Predstavljen roman „Blede plave oči“ Matije Pavićevića

spot_img

Drugi roman mladog autora Matije Pavićevića, „Blede Plave Oči“, koji je objavljen je početkom 2022. godine u izdanju Kosmos izdavaštva i Nove knjige, predstavljen je na 16.podgoričkom sajmu knjiga. Obraćajući se na početku prisutnima, pisac Balša Brković je najprije konstatovao da ga slogan ovogodišnjeg sajma „Sa knjigom bez distance“,zapravo podsjeća na nužnost potvrde o vakcinaciji, koja je na ovom sajmu tražena prošle godine.

-U tom smislu slogan mi je prijatno ‘zazvonio’ u glavi, prija to odsustvo distance. Dobro je što ponovo imamo gužve. Gužve kulturnih događaja. Jer, kad one nestanu, teško je vratiti te navike“, kazao je Brković.

U razgovoru sa autorom pisac Balša Brković konstatovao je da ovaj mladi autor, odnosno susret sa njegovim djelom daje jednu širu perspektivu i uvid u generacijski tok, književnost novih generacija.

-Usud moderniteta vidljiv je u novim generacijskim tokovima. Sve generacije su zapravo izgubljene generacije, imaju svoje neuralgične tačke i neke kolektivne neuroze. Na jedan način recimo Hemingvej, na neki drugi način moja generacija. Smatram da je Matija Pavićević zapravo glas jedne nove izgubljene generacije“, istakao je Brković i iskreno preporučio publici novi roman mladog autora.

-Matija Pavićević je samosvojan autor, sa svojstvenom ironijskom dekonstrukcijom toga šta je ideja autorstva i autorskog. Njegov junak kao piščev alter ego ima potrebu da dovodi u pitanje svoju književnost, pitajući se ‘da li sam ja pisac’, naveo je Brković.

-

U njegovoj percepciji, generacije mladih autora rođene su sa sviješću o nesigurnosti svih velikih naracija.

-U lavirintima svakodnevice, mladi autor svojim stvaranjem  autentično odbija da prihvati lažnost tog svijeta. Čak iako je neokapitalista i pobunjenik u istoj osobi.“, smatra Balša Brković.

Sam autor govorio je o uzorima u književnosti, kao i o temama koje ga inspirišu, a svoj roman svrstao je u kategoriju egzistencijalnog romana.

-Za mene, ovo je egistencijalni roman. Glavni junak naizgled zaista ima sve, ali nešto ipak nije u redu. To je i roman o depresiji, egzistencijalnoj praznini“, istakao je Pavićević.

„Blede plave oči“, kroz perspektivu glavnog junaka, pisca i studenta,književnosti, kreira radnju koja kristališe i izoštrava sliku jedne nove (internet) generacije koja stasava kako u Beogradu i Srbiji, tako i na globalnom planu.

U ovom osvrtu, pisac Balša Brković, osim generacijske tematike istakao je i Pavićevićev poriv ka autentičnosti.

-Posebna dimenzija Pavićevićevog romana je i kriza smisla, u kojoj glavni junak traži djelatni mehanizam da se suprotstavi toj krizi smisla. Književnost svakako jeste taj djelatni mehanizam“, smatra Brković.

Matiju Pavićevića poznajemo kao autora roma “Jutarnji bluz”.

Mladi autor je rođen 1998. godine u Beogradu. Dobar dio života je proveo u inostranstvu, ali je ipak odrastao u Beogradu. Studije iz oblasti medija i komunikacija završio je na Džon Kebot Univerzitetu u Rimu. Njegov prvijenac “Jutarnji Bluz” objavljen je 2019. godine, dok mu je drugi roman „Blede Plave Oči“; objavljen 2021.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO