spot_img

Otvaranje skulpture Emira Šehanovića u parku MSUCG

U ponedjeljak, 15.04. u 17h u parku MSUCG biće upriličeno otvaranje skulpture umjetnika Emira Šehanovića

spot_img

Ovo umjetničko djelo nastalo je tokom rezidencijalnog boravka umjetnika u Muzeju, a dio je projekta “U parku”, koji realizuje Eksperimentalno odjeljenje MSUCG.

Tokom trajanja procesa održan je i masterclass sa studentima odsjeka vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, pod mentorstvom Emira Šehanovića, u kom su studenti imali priliku da direktno učestvuju u produkciji rada.

Šehanović je poznat po svojoj heterogenoj umjetničkoj praksi koja gravitira oko eksperimenta sa savremenim tehnološkim dostignućima i zamućenom ivicom između stvarnog i virtuelnog  svijeta. Obzervirajući  današnjicu koja se pred našim očima dezintegriše u fragmente, pretvarajući se u  bukvalni sediment ljudske aktivnosti, penetrirajući estetiku tehnologije u para organske forme, Šehanović predmetima daje novi život, ili ih dovodi do tačke u kojoj počinju da oponašaju život kao takav. Većina njegovih radova predstavlja post humane mutirajuće forme zamišljenih ishoda galopirajućih procesa tehnoloških inovacija, ekoloških katastrofa i rastakanja objektivne realnosti kroz post medijska strastanja slika. U vrlo kompleksnom i širokom umjetničkom postupku, od klasničkog skulptorskog pristupa do majstorske manipulacije kompjuterskom slikom, on kreira svijet hibridnih pejzaže, tijela i vrsta, projektujući naučnofantastične vizije budućnosti koja duboko uznemirava.

Emir Šehanović rođen je 1981. godine u Tuzli. Van regiona, radove je izlagao na solističkim i grupnim izložbama Jeune Création, Les Beaux-Arts de Paris (2018), AQB Project Space Budapest (2018), Ultrastudio Los Angeles (2018), Gallery Weekend Berlin (2015), Athens Video Art Festival (2013), između ostalih, a takođe je učestvovao na Liste Art Fair (2015), Parallel Vienna, ArtGeneve (2018), Vienna Contemporary, ArtGeneve (2019). Šehanović je nedavno odabran za jednog od 100 skulptora sjutrašnjice (100 Sculptors of Tomorrow), publikaciju koju su objavili Thames and Hudson.  Živi i radi u Beogradu.

Umjetnička djela koja budu realizovana u sklopu ovog programaće će biti izložena u samom parku MSUCG, te će na taj način publika moći da ih direktnije doživi.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO