Olivera Blagojević-Popović: Važno je vrijedno raditi, vjerovati u sebe i ne odustati

O savremenim tendencijama u turizmu, posljedicama koje je pandemija izazvala u ovoj oblasti i načinu prevazilaženja krize, govori prvi i jedini doktor nauka u turizmu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Dr Olivera Blagojević-Popović prvi je i jedini doktor nauka u turizmu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, na Univerzitetu Crne Gore. Učestvovala je na brojnim međunarodnim naučnim i stručnim konferencijama, seminarima, edukacijama i aktivno participirala u međunarodnim projektima iz oblasti ekonomije, turizma i menadžmenta. Olivera je ostvarivala uspješne rezultate u turističkoj branši; radi i kao saradnik u nastavi na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi.
“U julu prošle godine sam odbranila PhD tezu na temu Koncepcija satisfakcije potrošača u hotelskoj industriji Crne Gore, u mentorstvu prof. dr Boža Mihailovića. Za sada sam prvi i jedini doktor nauka u turizmu koga je iznjedrio Univerzitet Crne Gore, ali očekujem da će uskoro biti još kolega koji će krenuti mojim putem. To je ono što je našoj maloj, ali značajnoj turističkoj zemlji potrebno. Ja sam svoj Olimp u akademskoj karijeri dostigla u najsnažnijem talasu pandemije COVID-19, pa se nadam da ću i ostati jedini kandidat koji je svoju tezu odbranio sa maskom na licu.”

Paralelno s akademskim razvojem, Vašu poslovnu karijeru obilježilo je 16 godina aktivnog radnog angažmana u turističkoj branši, na različitim upravljačkim pozicijama. Primjer ste da je to ostvarivo, a da li je uvijek bilo lako i šta Vam je bila motivacija?
– Nakon završetka studija, kao diplomirani ekonomista počela sam radni angažman u hotelskoj grupaciji Montenegro Stars Hotel Group. Tokom pripravničkog staža, kolege i ja smo imali zadatak da prođemo kroz sve sektore u hotelu, kako bi što potpunije shvatili koncept hotelskog poslovanja. Ta 2004. bila je godina značajnih promjena i pomaka u hotelskoj industriji, a kompanija je ulagala velike napore i resurse u razvoj kadrova. Prošla sam veoma važne edukacije, kod nas i u inostranstvu, što mi je obezbijedilo vrijedne kompetencije i vještine za daljnji profesionalni razvoj. Izdvojila bih tromjesečni trening za hotelski menadžment u Tunisu, gdje sam prošla sve hotelske operacije s akcentom na menadžment za hranu i piće. Takođe, stipendirana sam od strane kompanije za magistarske studije Fakulteta za turizam u Baru. Tokom rada u turizmu, zaokružila sam karijeru obavljajući funkcije direktora hotela i izvršnog direktora turističke agencije Fly Montenegro Travel, a zatim kroz implementaciju ISO standarda menadžmenta kvalitetom i zaštitom životne sredine. Već jednu deceniju dodatno sam angažovana kao predavač na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi, čiji je jedan od osnivača i dekan prof. dr Rade Ratković, kome dugujem posebnu zahvalnost za akademski razvoj. Taj period je obilježilo učešće na brojnim internacionalnim naučnim konferencijama, aktivan rad u međunarodnim projektima, kao i publikacije naučnih radova iz oblasti menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu. Ono što uvijek svojim studentima savjetujem tokom naših diskusija na času, jeste da je osnov uspjeha u bilo kom poslu, da volite ono što radite! Motivatore sam crpila iz želje da učim, napredujem i da budem uspješna u onome što radim. Najsnažnija vodilja mi je bila podrška roditelja, porodice i bliskih prijatelja, koji su me na mom životnom putu i akademskoj karijeri nesebično podržali. Nije uvijek bilo lako, pronaći balans između porodičnih obaveza supruge i majke dvoje malo djece, a sa druge strane obaveza na poslu koje treba u roku i odgovorno ispuniti. Kao i u svakom poslu, i životu uopšte, postoje prepreke na putu do realizacije ciljeva, ali važno je vrijedno raditi, vjerovati u sebe i ne odustati!

“Pandemija nas je značajno društveno osvijestila da na skalu prioriteta stavimo zdravlje, bezbjednost i sigurnost”
Kompletan tekst možete pročitati u Graciji, 187, februar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...