Polen i korona

Veće koncentracije polena u vazduhu poklapale su se s povećanjem broja oboljelih od Covida-19, pokazala je velika studija rađena u Americi.
U velikom istraživanju uz pomoć podataka sa 130 mjesta iz 31 zemlje, istraživači su otkrili da su količine polena u vazduhu, u kombinaciji sa vlažnošću i temperaturom, doprinijele povećanju infekcija od koronavirusa za 44% tokom proljeća 2020. godine. Efekat nije povezan sa alergijama za polen, a u izvještaju objavljenom u Nacionalnoj akademiji nauke SAD-a objašnjeno je da kod svake osobe izloženost polenu smanjuje sposobnost respiratornog trakta da se brani od virusa tako što umanjuje oslobađanje antivirusnog proteina interferona.
Studija je takođe pokazala da je tokom sličnih koncentracija polena, broj infekcija smanjen tokom lokdauna, jer su zabrane izlazaka ograničile pristup koronavirusu, ali i polenu. “Kako ne možemo da izbjegnemo izlaganje polenu, savjetujemo pojedincima koji su u većem riziku da nose posebne maske sa filterom tokom visoke koncentracije polena”, rekao je koautor studije dr. Atanasios Damialis sa Tehničkog univerziteta u Augsburgu.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...