spot_img

O prazničnim greškama

Imajte na umu da praznici sa sobom nose i određene opasnosti

spot_img

Jedanaest mjeseci u godini poštujete pravila: hranite se zdravo, redovno vježbate i trudite se da u životu i poslu održavate ravnotežu. Šta se onda desi tog jednog mjeseca u godini, kada popuste i oni najjači? Do vrha pun tanjir – i doslovno i metaforički – može ozbiljno da ugrozi vašu svakodnevnicu, nivo energije, ali i obim struka. Koje greške najčešće pravimo tokom praznika i kako da ih izbjegnemo

Ne perite zube nakon jedne čaše vina

Da li na zabavama žurite u kupatilo odmah nakon što ste popili čašu crnog vina kako biste što prije uklonili mrlje sa zuba? Ovim, zapravo, rizikujete njihovu trajnu pojavu. Vinska kiselina (bez obzira da li je riječ o bijelom ili crnom vinu) može naškoditi zubnoj gleđi, a četkanje zuba neposredno nakon vina samo može da doprinese njihovoj eroziji. Umjesto toga, neutrališite kiselinu jednostavnim ispiranjem usta običnom vodom i izbjeći ćete pojavu mrlja.

Krem-spanać ne mora uvijek biti zdrav

Krem-spanać, kao i slična jela, trebao bi da bude zdrav s obzirom da se radi o zelenom povrću. Ali, ne obavezno. Iako su antioksidansi glavni razlog zbog kojeg ga jedemo, jela sa špinatom su često puna masti ili šećera. Krem-spanać može sadržavati i do 75% preporučenog dnevnog unosa masti, buranija se često priprema na puteru, uz njih su uglavnom so, sir i prženi luk. Ovakva jela mogu da sadrže i do 800 kalorija po porciji. Prilikom sastavljanja prazničnog jelovnika, dobro vodite računa na čemu pripremate naizgled zdrave namirnice.

-

Nije dovoljno “pogledati” meso da biste znali da je pečeno

Neki misle da mogu da ocijene da li je meso dovoljno pečeno prema boji ili sokovima koje ispušta. U kuvarima starijeg datuma skoro uvijek stoji “kuvajte dok meso ne izgubi crvenu boju ili dok ne ispari sva tečnost”, međutim, ovo nije dobra metoda za određivanje da li su neke namirnice bile izložene dovoljnoj temperaturi kako bi bile sigurne za konzumaciju. Kako biste izbjegli trovanje hranom, koristite termometar za kuvanje i pečenje mesa i potrudite se da uvijek dostigne željenu temperaturu.

Ne jedete prije zabave

Pozvani smo na večernju zabavu, znamo da će biti hrane i pića, i skoro svi se trudimo da u toku dana ne jedemo malo ili ništa kako. To je, zapravo, još jedna u nizu grešaka koje pravimo, tvrdi J. J. Virdžin, američke nutricionistkinja i autorka knjige Six Weeks to Sleeveless and Sexy. “Ima smisla doći na zabavu bar malo osjećajući glad, ali doći potpuno izgladnio znači da ćete da popijete puno vina i aperitiva prije nego hrana bude poslužena, što će sve skupa da se pretvori u kalorijski košmar. Osim toga, zabave skoro nikada ne počinju na vrijeme, stoga ćete glad da zadovoljavate čim stignete.” Rješenje: Prevarite stomak šakom badema koje ćete da pojedete neposredno prije polaska.

Planirate postpraznično čišćenje

Mnogobrojni članci o postprazničnoj detoksikaciji i sličnim dijetama zvuče obećavajuće. Međutim, tu postoji ozbiljan problem. Bitno smanjen unos kalorija, kao i dijete zasnovane na sokovima, smanjiće unos vitamina i hranjivih materija, prijeko potrebnih organizmu, koji mu prije svega pomažu u sagorijevanju većih količina masnog tkiva. Umjesto toga, rezultat će da bude još više toksina u organizmu. Ako zaista želite da sprovedete zdravu i djelotvornu detoksikaciju, sastavite dijetu koja uključuje voće, povrće i integralne žitarice.

Zaobilazite crveno meso, ali ste se okomili na ribu i piletinu

Crveno meso sadrži najveći procenat masnoće, ali pileća prsa sa kojih nije uklonjena kožica ne zaostaju puno, pa čak imaju i više holesterola od crvenog mesa. Pripazite se i ribe. Recimo, losos je pun zdravih masti, ali su to ipak masti. Iako je riječ o zdravoj hrani, to sigurno ne smije biti izgovor za prejedanje. S obzirom da je riječ o hrani životinjskog porijekla, potrudite se da jedete male porcije.

Redovno vježbate

Vježbanje izgleda kao odličan način za borbu sa viškom kilograma nakupljenih tokom praznika. Međutim, to može da bude mač sa dvije oštrice i ogroman pritisak, s obzirom da se nakon praznika svi trudimo da obavimo zaostale poslove, pa nakon toga se čini previše odlazak u teretanu i izlaganje dodatnom fizičkom naporu. Ako vam je lista obaveza već puna, ne nabacujte sebi dodatni stres napornim vježbanjem koje može da ugrozi dobar san, naprimjer. Umjesto toga, uobičajeno vježbanje podijelite u nekoliko serija, istežite se 15 minuta svakog jutra prije tuširanja, zatim 15 minuta šetajte do posla ili kada krenete na pauzu za ručak i 15 minuta vježbajte jogu kako bi se opustili na kraju dana. Primijetićete da se na ovaj način bolje rješavate stresa i da sagorijevate kalorije bolje i brže nego kada se držite rutine.

Zarekli ste se: počinjete da vježbate od januara

Nova godina je period kada se bavimo ličim preispitivanjima i postavljamo sebi ciljeve koji će da nas učine boljima nego što smo bili. To je vrijeme kada su teretane nakrcane ljudima, pa ako i sami razmišljate o učlanjenju u neki fitnes klub, bilo bi pametno da ga posjetite već u decembru. Uvijek je pametnije unaprijed posjetiti teretanu i odlučiti da li vam ona uopće odgovara, a osim toga, možete bolje da upoznate sadržaj i ponudu ukoliko je oko vas mir, pa ćete samim tim sebe da poštedite brzoplete odluke.

Dopuštate sebi dan/e za varanje

Možda nećete moći da odolite krofnama za vrijeme radnog doručka, ili keksu tokom ćaskanja sa kolegama. Onda dolazi praznično prejedanje. Prije nego dođe vrijeme za večeru, shvatate da ste itekako prevršili svaku mjeru. Ipak, ni to vas ne sprečava da se poslužite najkaloričnijim jelom i to na kraju još i zasladite. Nisu samo kalorije problem, stvar je u tome da sebi mentalno odobravate sva buduća kršenja pravila i unaprijed se predodređujete za neuspjeh. Jedno je kada sebi dozvolite da se na posebnim okupljanjima obilnije poslužite hranom, kao što su sestrin mesni rolat ili mamine pite, ali to ne znači da treba da probate sve sa stola, ni da u toku praznika iskoristite ama baš svaku priliku za jelo. Napravite plan i držite ga se. Ako baš morate da uzmete nešto za desert, pridržavajte se pravila tri zalogaja.

Ludi ste za maslinovim uljem

Maslinovo ulje je puno zdravih masnoća, nema holesterola kao što je to slučaj sa puterom, pa je sigurno zdravija alternativa u mnogim prazničnim receptima. Međutim, prije nego u njega umočite još jedno parče hljeba ili krompira, zapamtite da maslinovo ulje ima isto kalorija (120 kalorija ima jedna kašika maslinovog ulja) kao i druge masti. Dvije kašike maslinovog ulja na dan će vam pomoći da smanjite rizik od srčanih oboljenja, ali isto tako mogu da povećaju tjelesnu težinu.

Spremate (i jedete) mnogo “laganih” jela

Ako biste mogli da se držite samo jedne porcije obroka sa smanjenim procentom masti ili šećera, to bi znatno uticalo i na smanjenje unosa kalorija. Na taj način biste više mogli i da uživate u praznicima, ali problem je što mnogi misle: Ovo jelo je zdravo, ima manje kalorija, pa mogu da pojedem dvije ili tri porcije… možda čak i pet. Ovo se često završi unosom istog broja kalorija koje bi unijeli i uobičajenim obrocima. Samo saznanje da je komad pite veoma kaloričan tjera vas da uživate u svakom zalogaju komadića koji pojedete, umjesto što se odlučite na ogromne porcije naočigled ‘laganijeg’ obroka.

Kunete se da ćete uzeti ‘samo jedan’

Ovaj scenario vam je poznat. Koleginica je donijela kolače ili keks, i iz pristojnosti ste uzeli jedan. Sat kasnije, nakon što vam padne nivo šećera u krvi, prošetate do njenog stola i … uzmete još jedan. I tako cijelog dana. Međutim, ako doručkujete i ručate na vrijeme, izbjeći ćete napade gladi. Ako vam ipak treba nešto da utolite glad, nosite sa sobom bademe ili jabuku, pa više nećete imati takav problem.

Opsesivno se vagate ili to ne činite nikako

Previše hrane tokom praznika može da vas natjera da po nekoliko puta dnevno stajete na vagu. Kod nekih je efekat potpuno drugačiji, pa vagu skrivaju ispod kreveta kao da nikada nije ni postojala. Obje taktike mogu nisu dobre za zdravlje. Istraživanja su pokazala da svakodnevno vaganje izaziva anksioznost, pa biste trebali da razmislite da to ipak činite jednom sedmično. Kako biste uspješno pratili da li ima promjena u težini, potrudite se da se uvijek vagate na istoj vagi i u isto doba dana.

Pretrpani ste obavezama i dokasno ostajete budni

Zabave, šoping, kuvanje i praznična putovanja dodatni su napor za ionako pretrpan raspored. Nekome se to čini lagano, jer je uglavnom riječ o zabavnim aktivnostima, ali i one iziskuju veliku energiju. Kasno odlaženje na spavanje i rano ustajanje će vam pomoći da obavite sve što treba, ali izostanak sna može da oslabi imunitet i da znatno utiče na raspoloženje i nivo energije. Osim toga, izlaganje jakim svjetlosnim efektima tokom noći može da poveća rizik od pojave depresije.

Preskačete doručak ili ručak

Smanjivanje unosa kalorija preskakanjem obroka, a sve sa ciljem većeg uživanja u hrani tokom praznika, vašoj liniji će samo da donese probleme i čak da dovede do prejedanja. Koncentršite se na obroke bogate vlaknima i nikako nemojte da ih preskačete. Na taj način ćete moći da uživate u prazničnoj trpezi bez rizika da prekoračite preporučene granice.

Previše spavate

Duži san je jedan od prednosti svakog odmora, pa se praznici čine kao savršena prilika da nadoknadite potrebne sate sna. Ako samo dan ili dva spavate duže, to nije ništa strašno. Ali potpuno poremetiti ustaljeni ciklus spavanja je problem koji može da odvede u hronični problem sa spavanjem. Osim toga, ostajanje u krevetu do podneva, posebno u toku zime, može da bude jedan od znakova depresije.

Ne bacate ostatke hrane, ali ne provjeravate temperaturu u frižideru

Vjerovatno znate za pravilo da kuvanu hranu koju niste pojeli ne biste trebali da držite u frižideru duže od dva sata. Ali, da li znate koja je temperatura u vašem frižideru? Mlijeko koje čuvate u njemu se može činiti hladno, ali mnogi frižideri nisu podešeni na temperaturu dovoljno sigurnu od invazije bakterija. Bilo bi dobro da imate termometar na vidljivom mjestu i držite ga na odgovarajućoj temperaturi.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO