikama (oblačno, sunčano, toplo, vlažno, smog), inovativna je, na bazi mineralnih filtera i molekula koje štite od zagađenog vazduha. Treba je imati u tašni i, kada je potrebno, nanijeti – i na našminkano lice (u izuzetnim slučajevima, naravno). Inovativne formule inaugurišu novu kategoriju kozmetičkih sredstava za spas kože. Zaštitite vašu kožu odgovarajućim sredstvom i u gradu, kao što to činite na moru.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti