Pomodarstvo ipak utiče na zdravlje

Znate li da postoji potencijalna opasnost po zdravlje uzrokovana uskim farmerkama, kratkim majicama, teškim tašnama i visokim potpeticama

spot_img

Farmerke su odjevni predmet nezaobilazan u ormanima žena (i muškaraca, naravno) širom svijeta. Nažalost, dovode se u vezu sa medicinskim stanjem nazvanim meralgia paresthetica ili “sindrom utrnulih bedara” – jer vrše pritisak na nerve koji prolaze kroz bedra.

Uske farmerke + čučnjevi = oštećenje nerava

Sada su upozorenja podignuta na još viši nivo, jer su naučnici utvrdili da čučnjevi u uskim farmerkama izazivaju novi i opasniji “compartment sindrom”. Doktori iz Australije pokušali su da objasne kako čučnjevi u uskim farmerkama mogu da smanje dotok krvi u mišiće, da pritisnu živac koji se nalazi iza koljena, što dovodi do gubitka osjećaja u nogama, stopalima i nožnim prstima. Upozorenje je izdato nakon što je u Australiji pronađena žena kako leži na podu, nesposobna da ustane jer je pala usljed gubitka osjećaja u zglobovima. Nekoliko sati ranije, pomagala je prijateljici oko preseljenja, dugo je bila u čučećem položaju, a sve to vrijeme je praznila fioke i podizala kutije – u uskim farmerkama.

Pouka ove priče je: u ovakvim situacijama obucite udobniju odjeću koja će vam pomoći da se lakše krećete. Takođe, ovo može da bude razlog više za one koji željno traže izgovor da odjenu nešto prikladnije.

Visoke potpetice + cipele na špic = Mortonov neurom

Niže potpetice su u modi, što je srećna vijest, s obzirom da ljekari upozoravaju da nošenje potpetica viših od 5 cm može izazvati Mortonov neurom. Riječ je o problemu sa stopalima koji može da izazove agoniju, naročito kod žena srednjih godina, kao posljedica dugogodišnjeg nošenja visokih potpetica i neudobnih cipela, kao i cipela na špic. Mortonov neurom pogađa živac koji prolazi između nožnih prstiju. Nošenje visokih potpetica može dovesti do toga da kost vrši pritisak na živac, što povećava rizik za pojavu ovog stanja. Pacijentima se u bolnici daju ulošci za obuću, ali i tretman steroidima, što je nešto što treba da imate na umu sljedeći put kada poželite da kupite cipele sa vrtoglavo visokom potpeticama.

Teška tašna + nošenje na podlaktici = pokidani mišići i oštećena tetiva

Nošenje tašne na podlaktici izgleda veoma ženstveno – i odličan je način da svima pokažete koliko imate ukusa prilikom odabira tašne – ali za vaše tijelo to nije nimalo dobro, posebno ako ste tip koji u tašni nosi sve, od igle do lokomotive.

-

Eksperti su odmah, kao za primjer, uperili prst u Viktoriju Bekam, koja se gotovo uvijek može vidjeti sa najnovijom Birkin tašnom okačenom o podlakticu. Ali treba biti pošten pa reći da vjerovatno u njoj samo nosi mobilni telefon i ništa više. Ako ste i vi poput Viktorije, treba da znate da vam prijeti opasnost od pokidanih mišića, problema sa ramenom i upale tetive. Što veća, to bolja. Razlog: u veće tašne možete da stavite sve sitnice koje život znače, jer sa manjom biste naprosto uvijek osjećale da vam nešto nedostaje. Pa ipak, trebali bi da razmislite, jer život bez boli je nagrada sama po sebi.

Kratke majice + hladnoća = rizik od neplodnosti

Možda ste za ovo čuli ranije, možda niste, ali stručnjaci tvrde da tinejdžerke koje nose kratke majice kada je hladno imaju znatno manje šanse da jednoga dana ostanu u drugom stanju. Dr Vei-Hjong Čen, vodeći britanski terapeut u oblasti alternativne medicine, kaže – “kada je predio stomaka izložen hladnoći, to može dovesti do smanjenog dotoka krvi i energije u taj dio tijela, što je veoma opasno”. Čen takođe kaže da loša cirkulacija uzrokovana hladnoćom može da istanji zidove materice, što dovodi do bolnih menstrualnih ciklusa i neplodnosti. On dodaje da je “nezdravo okruženje unutar materice najveći uzročnik neplodnosti modernog društva”. Dr Čen, koji vodi kliniku za tradicionalnu kinesku medicinu u Glazgovu, zatražio je čak od ministra zdravlja da se u javnosti posebno naglasi štetnost oskudnog odijevanja u tinejdžerskoj dobi. Zato je naš savjet mladim damama jednostavan – ako je hladno, umotajte se!

 GRACIJA 57

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO