spot_img

Pet problema u kući koje može riješiti šećer

spot_img

1. Svježina cvijeća U litar mlake vode uspite tri kašike bijelog sirćeta i dvije kašike šećera pa će cvijeće u vazi duže ostati svježe.

2. Biljke u vrtu Ako vam se čini da su vaše biljke u vrtu napali paraziti odnosno sitni crvi, šećer može pomoći da ih se riješite, savjetuje Reader’s Digest. Takva vrsta parazita stvara sitne čvorove na korijenu biljke, a šećer im smeta.

3. Prljave ruke Masnoća i prljavština na rukama često se teško skidaju običnim sapunom, a uz to se umivaonik više isprlja. Probajte recept s malo maslinovog ulja i šećera. Maslinovo ulje će hidratizovati kožu, a šećer djelovati kao abrazivno sredstvo i ukloniti masnoće. Emulziju dobro utrljate na ruke, a nakon nekoliko minuta isperite toplom vodom.

4. Zamka za insekte Umjesto skupih sprejeva šećer može biti izvrsna zamka za muve, dosadne mušice i insekte. Kuvajte oko 10 minuta dvije čaše mlijeka, 115 grama šećera i 60 grama mljevenog bibera, povremeno miješajući. Sipajte u plitke zdjele i postavite na mjesta na kojima vam dosađuju insekti.

5. Istrijebite žohare Žohara se uopšte nije lako riješiti, ali prije nego pozovete stručnjaka za dezinsekciju – napravite mješavinu jednakih djelova šećera i boraks praha te pospite preko kritičnog područja. Šećer će privući žohare, a boraks će ih ubiti.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO