NaslovnicaVijestiOtvoreni razgovori sa kustoskinjom i umjetnicom

Iz iste kategorije

Otvoreni razgovori sa kustoskinjom i umjetnicom

Maša Vlaović, kustoskinja izložbe je kroz kratku prezentaciju podsjetila prisutne na stvaralačke faze umjetnice i ukazala na odgovornost umjetnika u svim segmentima njegovog djelovanja.

,,Njeno djelo je kontinuirani poziv da ne zaboravljamo svjetlost, plavetnilo, kosmičko prostranstvo, da poput njega upijamo govor prirode i odupiremo se nestajanju,” saopštila je Vlaović.

“Stvaralačka energija, vrlina i društvena angažovanost, koja oblikuje ideje umjetnice, izražava njenu potrebu da se suprostavi mraku i negaciji i da pozitivnošću svojih stvaralačkih napora ukaže na odgovornost umjetnika u svim segmentima njegovog djelovanja,” kazala je Vlaović.

Vlaović se osvrnula i na postavku izložbe koja je usmjerena na instalaciju koja dominira prostorom uz odbacivanju zadatih formi i mimetičkih obrazaca. Istakla je i važan segment da se iza plavih formi koje nas vrlo brzo opčine, iza te prividne lakoće i bezbrižnosti, krije dugogodišnje stvaralačko iskustvo i promišljanje.

Sa zatvaranja izložbe #kosmickiritmovi2020

Milena Mijović Durutović je kroz interaktivni razgovor sa publikom pojasnila proces svog djelovanja i angažovanih poruka koje je ovom izložbom poslala. Publika je bila jako zainteresovana za način postavke radova koji zahvaljujući svjetlosti projektuju nove slike-crteže na zidu.

„Na taj način je akcenat postavljen na igru svijetlosti i sijenke što je posmatračima dalo jednu novu dimenziju u samoj postavci,“ objasnila je Mijović Durutović.

Ona je istakla da je uprkos trenutnoj situaciji, pokušala izmjestiti i napraviti veliki umjetnički projekat koji bi omogućio posmatraču da uroni u jednu novu dimenziju. Ukazala je na važnost ovakvih razgovora i druženja, jer jedino dijalogom umjetnika, kustosa, predstavnika medija možemo doprinijeti jačanju i širenju sviježih umjetničkih ideja.

„Postvaljanje pitanja i sebi i drugima je zadatak svih nas, da bismo doprinijeli osnaživanju naše kulturne scene,“ kazala je Mijović Durutović.

U razgovoru učestvovali između ostalih Tatjana Jovović, Tatjana Ćalasan, Milena Živković, Tijana Todorović, Đorđe Živaljević uz predstavnike medija i drugih umjetničkih institucija.

Događaj je održan uz poštovanje svih mjera NKT.

Izvor: PR pres servis

Nedavno objavljeno