spot_img

Podgoričanin Lazar Dragojević voditelj ceremonije otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala

29. SFF biće otvoren u petak 11. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi, a glumcu Lazaru Dragojeviću pripala je čast da vodi svečanost otvaranja

spot_img

“Sarajevo je najljepše poglavlje u mom životu, grad kojem se uvijek vraćam. Sarajevo Film Festival za mene je najljepši događaj u godini, period kada grad ne spava i kada umjetnost vlada. Velika mi je čast i zadovoljstvo što je baš meni ove godine dodijeljena uloga voditelja ceremonije otvaranja, ne mogu ukratko opisati svoju radost, ona je ogromna”, izjavio je Lazar Dragojević.

Lazar je rođen u Podgorici 1996. godine. U osnovnoj školi učestvovao je na opštinskim takmičenjima u poeziji, na kojima je osvajao prvo mjesto tri godine zaredom. Muzičku i baletsku školu Vasa Pavić završio je 2014. godine. Njegov osnovni instrument bio je trombon. Na državnom takmičenju 2012. osvojio je Srebrnu liru. Pored trombona svira i klavir, gitaru, kahon, ukulele. Oduvijek je bio zainteresovan za sport, trenirao je brazilski džiju-džicu, kapueru i gimnastiku.

Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je 2016. u klasi profesora Senada Bašića i diplomirao 2020. godine. Ostvario je uloge u filmovima Take me somewhere nice Ene Sendijarević, Sin Ines Tanović, Route–3 Thanasisa Neofotistosa, Pun mjesec Nermina Hamzagića i Simpatija za đavola Guillaumea de Fontenaya, te u TV serijama Feria: Najmračnije svjetlo Agustina Martineza i Carlosa Montera, Branilac Jelene Svetličić, Then you run Roberta McKillopa i Znam kako dišeš Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića. Igrao je i u pozorišnim predstavama: Ivanov u režiji Andriya Zholdaka, Osramoćeni u režiji Dine Mustafića, Ukroćena goropadnica u režiji Dejana Projkovskog, Djeca sunca u režiji Jovane Tomić, Pokojnik (2022) u režiji Egona Savina i Brod u režiji Ane Đorđević.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine povjerava uspješnim regionalnim filmskim umjetnicima mlađe generacije sa željom da otkriva, podržava i promoviše mlade filmske profesionalce. U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala ta uloga bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo, Mariji Pikić, Belmi Salkunić i Heleni Vuković, te glumcima Dini Bajroviću, Igoru Skvarici, Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO