Možda vas neće otpratiti do ginekologa, ali ako mu se povjerite, zajednički možete da razriješite sumnje i strahove. Danas je oko 75 % muškaraca zainteresovano za kontracepciju i često upravo oni o tome obavijeste svoju partnerku. To potvrđuje 11.500 žena iz 14 zemalja intervjuisanih za potrebe jednog istraživanja Evropskog društva za kontracepciju. Ali, obratite pažnju: to ne znači opunomoćiti vašeg partnera da odabere, tijelo je vaše i zadnja riječ treba uvijek biti vaša.

Faza 1: Ti nemaš povjerenja u mene?

Zaljubljeni ste, osjećate neodoljivu privlačnost i želite voditi ljubav s vašim partnerom. Ali, on i ne spominje upotrebu prezervativa, a vi se pravite kao da vam to nije važno. Neki muškarci se još plaše odlučnih žena i njihovih prijedloga. Žene se često tako prećutno ponašaju, bojeći se da ne povrijede muškarce i dovedu ih u nezgodan položaj. Kako bismo izbjegli takav autogo, potrebno je razjasniti svaki eventualni nesporazum. Zahtijevanje upotrebe prezervativa ne treba doživljavati kao nedostatak povjerenja prema muškarcu, nego kao čin poštovanja prema samoj sebi. Sem izbjegavanja neželjene trudnoće to je i način zaštite od različitih bolesti. Posljednje statistike o HIV-u pokazuju kako se novi slučajevi dešavaju upravo kod mladih heteroseksualnih osoba. Rizikuju, dakle, sve osobe koje su seksualno aktivne. AIDS nije jedina opasnost, prezervativ štiti oba partnera od mnogih drugih bolesti, kao što su hepatitis B i C, virusne i bakterijske infekcije kao što su kondilomi, kandida i hlamidija.

Faza 2: Razmjena nalaza

Konačno ste postali pravi par i procjenjujete najpovoljniji i najstabilniji način zaštite. Prije nego se odreknete prezervativa, oboje prekontrolišite zdravlje, razmjenjujući krvne nalaze na HIV i hepatitis. Sama ideja da to zatražite od partnera vam je neprijatna? Mislite o tome kao o obostranom poklonu, nakon kojeg ćete se zakleti na vječnu vjernost. Ili, barem, vječnu iskrenost. Ako, pak, dođete u napast da prevarite partnera, neka upotreba prezervativa bude obavezna.

Faza 3: Izbor

Pilula, spirala ili nešto treće? Idealno je potražiti savjet ginekologa koji će da uzme u obzir i vaše želje i kliničku sliku. Ali i eventualne negativne predrasude i obostrane uticaje, kako vaše tako i partnerove. Ukoliko odaberete nešto što neće odgovarati vašem partneru, zbog čega će se osjećati neprijatno, seksualni život će izgubiti draž. Morate, dakle, da odaberete nešto što će odgovarati i vama i njemu.

Faza 4: Pauza

Bolesni ste i morate da koristite neke lijekove koji mogu uticati na efikasnost kontraceptivnog sredstva. Morate porazgovarati s partnerom i konsultovati ljekara. Među antibioticima, naprimjer, samo oni iz porodice penicilina mogu djelovati na kontracepciju. Problem se može prevazići tako što ćete tokom dvije nedjelje nakon završetka terapije koristiti prezervativ. Njemu to ne odgovara? Insistirajte: imate svoje razloge i vaš ih partner, kao zrela osoba, mora prihvatiti.
Vi, međutim razmišljate mnogo šire: kako bi bilo da vaš partner posjeti ljekara-androloga? Možda nema dovoljan broj spermatozoida ili su nedovoljno aktivni, te možete odabrati neku kontracepciju blažu od hormonske. Ne radi se, naravno, o pozivu da partnere i muževe šaljete ljekaru, ali je i to jedna mogućnost više za odgovoran seksualni život koji će, kao takav, biti mnogo opušteniji.

Gracija br. 80