Nedavno objavljeno

Pobijedi poremećaj rada štitne žlijezde putem joge

Genetika se smatra za jedan od glavnih uzroka kada je riječ o poremećaju rada štitne žljezde. Pored genetike tu se ukazuje i na nepravilnost u ishrani, promjene hormonskog statusa tokom trudnoće i menopauze. Međutim, nikako ne treba zaboraviti i na stres. Smatra se da je u zadnje dvije decenije stres preuzeo primat u odnosu na genetiku kada je riječ o glavnim uzrocima nastanka poremećaja rada štitne žlijezde.

Najčešći simptomi koji mogu da ukažu na poremećaj rada štitne žlijezde jesu oticanje vrata (kod muškaraca u predjelu Adamove jabučice), opadanje kose, ubrzan rad srca, nesanica, povišen krvni pritisak, subjektivni osjećaj vrućine, podrhtavanje mišića, gubitak ili dobijanje na težini bez objašnjivih razloga, česte promjene u raspoloženju.

Hipotireoza (premalo lučenje hormona) i hipertireoza (pretjerano lučenje hormona) predstavljaju najčešće oblike bolesti štitne žlijezde.

S obzirom da nisam ljekar ovdje se moje pisanje iz ugla savremene medicine vezano za poremećaj rada štitne žlijezde završava i počinje pisanje iz ugla joge. Pogotovo što bi vrlo brzo došli do priče o načinima izlječenja iz ugla savremene medicine, naravno korišćenjem odgovarajućih lijekova. Neki od tih lijekova se prepisuju i za čitav život kada je riječ o poremećaju rada štitne žlijezde. Ja sam uvijek za to da ljudi prvo probaju na prirodan, alternativan način da se izbore sa svojom bolešću.

Vratimo se na trenutak na uzroke, tačnije na stres. Zbog čega je stres preuzeo vodeće mjesto?

Problem sa kojim se danas većina vas susreće jeste brzina i način života. Savremeno društvo, način poslovanja, način komuniciranja, sve su to vrlo bitni faktori koji vas stavljaju u takozvanu šah mat poziciju, poziciju iz koje većina vas ne vidi izlaz. To su sve stres okidači.

Kada ste pod stresom zaboravljate na disanje. Stres utiče na vas tako da dišete vrlo plitko, koristeći takozvano ,,disanje vrhovima pluća”. Dišući na taj način velika količina ustajalog vazduha ostaje u vašem stomaku, pogotovo u donjem dijelu stomaka. Upravo taj ustajali vazduh unutar ljudskog tijela utječe na razvoj raznoraznih oboljenja. Rješenje problema nije samo da naučite da pravilno dišete. Pravilno disanje je samo dio slagalice, prvi korak jeste da pokušate u potpunosti da uklonite uzrok zbog koga stres nastaje. Razloga ima sigurno vrlo mnogo, ali bitno je da isti identifikujete, i da poradite na njegovom rješavanju. Naravno, kada savladate troslojno joga disanje biće vam mnogo lakše, bez obzira da li ste u potpunosti, djelimično ili niste uopšte uklonili uzrok stresa.

Kada je riječ o tehnikama disanja, pored troslojnog joga disanja možete da primjenjujete i kapalabati disanje i uđaji disanje.

Iz ugla joge štitna žlijezda se na energetskom nivou nalazi na poziciji Višuda čakre. Višuda čakra na osnovu joga učenja predstavlja petu čakru našeg energetskog tijela. Za ovu čakru važi tvrdnja da predstavlja prvu božansku čakru. Kada se ova čakra nalazi u balansu sa drugim čakrama (iste veličine, iste čistoće, iste brzine), tada čovjek stiče beskrajno saosjećanje, mir i mudrost. Tada je čovjek sposoban da i lijepe i ružne stvari koje donosi život prihvati sa spokojem i dobrodušnošću.

Kada razmatramo joga položaje koji su odlični za stimulaciju rada štitne žlijezde i za pravilno funkcionisanje čitavog endokrinog sistema svakako je jedan od najkorisnijih svijeća. Pored toga što ovaj položaj utiče pozitivno na rad štitne žlijezde, on takođe smiruje um, umanjuje depresiju i stres. Svijeća utječe pozitivno i na uklanjanje nesanice, ublažava simptome menopauze. U fizičkom pogledu je odličan za istezanje vrata i ramena. Slobodno možete da praktikujete sve moguće varijacije ovog položaja. Sve varijacije svijeće su odlične za vaš endokrini sistem i za funkcionisanje štitne žlijezde.

Pored svijeće sljedeći joga položaji su takođe odlični kako za funkcionisanje štitne žlijezde, tako i za čitav endokrini sistem: stoj na glavi, most, kamila, plug, zec.

Osobe koje imaju problem sa funkcionisanjem štitne žlijezde bi takođe trebalo da imaju na umu dobrobit joga nidre, to jest joga opuštanja. Ako već idete na joga praksu nikako ne propuštajte joga nidru na kraju časa. Ukoliko do sada niste već krenuli na jogu, pogotovo ako imate problem sa funkcionisanjem štitne žlijezde razmislite dobro o tome da krenete na istu.

Namaste.

Autor Uroš Martinović

 

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

MODA

Zdravlje

Recepti