spot_img

Otrovne biljke koje možda imate u svojoj bašti ili kući

spot_img

Sigurno u svojoj bašti imate par omiljenih biljaka koje bi zbog njihove toksičnosti trebalo što prije odstraniti. Morate biti posebno pažljivi ako imate malu djecu i kućne ljubimce, jer često ne možete u potpunosti kontrolisati njihovo kretanje. Može se desiti da iz radoznalosti probaju određenu biljku, što može biti veoma opasno. Simptomi trovanja ovim biljkama su različiti i nisu nimalo bezazleni.

Ovo su otrovne biljke koje najčešće imamo u kućama ili baštama:

RODODENDRON Ova predivna biljka je savršen ukras za vaše dvorište. Budite jako oprezni, jer konzumacijom cvijeta, stabljike ili lista ove biljke može doći do opasnog trovanja. Glavni simptomi trovanja su bol u stomaku, poteškoće u disanju, paraliza, koma pa čak i smrt.

-

OLIJANDER cvjeta u bijeloj, rozoj i crvenoj boji. Veoma je lijep i djeca ga često beru. Međutim, dovoljan je samo jedan list da bi se dijete otrovalo. Simptomi trovanja uključuju drhtavicu, usporene otkucaje srca i pospanost.

KUKUTA Ovo cvijeće se može pojaviti u vašoj bašti u obliku korova. Ukoliko imate kućne ljubimce, obavezno ga uništite. Otrov iz kukute miriše na šargarepu i privlači ljubimce. Ako se pojede, direktno napada nervni sistem. Takođe može, kako kod životinja tako i kod ljudi, izazvati padavicu pa čak i smrt.

ŽUTI NARCIS Najotrovniji dio predstavlja njegova lukovica. Iako predivno izgleda, razmislite dva puta prije nego ga posadite. Ukoliko posumnjate da ga je vaš ljubimac pojeo, odmah ga odvedite kod veterinara. Simptomi koji se javljaju nakon konzumacije žutog narcisa su dijareja, povraćanje, drhtanje, grčevi i aritmija.

HORTENZIJA Ovo predivno cvijeće sadrži veoma opasan otrov, cijanid. Ali nemojte baš mnogo da se brinete. Ljudi i životinje bi trebali da konzumiraju “ogromnu” količinu ovog cvijeća da bi im ono naškodilo.

FILADENDRON Biljni sok koji filadendron sadrži može nadražiti kožu i usnu duplju. Može doći do otežanog disanja, oticanja grla i stomačnih problema. Iako su neke opasnije reakcije veoma rijetke, dobro bi bilo da ovu kućnu biljku ipak ne držite u svom domu, ukoliko imate malu djecu i kućne ljubimce.

 

via minimagazin.com

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO