spot_img

Pomozite koži da “preživi” zimu

Tokom zimskog perioda koža ima više neprijatelja i mnogo su agresivniji. Ako želite da im se suprotstavite, prethodno morate i da ih upoznate

spot_img

Niske temperature veoma podmuklo djeluju na kožu lica. Krvni sudovi se sužavaju, usljed čega dolazi do smanjenog snabdijevanja kože kisikom. Kada se, zatim, uđe u zagrijane prostorije, krvni sudovi se naglo prošire, pritom slabeći. Tako se na licu javljaju crvene fleke, naročito na području obraza, i stvaraju se mreže kapilara. Kako bi se podstakla cirkulacija, potrebno je koristiti specifične proizvode s vitaminima i ceramidima, koji će stvoriti obrambenu barijeru te supstance kao što su flavonoidi, za jačanje kapilara. Svaki put kada prelazite iz hladnog u zagrijani prostor, na lice stavite dlanove i držite ih dvadesetak sekundi. Na taj način ćete redukovati skok tempereture i smanjiti crvenilo. Prevenirajte kuperozu (pojavu crvenila) kremom koja će poboljšati cirkulaciju.

GRIJANJE isušuje vazduh u zatvorenim prostorima i ubrzava isparavanje vode koja se nalazi u tkivu kože. Na taj način koža postaje suva i gubi sjaj. U tom slučaju, potrebna je krema koja će dugo zadržati vlažnost tkiva. Naprimjer, na bazi hijaluronske kiseline ili laktoze, čija je karakteristika da međusobno veže molekule i stvara dragocjene rezerve vlage. Hidratacija kože dolazi i iznutra. Nemojte ni zimi zaboraviti da pijete dovoljne količine vode, onda i kada niste žedni (i čaj je izvrstan). Koristite ovlaživač vazduha, pogotovo tokom noći. Kada vlažnost vazduha padne ispod 50%, koža i cijeli organizam to, itekako, osjećaju. Kako biste izbjegli neugodan osjećaj zategnutosti kože, probajte kremu s mliječnim
fermentima.
Savjet Hladnoća čini da koža postaje mnogo osjetljivija. Zato, kada nanosite kremu na lice,
ne činite to preenergičnim pokretima: možete je dodatno iziritirati. Kremu nanosite lupkajući vrhovima prstiju po licu kružnim pokretima. Tako ćete poboljšati cirkulaciju.

STRES Zima je izvor stresa. Motiv je jednostavan: smanjena količina dnevnog svjetla koja
stvara i poseban sezonski poremećaj. Posljedica: lice izgleda umorno, naročito u području oko očiju. Ali, dovoljno je pronaći pravi kozmetički preparat kako bi se problem riješio. Pažnja: nemojte odabrati pretjerano masnu kremu. Pod uticajem hladnoće, postaće još kompaktnija, ometaće normalno disanje kože i može uzrokovati otečenost kapaka. Najbolje je koristiti što tečnije serume, koji će kožu nahraniti pritom je ne opterećujući. Kako biste zaštitili područje kapaka, koristite kremasto sjenilo umjesto onoga u prahu. Vlažnije je i neće zagušiti epiderm. Protiv otečenosti kapaka i podočnjaka odličan je kremasti vitaminski gel.

MAGLA Vlažnost vazduha čini dobro koži. Čak je i dokazano da žene koje žive u područjima s čestom maglom imaju vlažniju kožu. Vlažnost je, ustvari, prava blagodat za kožu samo kada su čiste čestice koje je sačinjavaju. U zagađenim gradovima magla je puna smoga koji, taložeći se na lice, guši kožu i čini da postane suva. Imajte uz sebe uvijek neki hidratantni preparat koji ćete koristiti kao prvu pomoć. Iskoristite vrijednosti tople vodene pare kako biste otklonili smog s vašeg lica. Parite lice nad vrelom vodom desetak minuta, pokrivši pritom glavu većim ručnikom.

-

ELEKTRICITET Zimi više vremena provodimo u kući, gledajući TV ili slušajući radio. Ovi aparati, kao i kompjuter i mobitel, stvaraju elektromagnetske talase koji štete koži. Ćelije kože reaguju na ovaj tip onečišćenja povećavajući proizvodnju slobodnih radikala i usporavajući vlastiti reproduktivni ciklus. Koristite proizvode s antioksidantnim vitaminima, kao što su C i E. Na radnom mjestu poništite kompjutersko elektromagnetsko polje tako što ćete na radni sto staviti biljku pod nazivom Tillandsia. U kući, odmaknite radio-budilnik najmanje pola metra od kreveta i ne ostavljate televizor na stand-by poziciji.

ZAGAĐENOST Smog je neprijatelj broj jedan ne samo za naša pluća, nego i za kožu. Sitne čestice koje ga čine, bukvalno se lijepe direktno na kožu, otežavajući njeno disanje. Koža se suši, a postaje i osjetljivija jer se javljaju mnoge mikropukotine kroz koje čestice prodiru u njenu dubinu. Tako se javlja problem hiperosjetljivosti kože ili pravih alergijskih reakcija. Kako biste se zaštitili, prije izlaska iz kuće obavezno na lice nanesite i kremu i puder, tako će nastati zaštitni sloj koji će izolovati nečistoće. Kada uključite grijanje u automobilu, neka topao vazduh uvijek ide nadole. Mikročestice prašine koje ulaze spolja tako neće završiti na vašem licu.

VJETAR Koža usana je veoma osjetljiva jer je znatno tanja od one ostatka lica. Usljed hladnoće puca, a topao zrak koji izdišemo hladi se i taloži na usnama, iritirajući ih. Vjetar ih dubinski isušuje. Zbog toga nije dovoljno samo nanijeti ruž kako biste ih zaštitili. Potreban je poseban balzam (karité maslac ili maslinovo ulje) koji će se suprotstaviti isušivanju. Nanosite ga najmanje dvaput dnevno, a naveče prije odlaska na spavanje usne namažite kremom s vitaminom E. Kako biste s usana odstranili komadiće oljuštene kože, jednom sedmično ih lagano iščetkajte mekom i vlažnom četkicom. Možete ih tretirati i blagim piling sredstvom.

UV ZRACI Sunce je štetno i zimi. Iako je manje UVB zraka koje nas ljeti griju i čine da
potamnimo, UVA zraka nimalo ne nedostaje. One su glavni neprijatelj kože, jer prodiru u
najdublje slojeve kože i uzrokuju prerano starenje ćelija. Zbog toga, dnevna krema uvijek
mora sadržavati UV filtere, sa zaštitnim faktorom ne manjim 10. Tokom zimske sezone
zaboravite sapun, previše odmasti kožu. Za čišćenje lica koristite delikatne proizvode, pjene
ili na bazi termalnih voda, koji se ne ispiraju. Možete, zatim, da koristite samo mlijeko za
skidanje šminke, otklanjajući višak papirnom maramicom. Odaberite kremu s posebnom UV
zaštitom.

Priredila S.Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO