Petak 13.

spot_img

Broj 13 nesretan je jer dolazi iza savršenog broja 12: 12 mjeseci u godini, 12 znakova horoskopa i 12 apostola, te sljedeći broj donosi nemir i nesreću. Hrišćani petak stoga smatraju lošim danom, preporučuju da se izbjegavaju putovanja, ne mijenjaju stan i posao, te ne započinje ništa važno.

Mnoge bolnice i hoteli nemaju sobu broj 13, a neke visoke zgrade nemaju 13. sprat. British Medical Journal je 1993. objavio istraživanje provedeno tokom nekoliko godina, upoređujući broj saobraćajnih nesreća na petak 6. i petak 13. Kako su izgledi za saobraćajnu nesreću na petak 13. veći za 52%, čitaocima je preporučeno da ostanu kod kuće.

U Škotskoj ne postoji izlaz broj 13 niti na jednom aerodromu, nego izlaz broj 12b, a Lufthansini avioni nemaju sjedišta u trinaestom redu, nakon dvanaestog slijedi četrnaesti.

Paraskevidekatriafobija je strah od petka 13, a ako patite od istog, nalazite se među više od 20 miliona ljudi širom svijeta. Američki predsjednik Ruzvelt tog dana u mjesecu nije putovao, a za stolom nikad ne bi ugostio trinaestero gostiju.

U britanskoj tradiciji petak je bio uobičajeni dan za javna vješanja, a do omče je vodilo 13 stepenica…

Petak kao trinaesti dan u mjesecu može “pasti” maksimalno triput tokom jedne godine.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO