spot_img

Pomozite djetetu da izgradi samopouzdanje

Pomaganje djetetu da izgradi i stekne unutrašnju snagu kako bi odrastajući moglo da se nosi sa životnim uspjesima i padovima – jedan je od najvažnijih zadataka sa kojim se suočavaju roditelji

spot_img

Kako biste mogli da izvršite taj zadatak, najprije morate da budete svjesni i svoga samopouzdanja. Stoga je važno da brinete o sebi, da radite stvari koje vas vesele ili na koje možete biti ponosni, bez obzira da li je to savladavanje neke nove vještine, odlazak na fitness ili opuštanje uz dobru knjigu. Ne zanemarujte svoje odnose sa drugim odraslim osobama, vrijeme provedeno u društvu prijatelja ili partnera koji vas poštuje i podržava može mnogo pomoći da se dobro osjećate. Objasnite djetetu da i vi imate neke svoje potrebe, važno je da shvati kako imate određene interese i potrebe osim brige za njega, u koje ono nije uključeno. Pronađite neke aktivnosti samo za sebe.

Samopouzdanje počinje kod kuće

Presudan ja način na koji vi postupate sa djetetom kod kuće i to će najviše uticati na to kako će dijete savladati neizbježne životne probleme. Uvijek se prema djetetu odnosite s poštovanjem, saslušajte njegovo mišljenje iako se s njim ne slažete. Ne ignorišite ga, ne ponašajte se kao da ste uvije prezaposleni i nemate vremena za njega. Ako radi nešto što vam smeta ili što vas ljuti, jasno mu recite da vam ne ide ono na živce nego ono što radi. Radije recite: “Probaj biti tiši, ta buka me živcira”, nego “Tiše, ideš mi na živce“.
Imajte realna očekivanja o onome šta vaše dijete može.

Samopouzdanje utiče na sve što vaše dijete radi, kako će se prilagoditi u vrtiću ili školi,
koliko lako će sklapati prijateljstva, naučiti nove stvari…

Ohrabrite svaki njegov mali uspjeh i postavite mu ciljeve koje može da ostvari. Ne upoređujte ga sa braćom ili sestrama, pogotovo ne u negativnom smislu. Imajte dosljedna, jasna pravila koja će smanjiti potrebu stalnih upozorenja ili odbijanja djeteta. Budite pozitivno orijentisani – ne obazirite se na manje nestašluke i pokušajte da ga nagradite uvijek kada se za to pruži prilika.

SAVJETI

-

– Djetetu često recite da ga volite i pokažite mu to dodirom, smiješkom, pokažite da vam je što ga vidite i posvetite mu nekoliko trenutaka kada traži vašu pažnju.
– Pokažite da ga volite provodeći s njim vrijeme slušajući ga, posmatrajući šta radi, a
nekad mu se pridružite u igri.
– Ohrabrite ga da isprobava nove stvari, poučite ga raznim vještinama. Jasno mu
pokažite da vjerujete u njega i nagradite njegove pokušaje i nastojanja. Ne rješavajte sve njegove probleme, radije mu pomozite i ohrabrite da pokuša samo.
– Dopustite da vam pomaže u jednostavnim kućnim poslovima i zahvalite mu nakon
toga. To će mu biti motiv za sljedeći put.
– Pružite mu što više prilika za isprobavanje novih aktivnosti, što više isprobava veća je
mogućnost da će pronaći nešto u čemu je uspješno i čemu će se radovati.
– Ohrabrite i podržite stvaranje novih prijateljstava, pozovite njegove prijatelje u vaš
stan, kuću ili dvorište.
– Pomozite mu u stvarima koje su mu teške, posebno kada krene u školu, i neka što više
vremena provodi radeći ono u čemu je uspješno, da se ne bi obeshrabrilo.
– Dopustite mu, što je moguće više – da samo donosi odluke o sebi. Ako nema mogućnosti izbora, budite čvrsti, ali ako postoji dajte mu da izabere.
– Proslavite svaki njegov uspjeh i sačuvajte neke stvari kao podsjetnik na te trenutke,
naprimjer, fotografija prve vožnje biciklom, prvu izronjene školjke…
– Neka zna da ima svoje, posebno mjesto u porodici. Dozvolite mu da ima svoje male
kućne zadatke ili poslove koje samo ono radi. Iako to neće uraditi tako dobro kao vi,
osjećaće se dobro i važno. Pronađite svoje male, porodične rituale kao, naprimjer, nedjeljni jutarnji razgovor u krevetu, zajednički doručak ili neki poseban način kojim mu poželite laku noć. Na taj način kod djeteta jača osjećaj sigurnosti i pripadanja. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO