Kakav otac, takav sin

Sinovi nevjernih očeva češće varaju!

 

Ako želite da provjerite hoće li vas muž varati, mogli biste pokušati da saznate kako se ponašao vaš svekar. Jedno istraživanje tvrdi kako se varanje prenosi u porodici, barem kad je riječ o muškarcima i potvrđuje staru poslovicu – kakav otac, takav sin.
Studija provedena u Češkoj zaključuje da su i muškarci i žene skloni prevari, no da će češće u vezi švrljati muškarci čiji su očevi iznevjerili njihove majke i koji su prevari svjedočili kao djeca. Na kćerke ne utiče nevjera njihovih majki na isti način, a dječaci odrastaju promatrajući svijet oko sebe i na primjerima uče što je prikladno. U tom je smislu otac ključna figura po kojoj definišu šta je dobro ili loše.
Marti Hasleton, psiholog s Univerziteta u Kaliforniji, kaže kako se činjenica da kćeri nisu pogođene nevjerom na isti način kao i sinovi može objasniti genetikom. Sugeriše kako zgodni očevi obično imaju sinove koji takođe izgledaju privlačno, a takvi ljudi obično imaju više prilika za prevaru.
Atraktivne kćeri atraktivnih majki drukčije se ponašaju. Djevojke koje su privlačnije neće nužno biti nevjerne, one vjerovatno same traže kvalitetnije partnere. Muškarci i žene traže različite stvari u odnosima te svoju privlačnost koriste na različite načine: muškarci za uživanje u seksualnoj raznolikosti, a žene za biranje najboljeg partnera i oca svoje djece.
Češko istraživanje podupire ideju da muškarce prema nevjeri više motiviše seks. Činjenica je li muškarac zadovoljan i sretan u svom odnosu nema uticaja na vjerojatnost da će varati svoju ženu. Muškarci obično varaju jer što žele seks i veći broj seksualnih partnerki, a ne zato što su im dosadile njihove supruge. Međutim, žene varaju ako su nezadovoljne nekim aspektom svog odnosa, te u nevjeri žele pronaći novog partnera.

VIA tportal.hr

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...