spot_img

Počela velika međunarodna volonterska akcija u Podgorici – pokreću društveno-kulturni centar

Više od 120 volontera iz Belgije i sa Balkana okupilo se u Podgorici sa ciljem da lokalnoj zajednici pomognu u pokretanju društveno-kulturnog centra i skejt parka, a sve u okviru inicijative pod nazivom "Mjesto za tvoje", koju predvodi neformalna grupa mladih iz Podgorice pod radnim nazivom Social Cultural Space Podgorica.

spot_img

Tokom ove sedmice, u prizemlju zgrade Pomorandža na Tuškom putu, kao i u njenoj neposrednoj okolini, odvijaće se radovi na adaptaciji prostora i proizvodnji portabilnih skejt elemenata koji bi uskoro trebalo da čine novi skejt park u Podgorici. Lokacija skejt parka još nije poznata, ali se već uveliko radi na pripremi potrebnih elemenata, a u najavi je i radionica vožnje skejtborda.

Nakon višemjesečne potrage za zapuštenim prostorom koji bi bio podoban i dostupan za adaptaciju u društveno-kulturni centar, Glavni grad je ustupio poslovni prostor u prizemlju zgrade Pomorandža, koji nije privukao zakupca još od 2015. godine, što ga čini idealnim za društveno korisne sadržaje.

Tokom prva tri dana radne akcije, prostor je ispražnjen, očišćen, okrečen, a u toku su radovi na adaptaciji za potrebe društveno-kulturnog centra.

Volonteri su podijeljeni u radne grupe, tokom kojih stiču nova znanja i vještine koje praktično primjenjuju radeći na adaptaciji budućeg društveno-kulturnog centra, kao i organizaciji i svim potrebnim pratećim aktivnostima neophodnim za funkcionisanje projekta. Volonteri u radnim grupama imaju priliku da se okušaju u raznovrsnim poslovima, od rada u kuhinji preko korišćenja raznih mašina i alata za rad, stolarskih radova, pravljenja elemenata za skejt park i namještaja za centar, krečenja, pa do radionica prve pomoći, radija i zvuka, slikanja, baštovanstva, filma i mnogih drugih koje se svakodnevno realizuju.

Akcija će trajati do prvog avgusta, dok će centar svoja vrata otvoriti na jesen.

-

Ovo je samo još jedan u nizu ovakvih projekata organizacije Toestand iz Brisela, koja deset godina unazad, svakog ljeta organizuje slične akcije u drugim zemljama sa ciljem oživljavanja zapuštenih prostora u društveno korisne svrhe.

Sredstva za prevoz, hranu i smještaj volontera obezbijeđena su kroz Erasmus+ projekat koji finansira Evropska unija, u kojem učestvuju i organizacije Toestand, DKC Sarajevo, Space Tetova, Uzina Space, Termokiss i NVU Mali prst. Gostujući volonteri su u svojim zemljama sakupljali donacije za materijal i druge troškove projekta.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO