Ostrvo blaženstva

spot_img

Sokotra se nalazi u Indijskom okeanu, 250 km od Somalije i 350 km od Jemena, ima 40.000 stanovnika, nema hotela i restorana, a jedini put je sagrađen prije nekoliko godina. Ime Sokotra je izvedeno sa sanskrta i znači – ostrvo blaženstva.


Na njemu se nalazi oko 700 rijetkih vrsta flore i faune, od kojih su trećina endemi. Biljke su se očuvale tokom duge geološke izolacije u svojim prvobitnim oblicima od prije 20 miliona godina, a ostrvo je i pravi raj za 140 vrsta ptica, od kojih se deset ne može naći nigdje drugo na svijetu. Pejzaži ovog neobičnog ostrva kao da pripadaju nekoj drugoj planeti, a iznad dugih pješčanih plaža uzdižu se planine visoke do 1.525 metara.

Sokotru karakteriše neobično rastinje koje se ne može vidjeti ni na jednom drugom mjestu na planeti – takozvano krvavo zmajevo drvo (Dracaena cinnabari), čije stablo podsjeća na kišobran, a čiji se sok (crvene boje) koristi u različite svrhe.

Lokalno stanovništvo ga koristi kao lijek ili kao boju za zaštitu drvenih površina. Gigantsko sočno drvo (Dorstenia gigas), raste u visinu malo preko 1 m, a stablo dostiže prečnik – veći od visine. Drvo krastavac (Dendrosicyos socotranus), može da ima visinu i preko 3 m, i jedina iz porodice krastavaca čiji plodovi rastu na stablu. Pustinjska ruža Sokotre (Adenium obesum socotranum), može porasti do visine od 3,5 m i ima ogromno, konusno stablo na vrhu, na kojem se javljaju purpurni ili ružičasti cvjetovi.

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO