spot_img

Pokažite noge

spot_img

Glatka i čvrsta koža nogu nije rezultat samo dobre depilacije, koža treba biti pripremljena i njegovana. Ako odaberete depilaciju voskom, veoma je važno da je koža dovoljno vlažna. Ako vam je koža često iziritirana ili suva, zaboravite na vosak. Osjetljiva koža zahtijeva blagu depilaciju, nikako vrućim voskom, kao i iskusne ruke stručnjaka. Nakon depilacije je potrebno tokom sljedeća dva-tri dana nanositi blage kreme, ujutro i naveče i nikako nemojte da izlažete noge suncu neposredno nakon depilacije voskom.

Vrsta depilacije se bira prema ličnim potrebama, tipu kože, ali i prema dužini dlake. Biće potpuno beskorisno upotrijebiti vosak kada su dlačice veoma kratke. Ako ste u zadnji čas odlučili da odete na bazen ili da provedete vikend na moru, a do redovne depilacije je preostalo još desetak dana, šta da učinite? Ukoliko su dlačice na nogama tek počele rasti, zaboravite ih, ali ne možete ignorisati područje pazuha i prepona gdje su gušće i vidljivije iako tek počinju rasti. U tom slučaju su brijač ili abrazivna rukavica jedino i najbrže rješenje, ali sa kratkotrajnim rezultatom od samo dva-tri dana. Ako se odlučite za brijač, a imate osjetljivu kožu prethodno je skvasite toplom vodom, upotrijebite neutralni sapun ili nekoliko kapi maslinovog ulja, a poslije nanesite kremu na bazi aloje ili kamilice.

Upotrebom epilatora ili voska  bićete mirni oko tri sedmice. Budite pažljivi pri upotrebi epilatora, moguće je urastanje dlake i pojava bolnih crvenih bubuljica. Nekoliko dana prije epilacije rukavicom ili pilingom uklonite izumrle ćelije koje ometaju pravilan rast dlake i prilikom upotrebe uvijek držite aparat vertikalno u odnosu na kožu.

Hladni ili topli vosak?

Nema velike razlike, toplota voska samo služi da raširi folikulu korijena dlake i olakša njeno čupanje. Nije preporučljivo koristiti vosak za područje pazuha obzirom da je to vrlo osjetljivo područje. Da biste usporili rast dlake koristite proizvode na biljnoj bazi, kao što je papain, nanoseći ih nakon epilacije tokom cijele jedne sedmice.

Da li upotrebom brijača dlaka postaje čvršća?

Iako vam se čini kada ih dotaknete ili pogledate, nije tako. Brijač ukloni tanji dio dlake koji je na samoj površini kože, a njen skriveni čvršći dio ostane. Kada se pojavi nakon nekoliko dana imaćemo utisak da je dlaka postala deblja. Neutemeljena je i tvrdnja da upotrebom brijača dlake rastu gušće nego ranije – brijač ne može imati ni najmanji mogući uticaj ne broj folikula iz kojih one rastu.

-
Može li se brijač koristiti za depilaciju cijelog tijela?

Za brze popravke – da, inače je potrebno da se utvrde tip i struktura dlake. Na primjer, plavuše i crvenokose, obično imaju rijetku i tanku dlaku i mogu koristiti brijač. A i manje je uočljiv njihov ponovni rast. Brinete ga mogu koristiti samo za područje pazuha i, eventualno, prepone – samo kada je brzi popravak u pitanju. Crnke, generalno, imaju deblju dlaku i trebaju da izaberu neke druge solucije – vosak, epilator ili laser kao trajno rješenje.

Treba li koristiti pjenu za brijanje?

Da, ali veoma delikatnu. Postoje pjene pogodne za osjetljivu kožu sa ekstraktom kamilice i vitaminima koje će spriječiti pojavu crvenila i iritaciju kože. Pjena za kupanje je takođe pogodna jer kožu čini glatkom i mekom. Izbjegavajte upotrebu sapuna koji će kožu isušiti, iritirati i dovesti do njenog pucanja. Sapun može doći u obzir samo u “hitnim slučajevima”, kao i obična voda, ali u oba slučaja je veća mogućnost nastajanja ogrebotina ili čak posjekotina.

Da li je opasno koristiti brijač na suvoj koži

To svakako treba izbjegavati, ne samo iz razloga što postoji rizik od povrede, nego se na taj način uklanja i zaštitni sloj kože.

Kada se depilirati

Mnoge žene misle da se najbolje depilirati nakon tuširanja ili kupanja kada se pore prošire usljed toplote. Ali, nije tako. Visoka temperatura će prouzrokovati proširenje krvnih sudova i, u slučaju povrede, krvarenje će biti obimnije. Zatim, usljed dugotrajne izloženosti toploj vodi, koža postaje osjetljivija jer ostaje bez svog zaštitnog sloja i bit će podložnija ogrebotinama i posjekotinama. Amerikanke, na primjer, depiliraju se tokom tuširanja ili kupanja, koristeći mlaku vodu u koju su dodale neko ulje za tijelo. Na taj način brijač će bolje kliziti i izbjeći će se iritacija kože.

Krema nakon depilacije?

Naravno, potrebno je zaštititi kožu nanoseći hidratantnu kremu i, eventualno, neku koja usporava rast dlačica na bazi soje ili papaina, ekstrakta papaje.

Kako izbjeći urastanje dlačica

Potrebno je napraviti piling i to najmanje 12 sati prije depiliranja, na taj način će se koža omekšati, oslobodiće se eventualne urasle dlačice i ukloniti izumrle površinske ćelije.

Kad su dlačice duge…

… jedan milimetar – ne vrijedi ih depilirati. Brzo i jednostavno rješenje je abrazivna rukavica pomoću koje ćete sa suhe kože, kružnim pokretima, ukloniti najkraće dlačice, čak i one urasle, i ujedno napraviti piling. Druga mogućnost je brijač

… dva milimetra – pomoću epilatora ćete ih iščupati iz korijena, a današnji modeli imaju poseban valjak koji lagano masira i tako umanjuje bol. Čupanje će oslabiti korijen dlake te će nove rasti znatno tanje i rjeđe. Ako je za vas čupanje isuviše bolno, posebno na osjetljivim mjestima, koristite kremu za depilaciju sa sredstvima za ublažavanje i hidrataciju, na primjer sa bademovim uljem i alojom – formiraće zaštitni film koji će spriječiti da kiseline iz kreme (koje uništavaju dlaku) iziritiraju kožu

… tri milimetra – bili ste strpljivi pa možete upotrijebiti vosak. Da biste izbjegli crvenilo kože upotrijebite hladni na bazi minerala koji će prionuti za dlaku, a neće se zalijepiti za kožu. Između dvije depilacije upotrebljavajte sredstva koja će usporiti rast dlake

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO