spot_img

Permanentni make up: iscrtavanje obrva

spot_img

Idealni kandidati za permanentni make up obrva su žene koje su prekomjerno čupale svoje prirodne obrve duže vrijeme, pa dlačice na nekim mjestima više ne rastu, ili pak one sa prirodno rijetkim obrvama koje je potrebno svaki dan docrtavati i dopunjavati olovkom kako bi se naglasile. Trajno iscrtavanje obrva, poznatije pod nazivom japanske obrve, aktuelno je već neko vrijeme. Mnogi to povezuju sa ranijim lošim radovima, kada obrve izgledaju kao da su obojene crnim markerom, međutim, nije tako. Ova metoda je zaista prirodna i filozofija rada podruzumijeva što prirodniji “look” koji naglašava prirodan oblik i naglašava ljepotu lica, a ne bori se protiv nje, pokušavajući izmijeniti tek samo imidž trenutnog trenda.

Ranije metode nisu dozvoljavale pretjeranu fleksibilnost u radu jer su se svodile na rad tattoo mašinicama sa kojima je bilo nemoguće napraviti prirodan oblik obrva i proizvesti meku liniju koja simulira pad dlačice. Takođe, dubina unošenja pigmenta starom metodom je značajno drugačija, što je davalo izgled prejake boje koja izgleda blago razlivena pod kožom. Vremenom je došlo do razvoja cijele nove grane proizvodnje specijalno napravljenog pribora, materijala, pigmenata, kao i do vrlo ozbiljnih edukacija, za siguran i bezbjedan rad.

Metoda koja dovodi do najprirodnijeg izgleda obrva i kojom se dobija taj 3D efekat svakako je microblading metoda koja podrazumijeva unošenje pigmenta u gornje slojeve dermisa blejdom – spravicom koja liči na olovku, praveći poteze koji oponašaju izgled prave dlačice, kao i njenu prirodnu debljinu i sam pad koji ona ima. Ono što je fantastično kod ove tehnike je upravo to što se  takvom simulacijom obrve mogu učiniti vizuelno gušćim, ali i širim, a da pri tom izgledaju kao da imaju prirodno složenu formu dlačica u svom padu, tako da se teško može primijetiti da nisu u pitanju prirodne dlačice na obrvama.

Kada se odlučite za iscrtavanje obrva, a prije nego odaberete kome ćete povjeriti svoje lice, treba da provjerite sljedeće:

  • Pobrinite se da prije rada potpišete ugovor koji će pokriti sve sporne stavke i zaštititi kako vas, tako i onoga ko pruža uslugu trajnog iscrtavanja obrva.
  • Kod nas ne postoji zvanični registar gdje se može vidjeti ko sve ima licencu, te provjerite da li osoba kojoj planirate da povjerite svoje lice ima licencu, ko je licencu izdao, a raspitajte se i o davaocu licence.
  • Prije tretmana obavezno pođite na konsultacije i obilazak mjesta rada kako biste se uvjerili da je prostor čist i higijenski uslovan.
  • Bitno je da osoba koja pruža usluge trajnog iscrtavanja može pokazati da sprava sa kojom radi ima CE znak, a da pigmenti ispunjavaju sigurnosne regultive EU, da su bezbjedni za rad na ljudima, da ne sadrže teške metale.
  • Budite oprezni ako se cijena čini neobično niska. Ovo je invazivan tretman koji zahtijeva visoke higijenske standarde, ali i pigmente koji su visokokvalitetni, i to bi trebalo koštati razumnu sumu novca.

Što se tiče samog tretmana obrva, od klijenta se očekuju razumni zahtjevi sa željom za prirodnim izgledom i oblikom obrva. Majstor treba da prouči fizionomiju lica i da predloži savršeni oblik obrva, a kada se usaglasite oko oblika pristupa se radu. Tretman nije bolan, osjeća se kao blago grebuckanje po koži, međutim, kada se nanese lokalni anestetik u vidu kreme bola nema.

-

– Treba se pripremiti na blagi šok privremene promjene identiteta, jer svaka promjena pa makar i pozitivna zahtijeva navikavanje. Istina je da obrve poslije tretmana u prvih nedelju dana izgledaju 40% tamnije i do 15% deblje prije nego se pigment slegne.  Poslije nedjelju dana obožavaćete svoje nove obrve.

– Budite spremni da sprovodite posttretmansku njegu po pravilima koje ćete dobiti od svog majstora. Od pravilne njege zavisi trajnost vaših obrva.

Sam tretman traje oko dva sata, poslije četiri nedjelje se preporučuje korekcija obrva, a, po potrebi, poslije godinu do tri godine tretman dopunjavanja obrva. Veoma je bitno da pažljivo i nježno njegujete kožu poslije tretmana kako bi se oporavila bez komplikacija i pigment se bolje primio. Neadekvatna njega ili direktno izlaganje suncu mogu dovesti do lošijih rezultata, pa je bitno da se ispoštuju sva pravila posttretmanske njege.

 

GRACIJA 72.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO