Nedavno objavljeno

Platforma TvojCO2 u samo mjesec dana posredovala nabavci preko 2000 sadnica

Za tek mjesec dana otkako je pokrenuta, virtualna platforma TvojCO2.ba UNDP-a u Bosni i Hercegovini omogućila je da Bosna i Hercegovina postane bogatija za preko 2.000 novih stabala!

Na platformi www.tvojCO2.ba, svi zainteresovani za zeleniji i zdraviji okoliš mogu u samo par klikova postati akteri direktnih pozitivnih uticaja na klimatske promjene.

Kao rezultat saradnje UNDP-a i šumarskih i komunalnih preduzeća iz cijele zemlje, sve sadnice drveća kupljene online bit će posađene u jesenjoj kampanji sadnje od strane profesionalaca,  na za to odabranim lokacijama, te će im se u fazi rasta pružati odgovarajuća njega.

Cilj platforme je da do kraja sezone sadnje posreduje kupovini što više sadnica koje će ozeleniti gradove, prirodna područja i požarišta širom Bosne i Hercegovine.

S obzirom na raznolik i interesantan katalog sadnica,  te niske cijene najpotrebnijih i najpopularnijih sadnica, te na kraju, samu jednostavnost kupovine iz udobnosti doma ili ureda, kampanja sadnje kroz platformu TvojCO2.ba privlači veliki interes javnosti u zemlji.

Napori UNDP-a za ozelenjavanje sprovode se i kroz Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost – Go Green, koja je od 2020. godine do danas u saradnji sa općinama i gradovima širom BiH pomogla da se zasadi 24.000 novih sadnica drveća.

„ Jako smo ponosni na činjenicu da pokret GoGreen u korelaciji sa platformom TvojCo2 ima ovako dobar uspjeh u prvom mjesecu i da je zainteresiranost lokalnih zajednica u aktivnom dijelu realizacije na terenu velika. Naša GoGreen i TvojCo2 turneja sađenja je već obišla nekoliko gradova BiH i to nastavljamo u narednom periodu. Veliko hvala svim uključenim lokalnim zajednicama i partnerima koji su omogućili uspješnu, dobro koordiniranu i krajnje pohvalnu logističku podršku realizaciji na terenu. Uspjeh ove misije pored brojčanog stanja kupljenih sadnica leži i u velikom angažmanu šumarskih i komunalnih preduzeća, kao i lokalnih zajednica širom BiH. Smatramo da je time impakt ove borbe protiv klimatskih promjena i širenja svijesti o bitnosti lične brige i ličnog doprinosa poprimilo razmjere koje su prevazišle naša očekivanja„, istakli su iz UNDP-ja.

Svaki dan imamo izbor – biti oni koji uništavaju ili oni koji spašavaju prirodu !

Izaberite biti oni koji spašavaju DANAS za bolje SUTRA!

Podsjećamo, putem digitalne platforme TvojCO2.ba pored online kupovine sadnica drveća koje će javna preduzeća zasaditi na odabranim lokacijama u zemlji, možete izračunati i lične i korporativne emisije ugljen-dioksida.

Partneri UNDP u BiH na platformi TvojCO2.ba su: Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park” d.o.o. Sarajevo, Javno preduzeće Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o Zavidovići, Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama „Sarajevo šume”, Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj, Šumarstvo Prenj d.d. Konjic, Tamaris Company d.o.o. Banja Luka za Gradsku upravu Grada Banjaluke i Centar za upravljanje kršom Trebinje.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti