Počinje zimsko računanje vremena

Ne zaboravite da pomjerite kazaljke!

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 25. oktobra, kada kazaljke na časovnicima vraćamo sat unazad. Spavaćemo noćas sat duže, a čekaju nas sve duže noći i kraći dani. Evropski parlament izglasao je u martu ove godine da se pomjeranje kazaljki na satu ukida od 2021, pa će sve zemlje Evropske unije morati da odaberu ljetnje ili zimsko računanje vremena. Zagovornici te odluke tvrde da je ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, a protivnici odluke tvrde suprotno. Predloženo je da izmjena vremena posljednje nedjelje u martu 2021. treba da bude i posljednja za zemlje EU koje se odluče za ljetnje računanje vremena. Ipak, s obzirom na Brexit i pogotovo koronavirus, donošenje odluke moglo bi se odužiti do 2022. godine.

Zimsko i ljetnje računanje vremena uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućavaju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Ljekari upozoravaju da budete oprezni: osim učestalih simptoma umora, dokazano je da broj srčanih udara raste od 6 do 10% u prva tri radna dana poslije pomjeranja kazaljki, a muškarci su prvih nekoliko sedmica depresivniji nego tokom ostatka godine. Zbog poremećenog ritma spavanja povećava se broj saobraćajnih udesa i donošenja pogrešnih poslovnih odluka. Kako biste izbjegli bilo kakve posljedice, te noći pokušajte ranije otići na spavanje, sutradan odspavati preko dana, a tokom prve nedjelje jesti zdravije. Ponedjeljak je, inače, najopasniji dan za zdravlje, a ljekari smatraju da je uzrok kasno lijeganje petkom i subotom, što djeluje na mijenjanje bioritma.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...