Parfem kao afrodizijak

spot_img

Mirisi pobuđuju duboke emocije i intenzivna sjećanja, zbog čega svaki parfem ima apsolutno subjektivnu percepciju vezanu uz svačiju olfaktornu osjetljivost. No, kada je privlačnost u pitanju, postoje neke olfaktorne note oko kojih se većina slaže. Na osnovu naučnih istraživanja, a u kombinaciji s ocjenama potrošača na web stranici Fragrantica, eksperti sa sajta OnBuy Women’s Perfume napravili su svojevrsnu top listu moćnih esencija s najviše afrodizijskih osobina koja je puna iznenađenja. Imaju mirisna srca vanilije, cimeta, bergamota i bundeve – s gurmanskim akcentima, što je omiljena olfaktorna grupa pripadnika jačeg pola.

1. BUNDEVA

Na vrhu popisa, kao omiljena mirisna nota muškaraca, je bundeva sa gurmanskim naglascima koji dočaravaju ugodu slatkiša. Kažu da u kombinaciji s lavandom povećava protok krvi za 40%. U mirisu Fabulous Me by Paco Rabanne se stapa sa sandalovinom i vanilijom te otkriva iznenađujuće senzualne aspekte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serge M. (@perfumehedonist)

2. CIMET

Tajanstven i pikantan, cimet je tipičan sastojak najčarobnijih istočnjačkih mirisa. Dobar primjer je kontroverzni i uspješni Opium by Yves Saint Laurent u kojem se cimet miješa s ružom, jasminom i vanilijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamie Nelson (@jamienelson6)

-
3. CHAMPACA

Slatke note ovog cvijeta iz porodice magnolija egzotičnom raskoši prožimaju mirise koji ga sadrže. U mirisu J’adore by Dior, champaca posebnim senzualnim svjetlom obasjava raskošan buket cvijeća, mješavinu ylang-ylanga, jasmina i ruže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

4. VANILIJA

S jedne strane evocira na nježnost djetinjstva i slatkoće, a ujedno je i jedan od “najtjelesnijih” parfimerijskih sastojaka. Korištena u ogromnim dozama u Shalimaru, kremasta slatkoća vanilije sigurno ga čini jednim od najsenzualnijih mirisa na svijetu. “Nositi Shalimar znači dopustiti čulima da te obuzmu i prepustiti im se”, rekao je Žak Gerlen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guerlain (@guerlain)

5. LAVANDA

Sinonim za svježinu, lavanda trenutno izaziva osjećaj čistoće, finoće i prirodne elegancije. Sve te karakteristike nalazimo u mirisu Lavender Extreme by Tom Ford, hladnoj i gotovo aseptičnoj, ali vrlo uznemirujućoj interpretaciji lavande.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOM FORD BEAUTY (@tomfordbeauty)

6. BERGAMOT

Bergamot dočarava osjećaj toplih zraka sunca na koži, podsjeća na ljetnje plodove i besposličarenje godišnjih odmora. Bergamotto di Calabria brenda Acqua Di Parma je spoj svih tih uspomena i osjećaja, ukratko – esencija ljeta u bočici.

7. TUBEROZA

To je “najtjelesniji” cvijet u parfimeriji, koji svojim mliječnim nijansama izaziva osjećaj tople kože. Tuberoza je intenzivna i divlja u mirisu Carnal Flower by Frederic Malle, uparena s prozirnim velom bijelog mošusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frédéric Malle (@fredericmalle)

8. SANDALOVINA

Očaravajuća i ultrašik drvenasta esencija sandalovog drveta izvor je mirisa Santala 33, mističnog bestselera brenda Le Lab, izuzetno elegantne mješavine koja priziva topli dah pustinje, veoma omiljene među Njujorčanima od njenog lansiranja.

9. JASMIN

S notama ponekad mednim, ponekad slatkim ili čajnim, jasmin je ikonski sastojak parfimerije. U mirisu Jasmin Fauve by Ex Nihilo je divlji, podržan opojnim cvjetovima narandže te jedan “najafrodizijskih” parfema na listi.

10. RUŽA

Na desetom mjestu je kraljica cvijeća, simbol mekoće i ženstvenosti. Postoji više interpretacija esencije ruže: jedna od najmodernijih je Rose des Vents by Louis Vuitton, koja sublimira materijalne i senzualne aspekte buketa majske i turske ruže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Inés Witherspoon (@ineswitherspoon)

Priredila Snežana Crkvenjaš

VIA https://www.vogue.it/bellezza/article/profumi-afrodisiaci

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO