Pijete li dovoljno vode?

spot_img

Mnoge osobe su toliko zauzete da jedva imaju vremena za jelo, pa rijetko prave pauzu za vodu, te znaju da prođu sati prije nego žeđ bude zadovoljena. Hidratacija zaista ima svoje prednosti, uključujući održavanje zadovoljavajućeg nivoa energije i fokusiranje kako biste što bolje ispunili zadate obaveze, pa je veoma bitno da vašim navikama konzumiranja tečnosti posvetite pažnju kakvu zaslužuju. Evo nekoliko jednostavnih načina kako da nadoknadu tečnosti tokom dana učinite što jednostavnijom:

Uvijek nosite flašu sa vodom, a ukoliko dugo sjedite za stolom, onda flašu vode uvijek držite na stolu, jer ako vam bude na dohvatu ruke, vrlo je vjerovatno da ćete vodu nesvjesno više konzumirati tokom dana, jer nećete morati tome da posvetite veći trud.

Ako se osjećate umorno ili pospano, zgrabite čašu hladne vode. Studije su pokazale da se nakon konzumiranja vode osobe odmah osjećaju razbuđenije, što je odličan način da pobjegnete od popodnevnog pada energije.

Svake večeri popijte šolju biljnog čaja. Ukoliko vam ovo pređe u naviku, time ćete dodati još jednu šolju svakodnevnom unosu tečnosti. Osim toga, ovaj opuštajući ritual odličan je način da se na kraju dana oslobodite stresa.

Jedite namirnice koje sadrže vodu. Na ovaj način namirnice kao što su povrće, voće i jogurt automatski će povećati unos tečnosti. S druge strane, hrana poput čipsa, krekera i pekarskih proizvoda sadrže minimalan procenat vode.

-

Starije osobe posebno moraju da povedu računa o hidrataciji. Starenje slabi prirodni mehanizam žeđi, usljed čega lakše dolazi do dehidratacije. Moglo bi pomoći ako ujutru napunite flašu od bar jednog litra vode i ispraznite je do kraja dana. Flaša vode fizički je podsjetnik da treba da pijete vodu iako niste žedni.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO