spot_img

Omiljeni parfemi filmskih diva

Ako volite klasike, ovo su samo neki od parfema koje su obožavale neprevaziđene ikone stila

spot_img

Riječima opisati jednu mirisnu liniju veoma je teško. Kako kaže poznati francuski “nos” Gi Rober, nedostaje nam jedan istinski olfaktorni rječnik: “Parfem nije riječ, tako je svaki pokušaj ispunjavanja jedne mirisne tabele pogrešan.” Zato se posuđuju imenice i pridjevi koji pripadaju drugim svjetovima, kao recimo, arhitekturi (olfaktorna piramida) ili muzici. Kada nastoji da se opiše jedan miris često se spominju note i akordi. Kreator parfema je najčešće kompozitor koji radi sa više od 1500 različitih supstanci koje treba savršeno pomiješati, mnogo više od samo sedam osnovnih nota. Koliko ih je potrebno za simfoniju? Ponekad ih treba veoma malo za kreiranje remek-djela.

Proces je potpuno jednak kada su u pitanju parfemi. Postoje nezaboravne hiperkonstruisane mješavine od hiljadu akorda, kao i toaletne vode soliflor, od samo jednog dominantnog cvijeta. Šematski gledano, jedan miris je kao notna partitura, tu su one visoke, lagane i lebdeće note, kao i one smjele i konzistentne, pa onda one duboke i postojane. Kreatori mirisa inspiraciju pronalaze u svijetu koji ih okružuje, nekada je to nostalgična uspomena, nekada želja da iskažu određena osjećanja, a nekad su to i konkretne osobe, najčešće slavne, ili ono po čemu su posebne… Glumačke dive, naprimjer, bile su inspiracija i umjetnicima i obožavaocima širom svijeta, a neke od njih su godinama bile vjerne određenim parfemima.

L’Interdit za prikrivene zavodnice L’Interdit je kreirao lično Iber de Živanši (Hubert de Givenchy) posebno za glumicu Odri Hepbern, i to pod nazivom Forbidden, jer se pričalo o tome kako je Odri željela da bude samo njen. Parfem je ipak 60-ih godina prošlog vijeka predstavljen javnosti, a slavna glumica učestvovala je u reklamnoj kampanji u čijem centru je bila sama glumica. Puderast i težak, parfem nosi savršeno ime, dočaravajući tajnovitost spavaće sobe i žensku intrigantnost.

L’Air de Rien za nesputane i radoznale Glumica iz vremena francuskog novog talasa Džejn Birkin bila je poznata po nesputanoj seksualnosti, a i po pjesmi koju je snimila sa Seržom Genzburom, nije imala običaj da stavlja bilo kakav miris na svoju kožu. Međutim, to se promijenilo kada je londonska kuća Miller Harris kreirala L’Air de Rien, i to samo za nju. Sa notama nerolija i mahovine, ovaj uniseks parfem ima miris zemlje, osmišljen je za žene i muškarce koji slave slobodu, kao što je to činila i Džejn 60-ih.

-

Grés za kraljice drame Grès kolekcija, predstavljena 2009. godine, inspirisana je švedskom glumicom Gretom Garbo, a čine je tri mirisa, Goddess, Mythos i Sphinx. Aliks Barton, dizajnerka kuće Grès, oblačila je Garbo u čuvene pripijene kreacije, tako da se moglo očekivati da će Grès u jednom trenutku odati počast slavnoj glumici. Ovaj tamni, cvjetni miris priziva svu atmosferu crnobijelog filma i tajanstvenost zavodnice kakva je bila Greta Garbo.

Vol de Nuit za solo ptice Žak Gerlen (Jacques Guerlain) je 1933. kreirao Vol de Nuit (Night Flight), i to kao hommage istoimenom djelu, čiji je autor slavni francuski pisac Antoan de Sent Egziperi (Antoine de Saint Exupery). Parfem su voljele slavne glumice Ava Gardner, Džin Harlou i Ketrin Hepbern, čija je strast prema letenju inspirisala reditelja Martina Skorsizija da 2004. godine snimi film Aviator. Vol de Nuit, kombinacija drvenih, začinskih i cvjetnih nota, evocira na slobodu i radost “solo letenja”.

Flora by Gucci za romantičarke Flora by Gucci je kolekcija inspirisana šalom kreiranim za Grejs Keli, koji je dobila prilikom posjete Guccijevom butiku u Milanu 1966. Nakon što je zatražila da joj pokažu šalove, Rodolfo Guči joj je rekao da nijedan nije vrijedan njene ljepote. Potom je za Grejs osmislio print od pet cvjetova, a svaki od njih je poslužio kao jedan miris iz linije Flora: Gorgeous Gardenia, Gracious Tuberose, Glamorous Magnolia, Generous Violet i Glorious Mandarin.

Chanel No. 5 za nezavisne i snažne Koko Šanel je 1920. predstavila Chanel No. 5 i posvetila ga modernim, nezavisnim ženama. U vrijeme kada žene su nosile ili cvjetne esencije ili tamne mješavine, Koko predstavlja novi, kompleksniji miris, koji je bio kombinacija ovo dvoje. U osnovi su vanila i jasmin, a kreirao ga je Ernest Beu, koji je kreirao 25 različitih mirisa za Koko, od kojih je ona trebala da izabere jedan, a svi znamo koji je izabrala.

Chanel No 5 bio je i ostao omiljeni parfem svjetskog jet seta, sa slavnim zaštitnim licima – Merlin Monro, Ketrin Danev, Ali Mekgrou, Kendis Bergen, Nikol Kidman, Žizel Bundšen, a Bred Pit je prvi i jedini muškarac u istoriji Chanela koji je bio njegov ambasador.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO