spot_img

Počinje zimsko računanje vremena

spot_img

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 29. oktobra, kada kazaljke na časovnicima vraćamo sat unazad. Spavaćemo sat duže, a čekaju nas sve duže noći i kraći dani.

Zimsko i ljetnje računanje vremena uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućavaju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Ljekari upozoravaju da budete oprezni: osim učestalih simptoma umora, dokazano je da broj srčanih udara raste od 6 do 10% u prva tri radna dana poslije pomjeranja kazaljki, a muškarci su prvih nekoliko sedmica depresivniji nego tokom ostatka godine. Zbog poremećenog ritma spavanja povećava se broj saobraćajnih udesa i donošenja pogrešnih poslovnih odluka. Kako biste izbjegli bilo kakve posljedice te noći pokušajte ranije otići na spavanje, sutradan odspavajte preko dana, a tokom prve nedjelje jedite zdravije. Ponedjeljak je, inače, najopasniji dan za zdravlje, a ljekari smatraju da je uzrok kasno lijeganje petkom i subotom, što djeluje na mijenjanje bioritma.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO