spot_img

Pola vijeka cvijetne manifestacije

spot_img

Od 2. februara, kada je 50. Praznik mimoze zvanično otvoren Feštom od mimoze, ribe i vina, pa do zvaničnog zatvaranja 23. marta, posjetioce Herceg Novog očekuju brojni umjetnički programi, ulični performansi, muzički i sportski događaji, kao i pučke svečanosti na otvorenom. “Nakon velike Fešte od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri, koja je okupila oko 15.000 ljubitelja ovog cvijeta, te prvog velikog maskenbala na kome je tradicionalno bila dobra atmosfera uz prisustvo preko 250 maski, 8. februara posjetioci su prisustvovali velikom muzičkom spektaklu Zdravka Čolića”, rekao je Zoran Živković, član Direkcije Praznika mimoze. Po njegovom mišljenju programi realizovani proteklih dana bili su izuzetno kvalitetni i dobro organizovani. “Ljestvicu smo podigli visoko i to nas obavezuje za sljedeće projekte koji nas očekuju do kraja Festivala.”
Što se tiče umjetničkog programa, osim 52. prestižnog Hercegnovskog zimskog salona, koji uvijek prethodi otvaranju Praznika mimoze i čija se postavka može pogledati sve vrijeme trajanja festivala, 24. februara uslijediće pozorišna predstava Krvave svadbe, rađena po tekstu Frederika Garsija Lorke. “Gostovanje predstave, rađene u koprodukciji Budva grad teatra i SNP-a, čiji je reditelj Igor Vuk Torbica, izazvalo je veliko interesovanje pa ljubitelji pozorišta iz susjednih gradova već rezervišu karte”, kazao je Živković, te podsjetio da nas već 17. februara očekuju prvi dječiji programi. “Prvi dječiji maskenbal biće tog dana organizovan u Institutu Igalo, a dva dana kasnije na programu će biti pozorišna predstava Mali pirat.” Slijede umjetnički dani i gastro večeri gradova prijatelja i pobratima Herceg Novog, dani vina i piva te posljednjeg dana februara likovna izložba Mali salon u galeriji Josip Bepo Benković.
Tradicionalno, 1. mart će obilježiti Izložba cvijeća kao i veliki koncert povodom stogodišnjice Mjesne muzike Đenović, dok će naredni dan biti u znaku Međunarodnih susreta duvačkih i mažoret ansambala i bala pod maskama, na kome će nastupiti popularne Frajle. Nastupi Saše Matića i Kaliopi planirani su za 7. i 8. mart, a do kraja manifestacije biće upriličeni bogati umjetnički i gastro programi Turske, Njemačke, Finske, kao i dani Slovenije. Živković podsjeća i na sportske programe koji su neizostavan i važan segment Festivala. “Uz brojne sportske programe, koje su pratili ili će da isprate ljubitelji sporta, moram da podsjetim da će u vrijeme vikenda, od 15. do 17. februara, na bazenu u Igalu biti održan Međunarodni plivački miting, Otvoreno prvenstvo Crne Gore u plivanju, 24. Montenegro mimoza kup”, rekao je Živković i pozvao sve ljubitelje cvijetne manifestacije da se pridruže nekom od narednih festivalskih programa.
Praznik mimoze biće zatvoren 23. marta velikom karnevalskom svetkovinom u kojoj će učešće uzeti međunarodne karnevalske trupe.
Uz gradove prijatelje i pobratime iz regiona i Evrope, Herceg Novi je ove godine ugostio brojne diplomate, kao i predstavnike iz Afrike, Amerike i Japana, dok je Karavan mimoze nakon tri decenije posjetio neke od gradova regiona i Zapadne Evrope, s jasnim ciljem da dodatno promoviše grad kao zanimljivu i nezaobilaznu turističku destinaciju.
Organizatori Jubilarnog 50. Praznika mimoze su JUK Herceg Fest, Opština Herceg Novi te Turistička organizacija. (Danijela Đonović/prcentar.me, Praznik Mimoze Herceg Novi-Zvanična FB stranica)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO