Orijana Ubović: Moj likovni rukopis je dio moje ličnosti

Crnogorska slikarka otvorila nam je vrata svog ateljea u Podgorici i uvela nas u svijet njene umjetnosti, emocija i razmišljanja

Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Jedan od kulturnih događaja koji je obilježio ljeto je izložba slika About Face umjetnice Orijane Ubović u budvanskoj Modernoj galeriji Jovo Ivanović. Orijana je diplomirala lijepe umjetnosti na Triniti koledžu i univerzitetu. Izlagala je samostalno u Podgorici, Petrovcu, Svetom Stefanu, kao i na kolektivnoj izložbi u Londonu. Na izložbi About Face umjetnica je predstavila portrete žena, od ikona pop kulture Ejmi Vajnhaus, Merilin Monro, Fride Kalo do nepoznatih poput portreta gejše. Kroz njih Orijana govori o “potrebi za slobodom da osjećamo i da stvaramo”, što je njen i suštinski umjetnički poriv i težnja.

Šta je zajedničko svim tim ženama čije ste portrete naslikali, koja je zajednička nit koja bila Vaša primisao pri stvaranju ovog opusa?
– Ciklus slika pod nazivom About Face čine 12 pop art portreta velikog formata, rađenih u tehnici akril na platnu, ink i akrilni sprej. Zajednička nit koja ih spaja u ovom opusu je sličnost u biografiji ovih žena, odnosno njihovim životnim pričama koje su u sebi nosile tragične momente, a zbog kojih su uprkos tome, one ostale jake, talentovane i inspirativne.
Likovna kritika je u postavci iščitala Vašu zaokupljenost problemom stereotipa i ženskog pitanja. Na koji način ste htjeli da se bavite tim problemom, na šta da skrenete pažnju, kakvu zapitanost da izazovete?
– Moj cilj je zapravo bio da se pozabavim psihološkom tematikom – facijalnom ekspresijom, da kroz njihove izraze lica prenesem njihova unutrašnja stanja i emocije. Emocije se javljaju u tri plana: subjektivnom, fiziološkom i bihejvioralnom . Upravo taj “bihejvioralni plan”, koji podrazumijeva gest pokreta, pogleda, stav ili mimika, čini da to bude moj lajt motiv koji je prepoznatljiv na mojim slikama.

 

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 182, septembar 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...