Preminuo britanski milijarder: Napustio školu sa 14 godina, tvrdio da studira “univerzitet života”

Britanski milijarder Dejvid Barkli, koji je sa svojim bratom blizancem izgradio imperiju, uključujući konzervativni list Dejli Telegraf, umro je poslije kraće bolesti u 87. godini, saopštio je danas taj list.

Britanski premijer i bivši novinar Telegrafa, Boris Džonson je preko Tvitera izrazio svoje “poštovanje i divljenje” za Dejvida Barklija koji je, kako je rekao, “spasao jedan veliki list, stvorio hiljade radnih mjesta širom Velike Britanije i strastveno vjerovao u nezavisnost ove zemlje i u to šta je sposobna da ostvari”.

Sa svojim bratom blizancem Fredrikom, Dejvid Barkli je izgradio veliku imperiju koja je počela sa hotelima i proširila se da uključi maloprodaju a od 2004. vlasništvo medijske grupe Telegraf.

U posljednjem izvještaju o najvećim britanskim bogatstvima, objavljenom prošle godine Tajms procjenjuje bogatstvo dva brata na sedam milijardi funti (7,9 milijardi eura).

“Identični po izgledu, stilu života i često čak oblačenju braća Barkli su djelovali kao jedan čovek tokom cijele svoje karijere” napisao je Telegraf dodajući da su oni izbjegavali intervjue i živjeli diskretno.

Pored Telegrafa dva brata su 1992. kupili dnevnik “The European”, koji je ugašen 1998. i takođe su imali u vlasništvu škotski list “The Scotsman”, 1995-2005.

Prema Telegrafu, Dejvid Barkli je volio mnogo da čita, bio je opsjednut novinama, poslovnim pitanjima, ekonomijom i politikom i uvijek je govorio da je studirao “univerzitet života” posle napuštanja škole kao 14-godišnjak, kao i njegov brat blizanac.

Prodaja čuvenog luksuznog hotela Ric u Londonu katarskom investitoru prošle godine je ipak otkrila neslaganja u porodici uz optužbe o nelegalnim prisluškivanjima, prenosi Frans pres.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...