Počinje zeleni Southern Soul Festival

U okviru šestog izdanja Southern Soul Festivala, koji se od 28. juna do 1. jula održava na ulcinjskoj Velikoj plaži, nastupiće više od 50 izvođača iz raznih krajeva svijeta.

“Mi na festival gledamo kao na događaj koji okuplja dvije i po do tri hiljade ljudi, tokom četiri dana. Ove godine ugostićemo veliki broj izvođača iz raznih krajeva svijeta, od čega devet bendova, a napomenuo bih Krisa Dejva & The Drumhedz, Idrisa Akamura & The Pyramids, Liroja Burdžesa…”, kayao je na konferenciji za medije Petar Lazović, ispred organizacije manifestacije.

Ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, Marina Miketić Nikolić, podsjetila je na razloge zbog kojih ova institucija podržava Southern Soul, ali i ostale muzičke festivale.

“Prvi razlog je to što zahvaljujući ovom festivalu u Crnu Goru dolaze strani turisti, mahom iz Zapadne Evrope koji su visoke platežne moći i to je klijentela koja je naš strateški cilj”, smatra ona. “Mi sa zadovoljstvom podržavamo manifestacije koje u kulturno-zabavnom aspektu pozicioniraju Crnu Goru visoko na mapi turističkih destinacija. Sve ovo se finansira zahvaljujući posebnim podsticajnim mjerama za turizam koji opredjeljuje Vlada, a za mjesec dana će biti raspisan konkurs za 2018/19. godinu te pozivam sve organizatore da se konkurišu, jer je ove godine izdvojeno u tu svrhu 645 hiljada eura

.Radica Zeković ispred UNDP-a koji u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, sarađuje sa festivalima kao što su Lake i Sea Dance, ali i Southern Soul,  kazala je da “zaštita životne sredine počinje od podsticanja promjene navika, a jedna od stvari koju mi radimo u okviru ovog projekta sa različitim partnerima je da preko fenomena pop kulture dospijemo do velikog broja ljudi, naročito mladih i pošaljemo im važnne poruke o potrebi zaštite životne sredine, smanjenja zagađenja i klimatskim promjenama. Souther Soul će od svake prodate karte odvojiti 50 centi za Zeleni fond”.

Razne ekološke inicijative nisu tu od juče, ali su sve glasnije, potrebnije i djelotvornije. Na svima nama je da doprinesemo. UNDP nastoji da doprinese podizanju ekološke svijesti u Crnoj Gori i kroz saradnju sa ljudima iz svijeta umjetnosti, dizajna, filma, arhitekture, obrazovanja, muzike. Cilj je doprinos ukupnom održivom razvoju, očuvanju i unapređenju kvaliteta životne sredine. Stvaranje održivih muzičkih festivala nije jednostavno jer zaštita životne sredine mora početi podsticanjem promjena u ponašanju.
Jedna od stvari koje UNDP radi u sradnji sa partnerima, jeste da preko fenomena pop kulture nastojimo da velikom broju ljudi pošaljemo važne poruke o klimi i smanjenju zagađenja prirode.

Veliki festivali poput britanskog Glastonbury-ja napravili su od svog imena brend u zelenoj areni zahvaljujući pionirskim inicijativama vezanim za smanjenje uticaja na životnu sredinu. To je upravo ono što UNDP sada radi sa Southern Soul festivalom, Lake festom, i Sea Dance festivalom, Green Montenegro International Film festom. Sve veći naglasak stavlja se na postizanje održivosti u samoj organizaciji. Zeleni događaji su fokusirani na efikasno korišćenje energije i vode, smanjenje otpada, upotrebu ekološkog kartona umjesto plastike i promovisanje tema o zaštiti životne sredine.
Dođite da se družimo i usvajamo dobre navike!

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...