spot_img

ONE&ONLY PORTONOVI: Tradicionalna jela na ekskluzivan način

Novo gastronomsko iskustvo u One&Only Portonovi rizortu – restoran La Veranda od 1. maja postaje crnogorski steakhouse

spot_img
“Mnogi su se pitali kako ćemo tradicionalna jela staviti u savremeni kontekst One&Only rizorta. Odgovor je jednostavan – kada polazite od kvalitetnih, organskih namirnica, sve ostalo su samo detalji”, kaže šef kuhinje Goran Tatar

Selekcija najfinijeg mesa, lokalno uzgajane i organske namirnice, izvrsna vina, autentični enterijer i atmosfera – ovako je u nekoliko riječi moguće opisati novi koncept restorana La Veranda u One&Only Portonovi rizortu, koji od 1. maja postaje crnogorski steakhouse. Novi meni, kreiran od strane šefa kuhinje Gorana Tatara i njegovog internacionalnog tima kuvara, sastoji se od mediteranskih jela, sa mora i planine, ali i tradicionalnih specijaliteta sa sjevera Crne Gore.
“Mnogi su se pitali kako ćemo tradicionalna jela, poput kačamaka, cicvare i priganica staviti u savremeni, ekskluzivni kontekst rizorta kao što je One&Only. Međutim, odgovor je vrlo jednostavan – kada polazite od kvalitetnih, organskih namirnica, kojima je naš region i dalje bogat i koje gosti našeg rizorta znaju izuzetno da cijene, sve ostalo su samo detalji. To je pravo blago ovih krajeva koje treba da čuvamo i njegujemo. Naravno, sva jela prezentujemo i serviramo na moderan način, što ih, pored izuzetnog ukusa, čini i za oko privlačnim”, objašnjava šef kuhinje Goran Tatar.
Međutim, glavna zvijezda novog menija La Verande je meso pripremljeno i prezentovano na mnogo različitih načina. Odajući počast odvažnoj crnogorskoj kuhinji, na jelovniku će se naći tradicionalna jagnjetina kuvana u mlijeku, osavremenjena tako što se priprema sous vide tehnikom (dugo kuvanje na niskoj temperaturi), pečenje ispod sača, teleća čorba i drugi regionalni specijaliteti. Pored toga, gostima će na raspolaganju biti i najfiniji stekovi i komadi mesa iz cijelog svijeta, japanska Vagi (wagyu) i Kagošima govedina, škotsko Black Angus meso, čuvena Kobe govedina porijeklom iz Japana i Australije. Fokus će biti na vrhunskim t-bone i file minjon odrescima, zatim goveđem ramsteku i rozbratni, ali i na kod nas ne toliko popularnim, a i dalje veoma kvalitetnim djelovima mesa, kao što su henger stek (potrbušina) i pikljevi. Na kraju, tu je i glavna preporuka šefa kuhinje – posebna verzija čuvene govedine Velington.

“Recept za govedinu Velington, koja će se naći na meniju La Verande, imao je nekoliko varijacija, dok nismo dostigli savršenstvo. U nadjevu sa pečurkama koristimo gljive sa sjevera Crne Gore, lisičarke, vrganje, smrčak, a meso uvijamo u crnogorsku pršutu, prije nego što ga prekrijemo tijestom. Moram da priznam da nikad u životu nisam dobio negativan komentar na ovo jelo, koje i vizuelno izaziva oduševljenje svih gostiju”, rekao je Goran Tatar.
Tradicija je ispoštovana i kada su u pitanju slatki specijaliteti, kotorska pašta (krempita) sa sezonskim voćem i vanila kremom, štrudla sa dunjama i jabukama, paštrovska sirnica koja podsjeća na čizkejk, tulumbe, baklava i druge poslastice. Naravno, jelovnik prati i pažljivo odabrana selekcija najfinijih lokalnih i internacionalnih vina, kao i vrhunskih domaćih rakija.
Prateći raznovrstan i odvažan meni, enterijer restorana predstavlja spoj između tipičnog steakhouse stila i tradicionalne crnogorske baštine: namještaj i detalji napravljeni su od lokalnog maslinovog drveta, kože i bakra, čije teksture i boje posebno dolaze do izražaja pod sunčevom svjetlošću. Uniforme osoblja dizajnirane su od strane lokalnog dizajnera, oponašajući crnogorsku nošnju, sa zlatnim detaljima i vezom, u skladu sa priborom za jelo, napravljenim od drveta, oslikane keramike i crnog kamena.


Šef kuhinje Goran Tatar godinama je gradio karijeru po cijelom svijetu, od Crne Gore i regiona, pa sve do Laosa, Tajlanda i ostrva Turk i Kaikos, da bi se ponovo vratio u svoju domovinu. Kako mu je bilo bitno da u La Verandi ima vrhunski tim kojem može da vjeruje, sa sobom je iz različitih zemalja doveo kuvare sa kojima je radio. Kako i sam kaže, najbolji i najvažniji lični pečat koji daje svakom jelu je predanost i ljubav prema svom poslu, ali i osmijeh, jer utiče na tim, način i tempo rada, jela koja spremaju, a samim tim i na goste i njihov cjelokupni utisak o restoranu i rizortu.

 


ONE&ONLY PORTONOVI

je smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori i prvi je rizort ovog ultra luksuznog brenda u Evropi i krunski dragulj jadranske rivijere. Smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori, One&Only Portonovi je prvi rizort ovog ultra-luksuznog brenda u Evropi i krunski dragulj jadranske rivijere. Smješten u jednom od najsunčanijih mjesta na Jadranu, rizort je savršeno utočište sa kojeg se može istraživati fascinantna crnogorska obala – a gostima nudi privatne pješčane plaže, revolucionarno wellness iskustvo u Chenot Espace-u, vrhunske gastronomske doživljaje uz kuvare svjetske klase, te vrhunsku uslugu po kojoj je brend poznat.
Za više informacija ili za rezervacije:
oneandonlyportonovi.com

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO