Povišena temperatura kod djece

spot_img

Visoka tjelesna temperatura zna biti zastrašujuća za roditelje, posebno ako je u pitanju prvo dijete. Svako dijete će je prije ili kasnije dobiti, bez obzira koliko roditelji bili oprezni, a važno je da znaju šta treba činiti kada do toga dođe. Prvo, kako treba izmjeriti temperaturu.

Postoji nekoliko vrsta toplomjera, od standardnih oralnih, do novih arterijskih skenera. Možete da koristite bilo koji, ali digitalni toplomjer je, u osnovi, sve što vam treba. Kada su u pitanju bebe i mlađa djeca, najbolje je koristiti rektalni toplomjer. Ako vam se njegova upotreba čini komplikovana, koristite onaj sa kojim ste najkomforniji. Kod starije djece oralni toplomjer je najtačniji, ako će ga dijete tolerisati.

Reakcija na bolest

Normalna tjelesna temperatura je 37º C. Međutim, temperatura svima varira tokom dana i tokom godina, a na nju utiče i nivo fizičke aktivnosti, kao i ostali faktori. Nemojte da se plašite ukoliko tjelesna temperatura vašeg djeteta varira. Magični broj je 38º C, kada toplomjer pokaže 38 ili više, tada se kod neke djece javlja groznica, pojačano znojenje, drhtanje tijela i osjećaj slabosti, što znači da se njegov organizam bori sa temperaturom. Ne zaboravite da temperatura nije bolest, nego reakcija na bolest. Da li je temperatura uvijek znak da je dijete ozbiljno bolesno? Ne nužno, kaže pedijatar Dejvid Hornik sa klinike u Klivlendu: “Mnogi roditelji misle da povišenu temperaturu uzrokuju virusi ili bakterije, ali zapravo je izaziva imuni sistem djeteta koji se protiv mikroba.”

Mikrobi ne vole visoku temperaturu. Zbog toga tijelo šalje hormone, koji će dići temperaturu kada se bori protiv infekcije. “Roditelji su često zabrinuti kada dijete ima groznicu, ali ne bi trebalo previše da brinu. Visoka temperatura može da upućuje na ozbiljnu bolest, ali ne uvijek kada su u pitanju djeca do 12 godina i mlađa. Imunitet djeteta nije najbolje podešen, stoga svaki mikrob napada punom snagom.” Zbog toga djeca imaju groznicu i kod obične prehlade, dok je odrasli najčešće nemaju. Ono što je mnogo važnije od broja na toplomjeru je kako se dijete ponaša. Pobrinite se da uzima dovoljno tečnosti, da je aktivno i osjeća se bolje nakon odgovarajuće doze paracetamola ili ibuprofena.

Mjerenje rektalne temperature nije uvijek neophodno. Rektalna temperatura je najvjerodostojnija, ali ne insistirajte na njoj kod starije djece, savjetuje dr Hornik. Ona je najvažnija u prvih šest mjeseci. Svakako je jednostavnije mjerenje ispod pazuha, prikladno je za bilo koji uzrast i gotovo jednako vjerodostojno. Slično je i s oralnom metodom, iako djeca do četvrte godine obično ne mogu mirno držati toplomjer u ustima.

Kada ne treba brinuti ?

Kod povišene temperature koja traje kraće od pet dana, a dijete se ponaša relativno normalno.

Ukoliko je dijete i dalje razigrano, te pije i jede normalno. (Dijete može izgledati umornije nego inače).

Ne brinite kod temperatura koje iznose do 39,2º C ako dijete ima između tri mjeseca i tri godine ili do 39,5º C ukoliko je dijete starije. Ove temperature mogu biti uobičajene, te ne nužno zabrinjavajuće. Niže temperature mogu da se jave kod beba ili djece koja su nedavno vakcinisana. Takve temperature su normalne ako traju kraće od 48 sati.

Kada da se obratite ljekaru?

Sada slijedi važno pitanje: Kada treba biti zabrinut zbog povišene temperature? Obratite se ljekaru:

Ako beba mlađa od tri mjeseca ima temperaturu. Ona je jedini odgovor vaše bebe na ozbiljnu bolest.

Ako temperature traje duže od pet dana. Tada je potrebno bolje ispitati uzroke.

Ako je tjelesna temperatura djeteta viša od 40º C.

Ako temperatura ne spada nakon upotrebe lijeka.

Ako se dijete ne ponaša uobičajeno, teško ga je probuditi ili ne uzima dovoljno tečnosti. Bebe koje ne pomokre makar četiri pelene dnevno i djeca koja ne mokre svakih 8 do 12 sati mogu opasno dehidrirati.

Ako je dijete nedavno vakcinisano i ima temperaturu višu od 39º C ili traje duže od 48 sati.

Ako ste isuviše zabrinuti zbog bolesti ili temperature djeteta, obratite se ljekaru ili dežurnoj sestri i porazgovarajte.

Šta da uradite u slučaju konvulzija

Napadi su kod neke djece veoma zastrašujući sporedni efekti groznice. “Febrilne konvulzije” javljaju se kod 2 do 4 procenta djece mlađe od pet godina. Ne izazivaju svi napadi trzaje tijela kod djece. Neke konvulzije izgledaju kao “gubljenje svijesti.”

Ako dijete dobije napad:

*Postavite ga da leži na bok.

*Ne stavljajte mu ništa u usta.

*Zovite Hitnu pomoć ako napad traje duže od pet minuta.

Šta ako dođe do višestrukih temperatura?

Ukoliko dijete ima upornu ili temperaturu koja se ponavlja, a pedijatar ne zna njihov uzrok, trebao bi da vas uputi kod specijaliste. Pedijatar infektolog ili pedijatar reumatolog mogli bi pronaći uzrok problema.

Uopšteno, povišene tjelesne temperature koje traju manje od pet dana nisu zabrinjavajuće – posebno ako se dijete ponaša prilično uobičajeno (igra se, jede i pije). Uredu je i ako je dijete pomalo umorno. Dijete uzrasta od tri mjeseca do tri godine može da ima temperaturu do 39,5º C (i do 39,8º C ako je starije). Ovo su tipični i normalni znaci da se organizam bori sa bolešću.

Takođe, ukoliko je dijete nedavno vakcinisano, niža temperatura koja traje kraće od 24 sata najčešće nije razlog za brigu. U mnogim slučajevima nije neophodno, ali povišenu temperaturu možete da liječite kako bi se dijete osjećalo bolje. “Ne postoji dokaz da ćete smanjivanjem temperature ugroziti imunitet djeteta. Slobodno možete da je liječite, jer će se dijete osjećati ugodnije”, kaže dr Hornik.

Tuširanje ili kupanje? Prostorija u kojoj dijete boravi treba da bude rashlađena, a ono obučeno u što manje odjeće. Nakon davanja lijeka za snižavanje temperature pričekajte dvadesetak minuta prije nego dijete počnete da hladite tuširanjem ili kupanjem u kadici. U tom periodu počne djelovanje lijeka koji zakoči centar za drhtanje, čime se izbjegava daljnje povišavanje temperature usljed drhtanja. Drhtanje je vrlo efikasan mehanizam kojim organizam povećava temperaturu; često se događa da ako dijete drhti za vrijeme kupke dodatno povisi tjelesnu temperaturu za stepen-dva. Najpogodnije je napuniti kadicu vodom temperature oko 37° C i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i polagano hladi. Kupke u hladnijoj vodi su vrlo neugodne.

Masiranje alkoholom Trljanje alkoholom se ne preporučuje iz više razloga. Prvo, alkohol naglo ohladi površinu kože i izazove sužavanje krvnih sudiva te je daljnji efekat hlađenja vrlo slab. Osim što je taj postupak veoma neugodan, može biti i štetan jer jedan dio alkohola prodire kroz kožu, a drugi dio dospijeva u organizam putem udisanja alkoholnih para. Veoma je korisno nakon kupanja umotati dijete u pelenu ili peškir natopljen vodom sobne temperature i to povremeno mijenjati. Postupak snižavanja temperature treba da ponavljate dok je god potrebno.

Davanje tečnosti Kako u temperaturi dijete treba mnogo više tečnosti, veoma je važno davati mu dosta čaja, soka ili vode sobne temperature.Tek potom treba zatražiti pomoć ljekara.

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO