spot_img

Plivanje u hladnoj vodi olakšava simptome menopauze

Hladna voda pozitivno djeluje na fizičko i mentalno zdravlje

spot_img

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Post Reproductive Health, ustanovljeno je da plivanje u hladnoj vodi može značajno smanjiti simptome menopauze kao što su promjene raspoloženja i valunzi. Uranjanje u hladnu vodu ženama u menopauzi donosi niz dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, a neki to upoređuju s “iscjeljenjem”. Studija koju su vodili naučnici s University College London ispitala je 1114 žena između 16 i 80 godina, s prosječnom dobi od 49 godina, koje redovno plivaju u hladnoj vodi. Među studijskom grupom, 785 žena je u to vrijeme prolazilo kroz menopauzu. Polovina te grupe izjavila je da im je plivanje u hladnoj vodi značajno smanjilo anksioznost, dok su neke rekle da im je pomoglo i u rješavanju promjena raspoloženja (35%), lošeg raspoloženja (31%) i valunga (30%). A 63% žena reklo je da su plivale posebno kako bi se riješile simptoma menopauze.

Što hladnija voda, to bolje

Već je utvrđeno da hladna voda smanjuje stres kod ljudi koji plivaju na otvorenom, dok ledene kupke potiču oporavak mišića kod sportista. Plivanje u hladnoj vodi moglo bi, prema naučnicima, da pruži alternativno rješenje ženama koje se bore s menopauzom i podstaknuti što više žena da se bave sportom.

Kada je riječ o studiji UCL-a, što su žene duže plivale i što je voda bila hladnija, to su koristi bile veće. Od 1114 učesnica, 711 žena imalo je i simptome PMS-a. Među njima, 38% je navelo da su bolje kontrolisale promjenu raspoloženja. Redovne plivačice u hladnoj vodi koje su imale simptome menopauze ili PMS simptome imale su “pozitivan sveukupni efekat”. Identifikovano je pet ključnih prednosti: pokazalo se da voda smiruje i podiže raspoloženje, žene su našle društvo i postale članice zajednice, njihov doživljaj menstruacije promijenio se nabolje, smanjio se uticaj valunga i došlo je do poboljšanja sveukupnog zdravstvenog stanja.

Hladnoća mi je pomogla da dišem

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO