spot_img

O ljubavi i druge priče

spot_img

U prestižnoj galeriji ESPACE La Stanza u Bolcanu u Italiji, a na poziv galerista Pjetra Marangonija i Virdžinije Germoci, od 19. novembra do 2. decembra održana je izložba AboutLove and Other Stories (O ljubavi i druge priče), crnogorske umjetnice Sandre Đurbuzović. Predstavljena je serija intrigantnih portreta i aktova androgenih, muških figura, koje do sada, u ovoj postavci, nije vidjela crnogorska publika, a za koju su italijanski galeristi rekli da tako nešto još nije viđeno u Italijii. Izložba je naišla na odličan prijem i odziv italijanske publike, a otvaranju su prisustvovali ugledni umjetnici, kolekcionari i privrednici, te sekretar za kulturu Anđelo Đenakaro, bivši savjetnik za kulturu gospodin Šoensberg, vlasnik novina i kolekcionar Arnold Tribus i mnogi drugi.

Otvarajući izložbu naše Budvanke, Renco Karamaši, gradonačelnik Bolcana i ugledni književnik, istakao je da iz prekrasne male zemlje, okupane zajedničkim Jadranskim morem i omeđane visokim, zelenim planinama – Crne Gore, koja je tokom posljednjeg rata bila jedina oaza mira i multikulturalnog sklada, najčešće srećemo, kao i u ovoj prilici, umjetnike s radovima visoke likovne vrijednosti, među kojima je i čuveni Vojo Stanić, jedan od najvećih živih slikara Crne Gore i Evrope, te da ovaj vid kulturne saradnje veoma važan za prepoznavanje dva grada i dvije zemlje.

U saradnji s ambasadom Italije u Crnoj Gori, galerista Pjetro Marangoni kao i Virdžinija Germoci, organizatori su izložbe koja je ljetos krasila zidove Moderne galerije Jovo Ivanović u Budvi, pod nazivom Veronesi & more, gdje su predstavljeni radovi italijanskih apstrakcionista s početka XX vijeka i koja je zapaženo prošla kod naše publike, a prezentovaće se i u narednoj 2019. godini na Cetinju, u Podgorici i Nikšiću. Saradnji sa galerijom ESPACE La Stanza iz Bolcana tu nije kraj. Planirana je izložba radova crnogorskih umjetnika, po izboru kuratorke Lucije Đurašković, direktorice JU Muzeji i galerija Budve, sredinom maja 2019.

Sandra Đurbuzović je rođena na Cetinju 1965, odrasla u Budvi, a školovala se za umjetnika u Titogradu u gimnaziji (dizajner), Beogradu (Uređenje enterijera) i Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala grafički dizajn u klasi profesora Mladena Kolobarića i prof. dr Stane Bernika. Od 1992. etablirala se kao prvi akademski grafički dizajner u Crnoj Gori. Radno i stvaralačko iskustvo, kao art direktor, stiče i prenosi na svoje radove i zajedničke projekte u Sarajevu, Budvi, Podgorici i Beogradu. Autor je više nacionalnih brendova, kampanja, edicija knjiga, znakova, plakata, časopisa, udžbenika, kataloga… Bavi se likovnom i primijenjenom umjetnošću kao i poezijom za djecu i odrasle. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada za dizajn, među kojima se ističu dvostruka nagrada francuske Vlade i nagrada njemačkog grada Eutin. Članica je ULUCG (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore), Internacionalnog umjetničkog udruženja Rusije i budvanske umjetničke grupe “Stari grad”. Od 2017. godine obavlja dužnost državne sekretarke u Ministarstvu kulture Crne Gore.

-

VIA vijesti.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO