spot_img

Joga za vaš mozak

spot_img

Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla čovjek kao da upada u trans. Ruke zauzete, glava je oslobođena od nepotrebnih misli, svijest je u stabilnom stanju ravnoteže…
Pletenje – misaona praksa meditacije i koncentracije, hobi koji zaokuplja milione žena širom svijeta. Neurologija je priznala: pletenje je joga za mozak… Zvuči veoma impresivno!
Tokom studije u kojoj je učestvovalo više od 4000 pletilja iz cijelog svijeta je dokazano: tokom pletenja se veoma često javlja stanje sreće. Relaksacija, otklanjanje stresa i samorealizacija postaju dostupni ljudima koji se bave ovim ručnim radom.
Ako pletete bar triput nedjeljno – nivo anksioznosti i stresa se značajno smanjuju. To nevjerovatno djeluje na emocionalnu sferu, smiruje je, i doprinosi dugoočekivanom osjećaju ravnoteže. Takođe, osjetićete pozitivne promjene u različitim oblastima života.

Koristi od pletenja:

*Poboljšava se mentalno stanje. Rješavanjem psihičkih problema, povećaće se vaši duhovni resursi.

*Pažnja i koncentracija postaće vaše stalne saputnice.

*Razvoj finih motoričkih sposobnosti omogućiće vam da radite kućne poslove za koje ranije niste imali volju.

-

*Razvija se kreativnost.

*Samoprocjena postiže novi nivo – osjećaj ponosa za lijepo urađeni posao i sigurnost u svoje snage doprinijeće samouvjerenosti.

*Jednostavan način da se razvije strpljenje i istrajnost. Ništa vas neće izbaciti iz ravnoteže!

*Memorija će se poboljšati, a mozak će raditi mnogo brže.

Potpuna prednost koju daje pletenje ne može se porediti ni sa čim što pružaju ostali hobiji. Mnogi naučnici vjeruju da pletenje pomaže ženama u starijem dobu da ostanu prisebne i produže život. Depresija i anksioznost mogu se pobijediti uz pomoć pletenja, a u teškim vremenima ovaj hobi će postati spas od raznih nemira.

VIA uspesnazena.com

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO