spot_img

Preminula Ivana Mrvaljević

Glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević preminula je danas u 47. godini.

spot_img

Rođena na Cetinju, 27. septembra 1976. godine, ova odvažna, radoznala i šarmantna žena nije se zadržala samo na glumačkoj profesiji, već je težila da spozna brojne segmente i procese nastanka jednog umjetničkog djela. Magistrirala je na univerzitetu u Torinu kinematografsku i TV produkciju i cross medijalne komunikacije na temu Projekat Montenegro Film Comission. Od 2007. do 2008. bila je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a od 2012. do 2016. direktorica Gradskog pozorišta Podgorica. Jedan je od osnivača NVO Teatar mladih 2002. godine.

Ivana Mrvaljević je diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Bora Stjepanovića. Bila je stalni član ansambla Gradskog pozorišta Podgorica. Ostvarila je uloge u predstavama Zauvijek tvoj, Bokeški D-mol, Betula u malu valu, Slasti slave, Pogled s mosta, Pepeljugino maslo, Kozocid, Bez portfelja, pamtimo je iz serija Biser Bojane, Budva na pjenu od mora, a širu popularnost stekla je ulogom Kotoranke u seriji Mješoviti brak.

“Mislim da ne bih bila ova Ivana Mrvaljević koja sam danas da te 1994. godine profesor Boro Stjepanović nije došao na otvoreni čas, na kojem su animirali srednjoškolce da dođu na prijemni ispit. A ja sam se spremala za prijemni ispit na medicini! Kao profesorsko dijete bila sam naučena umjerenosti. Da se ni slučajno ne pomisli da si najbolji, ili da imaš neke vještine koje drugi nema. Pa i ako ih imaš, pusti, nisi najpametnija, ćuti. Čak sam u razgovoru sa psihologom čula da sam previše vaspitana. Skromnost je osobina koju nekako posjeduju sva djeca prosvjetnih radnika. Moja priroda ne bi bila ista da sam se bavila nečim drugim. Koliko jeste lijepo za društvo, da si vaspitan, da paziš na druge, da si umjeren u svemu, to i guši tvoju ličnost. Jer možda imaš neku unutrašnju snagu koja ne može doći do izražaja zato što ti je neko rekao da to ne treba da pokazuješ. I da ne ulaziš u sukobe. A osnov glumačke igre je upravo sukob, gluma je igra u sukobljenom odnosu. Osim što je vješt glumac, Boro je i izuzetan pedagog. Primjećivao je da sam premirna i da ukoliko svom snagom svoje ličnosti ne mogu odbraniti neke stavove svakog lika kojeg sjutra budem igrala, da onda nema ni glume. Tako da sve što sam uradila u životu ili još nisam, ali ću svakako, mnogo dugujem Boru Stjepanoviću i mnogo dugujem glumi. Gluma me je uvijek spašavala. U svim životnim izazovima sam ogromnu snagu pronalazila u radu. U glumačkom poslu. I ovo što danas imam emisiju, što sam sposobna iz svih uglova da sagledam neku temu, mogu da zahvalim upravo glumi. I sigurna sam da mogu da zahvalim zanatu analize lika, analize djela, svi ti životi koje sam primila iz pozorišta, igrala ih ili ne, učinili su me ravnopravnom sa ljudima…”, rekla je, između ostalog, Ivana Mrvaljević u intervjuu za naš magazin u martu prošle godine.

Foto Vesela Mišković

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO