spot_img

Predavanje Majda Nasrallaha u Perjaničkom domu – Razgovor o Palestini / Preoblikovanje otpora kroz kulturu

MSUCG najavljuje predavanje Majda Nasrallaha, istraživača i kustosa iz Palestine, koji će boraviti u Muzeju u okviru projekta Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja. Razgovor će voditi kustoskinja Natalija Vujošević.  

spot_img

Predavanje će se održati u četvrtak, 18.04. u 18 časova u Perjaničkom domu MSUCG.

Sa Majdom ćemo razgovarati o Palestini, obuhvatajući njenu složenu i traumatičnu istorijsku priču, kao i o prelomnom pitanju budućnosti kolektivnih ljudskih vrijednosti koje postavlja tragedija kojoj svjedočimo.

“Postojanje kulturnih organizacija u Palestini danas je obilježeno paradigmom nesigurnosti. Njihovo je djelovanje narušeno politikama donatora, dok s druge strane njihovu slobodu izražavanja ograničavaju sigurnosne strukture. Stoga se može reći da u ovom istorijskom trenutku imamo priliku za kritičku reevaluaciju našeg znanja i metoda kulturne produkcije. To takođe podrazumijeva da bismo trebali početi postavljati neka teška pitanja. Što otvaranje prostora za radikalnu imaginaciju drugačije budućnosti, koja ohrabruje diskurs otpora, zaista implicira? Kako hrabro istraživati nove političke i društvene vrijednosti i predlagati kreativne oblike organizovanja zajednice koji aktivno doprinose njihovom ostvarivanju? S obzirom na trenutnu opasnost i prijetnju kulturnim organizacijama, što globalna solidarnost doista znači u praksi? Još važnije, kako da se u našem radu odmaknemo od pukog upozoravanja na kršenja ljudskih vrijednosti, do aktivnog postavljanja tih vrijednosti u središte naše kolektivne borbe za dostojanstvo, oslobođenje i slobodu?”

Majd Nasrallah je istraživač i kustos iz grada Qalansuwe u tzv. području Trokuta u Palestini. U radu se bavi temama narodnog obrazovanja, grassroots političkog organizovanja i proizvodnjom kritičnog znanja. Majd je diplomirao na Međunarodnom pravu i ljudskim pravima na Bard koledžu. Trenutno, boravi u rezidenciji na MSU Zagreb.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO